Papa Franciscus’un Türkiye’ye gerçekleştirdiği 3 günlük ziyaret tüm dünya basınında yankılandı


 

LA REPUBBLICA: “PAPA, İKİ TARİHİ HAREKET YAPTI”

İtalyan La Repubblica gazetesi, Papa’nın önce Sultanahmet Camisi’nde ayakkabısız yürüdüğüne, ardından da Patrik Bartholomeos’un önünde eğilerek takdis edilmeyi istemesiyle iki tarihi hareket yaptığını yazdı.

Gazete, Papa’yı yakından tanıyan Rahip Antonio Spadaro’nun “Sürprizdi. Bebek gibiydi. Mistik bir hassasiyetin yaşandığı an oldu” şeklindeki sözlerini de aktardı.

LA STAMPA: “PAPA, JESTLERİYLE İSTANBUL’UN KALBİNİ FETHETTİ”

İtalya’da yayınlanan La Stampa gazetesi, Patrik Bartholomeos’un Papa’yı takkesinden öptüğü anın fotoğrafını kullandığı, ‘Franciscus’tan Patrik Önünde Tarihi Eğilme’ başlıklı haberinde, Gazetenin iç sayfalarındaki haberde, “Papa, jestleriyle İstanbul’un kalbini fethetti” diye yazdı.

AVVENIRE: “BİRLİKTELİK YOLUNDA BİR ADIM DAHA ATILDI”

Vatikan’a yakınlığıyla bilinen  Avvenire gazetesi, ‘Birliğin hediyesi’ başlığını kullandığı haberinde, “Papa Franciscus ve Patrik Bartholomeos arasındaki dünkü jestler, iki kilise arasında karşılıklı aforozun yaşandığı 1054 yılındaki bölünmeden sonra 1964′te Kudüs’te dönemin Papası 6. Paulus ve Patrik Athenagoras’ın ilk kez kucaklaşmasıyla açılan birliktelik yolunda atılan bir başka adım oldu” dedi.

L’OSSERVATORE ROMANO: “PAPA’DAN RADİKALİZMA KARŞI ÇAĞRI”

İtalyan L’Osservatore Romano gazetesi ise İstanbul Müftüsü Rahmi Yaran ile Sultanahmet Camisi’nde ayakkabısız yürürken çekilmiş fotoğraf karesine yer verdiği haberinde, “Papa’nın inananları radikalizme karşı bir olmaya çağıran sözlerine dikkat çekti.

OBSERVER:  PAPA’NIN JESTİ İNANÇLAR ARASI DİYALOĞA BAĞLILIĞINI VURGULAMAYA YÖNELİK”

İngiliz The Observer, Papa Francis’in Sultan Ahmet Camii’nde sessizce dua etmesine dikkat çektiği haberinde, “Papa’nın bu jesti, inançlar arasında diyaloğa bağlılığını vurgulamaya yönelik” dedi.

“Türkiye’deki Hristiyan topluluk çok küçük. 75 milyon nüfusunun sadece 80 bin kadarı Hristiyan” diyen İngiliz gazetesi, “Bazıları, artan otoritercilik, milliyetçilik ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın sürekli  Sünni Müslüman kimliğine odaklanmasının Türkiye’deki azınlıklara baskının artmasına da yol açmasından korkuyor ancak başkaları, İslamcı Adalet ve Kalkınma partisinin hükümet olduğu 12 yıllık dönemde durumun Hrıstiyan azınlıkları için iyileşmeye başladığına inanıyor” şeklinde kaydetti.

BBC:  “PAPA’NIN İSTANBUL ZİYARETİ, DİNİ SEMBOLİZMLE DOLU”

Papa’nın İstanbul’da Sultan Ahmet Camii’ne ziyarete dikkat çeken İngiliz yayın kuruluşu BBC, “Papa’nın İstanbul ziyareti, dini sembolizmle dolu. Şehir, Bizans İmparatorluğu başkenti. Papa’nın İstanbul gibi bir kentte verdiği inançlar arasındaki diyalog mesajı derin bir resonans” ifadelerini kullandı.

 

NEW YORK TIMES: “MUSUL’DAN KAÇAN BİR GRUP HRİSTİYAN HEYECANLANDI”

New York Times gazetesi, “İstanbul’da Hem Hristiyanlar hem de Müslümanlar için büyük önem taşıyan Sultan Ahmet ve Aya Sofya gibi mekanları ziyareti sırasında meraklılar ve tüm dünyadan turistlerce izlendi. “IŞİD’in kuşatması üzerine Irak’ın Musul kentinden kaçmak zorunda kalan bir grup Hristiyan Papa’yı İstanbul’da görmekten heyecan duydular” dedi.

LE MONDE: “PAPA, TÜRKİYE’Yİ, ÖVDÜ”

Fransız Le Monde gazetesi, “Papa, topraklarında yüzbinlerce Suriyeli ve Iraklı mülteciye kucak açan Türkiye’yi övdü. Papa, Türkiye’de fanatizme karşı inançlılar koalisyonu çağrısını yaptı” diye yazdı.

LE FIGARO: “İLK KEZ BİR PAPA, HRİSTİYAN VE MÜSLÜMANLARA MUKADDES İTTİFAK ÇAĞRISI YAPTI”

Le Figaro gazetesi, ‘Papa Ankara’da Fanatizme Karşı Uyardı’  başlıklı haberinde, “İlk kez bir Papa, terörizm ve fanatizm ile savaş için Hristiyanlar ve Müslümanlar içerisinde mukaddes bir ittifak çağrısı yaptı” dedi.

LIBERATION: “PAPA, YÜZDE 98’İ MÜSLÜMAN BİR ÜLKEDE KÖKTENDİNCİLİKLE MÜCADELE ÇAĞRISI YAPTI”

Liberation gazetesi, ‘Papa Türkiye’ye Dinler Arası Diyaloğun Savunucusu Şekilde Gitti” başlığını kullandığı haberinde, “Papa’nın yüzde 98’i Müslüman bir ülkede bütün inananları köktencilikle mücadelede dayanışmaya çağırdı” ifadesini kullandı.

BILD: “PAPA, SURİYE’DEKİ AZINLIKLARIN MARUZ KADIĞI SALDIRILARA DİKKAT ÇEKTİ”

Alman Bild gazetesi Papa’nın Ankara ziyaretine ilişkin haberinde, Papa Franciscus’un uluslararası topluma IŞİD ile mücadelede daha canlı işbirliği çağrısı yaptığını bildirdi. Papa Franciscus’un Suriye’deki krizde insan haklarının esas ilkelerinin çiğnendiğini söylediğini belirten Bild, Papa’nın bilhassa Suriye’deki azınlıkların, Hristiyan ve Yezidilerin karşı karşıya kaldıkları saldırılara dikkat çektiğini kaydetti.

SPIEGEL: “PAPA’NIN ZİYARETİNE TÜRKİYE’DEN DOLAYI BÜYÜK CİDDİYET VERİLDİ”

Papa Franciscus’un Türkiye’deki temasları esnasında din ve anlatım özgürlüğünün öneminin dikkat çeken Alman Der Spiegel dergisi, “Papa, Müslüman, Yahudi ve Hristiyan vatandaşların kanunlara müsait şekilde ve bu yasaların uygulandığı ölçülerde tıpkı haklara sahip olmaları gerektiğini söyledi. Papa’nın ziyaretine Türkiye sebebi ile büyük ciddiyet verildi dedi. Dergi ayrıca, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın , “Bu ziyaret İslam dünyası üstünde son derece müspet bir iz bırakacaktır. Bu ziyaret tıpkı sürede Hristiyan dünyası üstünde de nice önyargıyı kıracaktır” şeklindeki sözlerini de aktardı.

SÜDDEUTSCHE: “ANKARA’DA KÖPRÜLER İNŞAA EDİLDİ”

Süddeutsche gazetesi, “Ankara’da Köprüler İnşa Etmek” başlıklı haberinde, “Papa Franciscus ziyaretinde dinlerarası diyaloğun geliştirilmesine dönük mesajlar verdi. Türkiye’nin bu konuda oynayabileceği role dikkat çekti. 8 sene aradan sonra ilk kez bir Papa Türkiye’yi ziyaret etti. Papa Franciscus temaslarında Türkiye’nin Suriyeli sığınmacılara kapılarını açmasını övdü. Mütevazı kişiliğiyle tanınan Papa Franciscus 5 yıldızlı bir otelde kalmak istemedi. Ziyaretinde Suriye hudut alanına giderek Suriyeli sığınmacıları görmek istedi ancak bu güvenlik endişeleri sebebiyle gerçekleşmedi” şeklinde kaydetti.

TAGESSPIEGEL: “PAPA, ERDOĞAN GÖRÜŞMESİ BÜYÜK ÖLÇÜDE UYUMLU GEÇTİ”

Tagesspiegel gazetesi, Papa Franciscus ile Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Cumhurbaşkanlığı Sarayı’ndaki karşılama töreni esnasındaki fotoğraflarını ‘İki Ayrı Dünya’ başlığıyla duyurduğu haberinde, “Papa Franciscus, Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nı ziyaret eden ilk yabancı resmi misafir oldu. Cumhurbaşkanı Erdoğan ziyaret öncesinde Batılı devletlere yönelik aşırı katı eleştirilerde bulunmuştu. Papa ile Erdoğan’ın görüşmeleri ise büyük ölçüde uyumlu geçti” diye yazdı.

KURIER: “ERDOĞAN VE PAPA,ŞİDDETİ ELEŞTİRMENİN MÜSLÜMAN VE HRİSTİYANLARIN ORTAK GÖREVİ OLDUĞUNU SÖYLEDİLER”

Avusturya’da yayınlanan Kurier gazetesi, ‘Papa Erdoğan Sebebi İle Kabul Edildi’ başlığını kullandığı haberinde, “Erdoğan ve Papa Franciscus aşırılık ve şiddeti eleştirmenin Hristiyan ve Müslümanların birlikte görevi olduğunu vurguladılar. Erdoğan’ın Batı’daki İslamafobi’yi eleştirdi. Papa Franciscus ise din ve anlatım özgürlüğünü gündeme getirdi. Papa Franciscus yaklaşık 1,6 milyon Suriyeli mülteciye katkı eden Türkiye’nin çabalarına övgüler dizdi” diedi.

DIE PRESSE: “ZİYARET, HRİSTİYAN VE İSLAM DÜNYASI ARASINDAKİ İŞBİRLİĞİ UMUDUNU ARTIRDI”

Avusturya’nın önemli gazetelerinden Die Presse, ‘Papa Türkiye’de’ başlığını kullandığı haberinde, “Ziyaret, Hristiyan ve İslam dünyası arasındaki işbirliği umudunu artırdı” dediği haberinde,  Papa’nın “Dünyanın Türkiye’ye katkı etme meselesi için ahlaki bir yükümlülüğü vardır” şeklindeki sözlerini aktardı.

 

 

BNT: “TÜRKİYE’NİN KONUMU DİNLER ARASI DİYALOG MESAJI İÇİN MÜSAİT”

Bulgaristan Ulusal Televizyonu (BNT), ‘tarihi’ şeklinde nitelediği Papa Franciscus’un Türkiye ziyaretindeki amacın aşırıcı hareketleri kınamak kadar, Suriyeli mültecilerin trajedisine dikkati çekmek olduğunu kaydetti. Ziyaretten dinler arasındaki diyaloğun teşvik edilmesi beklendiğini ifade eden televizyon, Türkiye’nin coğrafi konumunun böyle bir mesaj için müsait olduğunu belirtti.

KRISTELIGT DAGBLAD: “PAPA, İSLAMLA KÖPRÜLER KURMAK VE HRİSTİYANLARA DESTEK OLMAK İÇİN TÜRKİYE’DE”

Kristeligt Dagblad gazetesi, Türkiye’yi 2006’dan sonra ilk kez bir papanın ziyaret ettiğine değindi. ‘Papa Franciscus, İslam dünyasıyla köprüler kurmak ve bölgedeki Hristiyanlara destek olmak için Türkiye’yi ziyaret ediyor’ diyen gazete, “Türkiye’de Hristiyan ve Müslüman olmayan azınlıkların sosyal ve kurumsal şekilde hala ayrımcılıklarla karşılaştıklarını öne sürdü” ifadelerini kullandı.

Papa’nın, Cumhurbaşkanı Erdoğan’a dinler ve kültürler arasındaki diyaloğun geliştirilmesi yoluyla radikal eğilimleri engelleme çabalarına katılım çağrısında bulunduğunu belirten Kristeligt Dagblad, Papa Franciscus’un Ankara’da Ortadoğu’daki derin kaos ve radikalleşmeye dikkati çektiğini belirttiği haberinde, Papa’nın Türkiye’nin sulh ile karşılıklı anlayışın geliştirilmesinde destekçi olma meselesi için kocaman bir mesuliyet üstlenmesi gerektiğini söylediğini aktardı.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

PAPAZIN BAĞI: BİR CENNET PARÇASININ HİKAYESİ...

ANKARA’NIN İKİ YÜZYILANA DAMGA VURMUŞ BİR TARİHİ YAPIT: ABİDİNPAŞA KÖŞKÜ

şarap,kadın,şiir...-şiir-