WALL STREET JOURNAL: “ERDOĞAN, DÜNYANIN EN KARARLI İNTERNET SANSÜRCÜSÜ”


 

 Wall Street Journal gazetesi, Türk hükümetinin dünyanın en kararlı internet sansürcülerinden biri olduğunu yazdı.

Amerikan iş çevrelerinin gazetesi Wall Street Journal, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın taktiklerinin başka ülkeler için model oluşturmasından kaygı duyulduğunu ifade ettiği haber analizinde, “Türk hükümeti dünyanın en kararlı internet sansürcülerinden biri” diye yazdı.

Başbakan Erdoğan’ın geçen ilkbaharda Google merkezine yaptığı ziyarete de işaret eden ABD’li gazete, “O zamandan beri 60 yaşındaki Sayın Erdoğan, demokratik biçimde seçilen hükümetini dünyanın en kararlı internet sansürcülerinden birine dönüştürdü. İnternete ilişkin önlemler, Erdoğan’ın siyasi düşmanlarıyla güç mücadelesine verdiği yanıt. Bu tepki, internet şirketleri ile Washington ve Brüksel’deki hükümet yetkilileri arasında Türkiye’nin, Çin ve İran’daki kadar sert bastırma olmazsa da internet frenlenmek istendiği ülkeler için model haline gelebileceği kaygısını yaratıyor. Dünyanın önde gelen internet şirketlerinin bazıları ülkeye sürekli erişimin karşılığında ne ölçüde Sayın Erdoğan’ın hükümetinin isteklerini yerine getirmeye hazır olup olmadıkları meselesiyle boğuşuyorlar. İkilem, Türkiye, teknoloji şirketlerinin büyük büyüme peşinde oldukları yükselen piyasaların bir simgesi olduğu için daha da ciddi bir hal alıyor” ifadelerini kullandı.

ABD’li gazete analizini şöyle noktaladı:

“Türkiye’de geçen yıl internet reklamları 615 milyon doları buldu. Bu rakam ABD’deki düzeyin ancak yüzde 1.4’üne eşit olsa da yerel para birimiyle üçte birinden hızlı bir büyüme anlamına geliyor. Bazı bakanlar, Twitter’ı vergi kaçırmakla suçladı, çünkü ülkede bir ofisi yok. Yetkililer, San Francisco merkezli şirketin Türkiye’de ofis açmasını talep etti. Ancak böyle bir şey Twitter’ı mahkeme kararı olmadan casusluk teşkilatının bilgi talep etmesine olanak veren yeni yasaya kırılgan yapar”.

 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

PAPAZIN BAĞI: BİR CENNET PARÇASININ HİKAYESİ...

ANKARA’NIN İKİ YÜZYILANA DAMGA VURMUŞ BİR TARİHİ YAPIT: ABİDİNPAŞA KÖŞKÜ

şarap,kadın,şiir...-şiir-