FINANCIAL TIMES: “ERDOĞAN’IN BÜYÜK HIRSI….”


Financial Times gazetesi, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın, Türkiye’yi dünyanın en büyük ekonomilerinden biri haline getirmek, daha dindar bir kuşak yetiştirmek ve bir dünya lideri olmak gibi üç amacının bulunduğunu yazdı.
İngiltere’nin yüksek tirajlı gazetelerinden Financial Times, ‘Erdoğan’ın Büyük Hırsı’ başlığını kullandığı haber analizinde, “Erdoğan’ın, Türkiye’yi dünyanın en büyük ekonomilerinden biri haline getirmek, daha dindar bir kuşak yetiştirmek ve bir dünya lideri olmak gibi üç amacı bulunuyor” ifadelerini kullandı.
Erdoğan’ın bugüne kadar toplam sekiz seçimden zaferle çıktığını ve Erdoğan’ın özellikle Gülen hareketiyle mücadelesi kapsamında politika ve ekonomi alanında attığı otoriter adımların Türkiye’de ve dünyada dikkat çektiğini kaydeden İngiliz gazetesi, “Türkiye, yıl içinde sosyal paylaşım sitesi Twitter’ı yasakladı. MİT’in yetkilerini artıran yasal düzenlemelere gitti. Yargı üzerindeki yürütme gücü arttı” şeklinde kaydetti.
Sermaye  Piyasası Kurulu ve Maliye Bakanlığı’ndaki yetkililerle ilgili görev değişiklikleri ile Erdoğan’ın faiz lobisine karşı bir savaş başlatması ardından Merkez Bankası’nın faiz oranlarını düşürmeye başladığına dikkat çeken Financial Times, bu gelişmelerle ilgili Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç’un, “Kurumların zayıflatılmasının, her ne kadar ekonomiyi yürüten bir özel sektörü olsa da Türkiye ekonomisinin gelişmesine yardım etmedi. Bu eğilimin değişmesi ve  bağımsız denilen kurumların gerçekten bağımsızlığa sahip olmaları gerekir” şeklindeki görüşlerine yer verdiği analizinde Güneydoğu Anadolu bölgesindeki atmosfere ve bölgede Erdoğan’a bakışa da değindiği analizde, Erdoğan’ın cumhurbaşkanlığı seçimini kazanması durumunda kendisinin merkezinde olacağı bir politik yapı kuracağı kadar gücüyle ilgili bazı kısıtlamaların da gelebileceği yönünde görüş bildirenlerin bulunduğunu kaydetti.



Bu kapsamda AK Parti’li Osman Can’ın, “Eğer Erdoğan seçilirse ve AK Parti Türkiye’yi yönetirse, parti, ‘biz Erdoğan’ın söylediği her şeyi takip edeceğiz’ diyebilir. Ama Başbakan’ın şunu söyleyebileceği bir gün gelebilir: ‘Teşekkürler Erdoğan ancak politikadan biz sorumluyuz” şeklindeki görüşlerine de yer veren Financial Times, “Erdoğan’ın seçimleri kazanması durumunda bu, Başbakanın yönetim tarzının halk tarafından bugüne kadarki en büyük onayı olacak. Erdoğan’ın seçilmesi Türkiye’yi değiştiren bazı dönüşümleri daha da derinleştirebilir. Bunlar  ise eskiden marjinalize edilmiş Kürtler’in politik yaşamın kalbine getirilmesi, daha kişiselleşmiş bir dış politika ve otoriterlikle ilgili artan kaygılar” sözleriyle haber analizini noktaladı.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

PAPAZIN BAĞI: BİR CENNET PARÇASININ HİKAYESİ...

ANKARA’NIN İKİ YÜZYILANA DAMGA VURMUŞ BİR TARİHİ YAPIT: ABİDİNPAŞA KÖŞKÜ

şarap,kadın,şiir...-şiir-