AMERİKA’NIN SESİ: “YOKSULLUK VE ÖZERKLİK ARAYIŞI, KÜRTLERLE ÇATIŞMA YAŞANAN BÖLGEYİ IŞİD’E MİLİTAN KAZANMADIRMADA İDEAL YER HALİNE GETİRİYOR”



Amerika’nın Sesi, ‘IŞİD Türkiye’ye tehdit oluşturuyor mu?’ sorusuna yanıt aradığı haberinde,  “Güneydoğu Anadolu nüfusunun çoğunluğunu oluşturan Kürtler’in önemli bir kısmı dindar bir toplum. Uzmanlara göre bu, gerek yoksulluk çeken, gerek özerklik arayan Kürtler’le çatışma yaşanan bölgeyi, IŞİD gibi örgütlere militan kazandırmada ideal bir yer haline getiriyor” yorumunda bulundu.
“IŞİD’in bu ilerleyişi Türkiye’de de kaygılara yol açıyor, özellikle de hem Irak’a, hem de Suriye’ye komşu olan Türkiye’nin güneydoğusunda. Güneydoğu Anadolu nüfusunun çoğunluğunu oluşturan Kürtler’in önemli bir kısmı dindar bir toplum. Uzmanlara göre bu, gerek yoksulluk çeken, gerek özerklik arayan Kürtler’le çatışma yaşanan bölgeyi, IŞİD gibi örgütlere militan kazandırmada ideal bir yer haline getiriyor” ifadelerini kullandığı haberinde, Diyarbakır Belediye Meclisi ve Adalet ve Kalkınma Partisi üyesi Muammer Akar’ın, “Şimdiden bir düzinenin üzerinde Kürt genci Suriye’de IŞİD adına savaşırken öldü. Bölge, tüm Ortadoğu’da olduğu gibi Sünni Suudi Arabistan ve Şii İran arasındaki çekişmenin kurbanı oldu. IŞİD, bölgede çok sayıda eleman topladı. Suudi Arabistan, İran’ın nüfuzunu engellemek için Vahabilik mezhebini yaymaya çok para döktü. Kürt gençleri gittikçe radikalleşti ve şiddet olaylarına karışabilirler” şeklindeki görüşlerini  de aktardı.

Amerika’nın Sesi haberine şöyle devam etti:
“İktidardaki Adalet ve Kalkınma Partisi hükümeti, Esat rejimine düşmanlığından ve aynı zamanda Suriye’nin kuzeyindeki topraklarda özerklik ilan eden Kürtler’le savaştığı için, sınır bölgelerinde IŞİD’in faaliyetlerine göz yummakla suçlanıyor. Kendi Kürt nüfusunun da özerklik talebinde bulunmasından kaygı duyan Ankara, Suriye’nin kuzeyinde özerk yönetim kuran PYD’yi PKK ile ilişkili olmakla suçluyor. Cizre, Türkiye’nin hem Suriye hem de Irak sınırının birleştiği nokta. AKP hükümetini IŞİD’e örtülü destek vermekle suçlayan Cizre Belediye Başkan Yardımcısı Kadir Konur, IŞİD’in kaynaklarının Türkiye tarafından sağlandığını, çok sayıda TIR’ın IŞİD gibi gruplara silah götürmek amacıyla sınırdan Suriye’ye geçtiğini söylüyor. Çok sayıda Cizreli, Belediye Başkan Yardımcısı Konur’un kaygılarını paylaşıyor.Türk hükümetinin IŞİD’le bağlantılarıyla ilgili iddialar, bir süre önce jandarmaların Suriye’ye silah taşıdığı söylenen iki TIR’ı durdurduğunu gösteren video görüntülerin ortaya çıkmasıyla ivme kazandı. Videolarda istihbarat görevlisi olduğu iddia edilen TIR personelinin jandarmalar tarafından götürüldüğü görülüyor. Savcılar da TIR’lardaki silahların Suriyeli cihatçı gruplara götürüldüğünü iddia ediyor. Türk Hükümet ise TIR’larda yalnızca yardım taşındığını savunurken silah kaçakçılığı iddialarını reddediyor”.

Muammer Akar’ın kendi partisinin Türkiye’nin karşı karşıya kaldığı tehditlerin farkına varmamış olabileceğine dikkat çektiğini, IŞİD’in Türkiye’yi vurmasının an meselesi olduğunu, çünkü örgütün Türkler’e dinden çıkmış kişiler olarak baktığını bundan dolayı da Türkiye’nin batısındaki büyük kentlere saldırılar düzenleyebileceği uyarısında bulunduğunu da kaydeden Amerika’nın Sesi haberimi, “Türk ve Kürt gençlere çengel atmaya çalışan IŞİD, internetten mesajlar yayınlıyor ve bu gençleri cihatçı saflarına katılmaya çağırıyor. Açılımı Irak ve Şam İslam Devleti olan IŞİD’in ne zaman Türkiye’yi de adına katıp savaş hatlarını derinleştireceği, gözlemcilerin sıkça sormaya başladığı bir soru oldu” sözleriyle noktaladı. 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

PAPAZIN BAĞI: BİR CENNET PARÇASININ HİKAYESİ...

ANKARA’NIN İKİ YÜZYILANA DAMGA VURMUŞ BİR TARİHİ YAPIT: ABİDİNPAŞA KÖŞKÜ

şarap,kadın,şiir...-şiir-