FINANCIAL TIMES: “ERDOĞAN’IN DESPOTİK TAVIRLARI ÜLKE İÇİN TEHDİT ARZ EDİYOR”


Financial Times gazetesi, Türkiye’de yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimini ve son gelişmeleri ele alan Financial Times gazetesi, “Başbakanın keyfi ve despotik tavırları ülkenin refahı için bir tehdit arz ediyor” diye yazdı.
“Erdoğan’ın cumhurbaşkanlığına adaylığını ilan ettiği bir dönemde ülke siyasi çalkantı içinde. Ekonomi zayıflıyor ve Erdoğan uluslararası itibarını yitiriyor. Başbakanın keyfi ve despotik tavırları ülkenin refahı için bir tehdit arz ediyor” diyen İngiliz Financial Times gazetesi, son bir yılda gündeme gelen yolsuzluk iddiaları ve Erdoğan’ın Gülen cemaati ile olan iktidar mücadelesini de aktardığı haber analizine şöyle devam etti:
“Komşuları Irak ve Suriye’nin kriz yaşadığı bir dönemde Türkiye’deki gelişmeler yabancı yatırımcıları huzursuz ediyor. Ama Erdoğan tavrından ödün vermeye yanaşmadı. Erdoğan, uzun süredir talibi olduğu cumhurbaşkanlığını ülkenin siyasi sistemini değiştirmede nihai araç olarak gördü. Muhalifleri de Erdoğan’ın başkanlık sistemi hayallerini otoriter bir yönetimin işareti olarak gördüler. Erdoğan’ı seçip seçmemek seçmenin kararıdır ama seçildiği taktirde bunun ülkeyi nasıl daha iyiye götüreceğini görmek zor.2011 seçimlerinden bu yana Erdoğan sağı solu belli olmayan, rahatsızlık kaynağı bir politikacı haline geldi. Cumhurbaşkanı olması halinde de bu durum muhtemelen düzelmeyecek”.

Erdoğan’ın Kürt açılımından övgüyle bahseden gazete, “Ama bu Ortadoğu politikasında tartışılan bir aktör haline gelen Erdoğan’ın nadir bir olgunluk örneğidir. Ekonomi de kırılgan Durgunluktan daha iyi bir performans beklenemez” ifadelerini kullandığı analizini, “Erdoğan’ın cumhurbaşkanlığını ilk turda ezici bir oyla kazanmaması ülkenin hayrına olacak. Ezici bir zafer Erdoğan’ı itibarının yanısıra sosyal dokusu da yıpranmış bir ülkenin başına getirecek. Erdoğan böylesi bir durumda Atatürk’ten ziyade Putin gibi olacak. Erdoğan’ın Türkiye’si başbakanlığının ilk on yılında hayran olunan ülke olmayacak” yorumuyla noktaladı.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

PAPAZIN BAĞI: BİR CENNET PARÇASININ HİKAYESİ...

ANKARA’NIN İKİ YÜZYILANA DAMGA VURMUŞ BİR TARİHİ YAPIT: ABİDİNPAŞA KÖŞKÜ

şarap,kadın,şiir...-şiir-