BARZANİ RUDAW’A KONUŞTU: “TÜRKİYE, BAĞIMSIZLIK İLANINA KARŞI ÇIKMAZ”


Iraklı Kürt Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesut Barzani’ni Die Welt gazetesi ile yaptığı mülakatta ABD ve Türkiye’nin muhtemelen bağımsız bir Kürt devletinin ilanına karşı çıkmayacaklarını belirterek, “Aktif bir destek veya direniş beklemiyorum” dedi.
Rudaw gazetesinin aktarımına göre, “İnsanlar sadece gönüllü olarak birlikte yaşayabilir, zorla değil. Bağımsızlık, her milletin doğal hakkı. ABD ve Türkiye de  muhtemelen bağımsız bir Kürt devletinin ilanına karşı çıkmayacaklar” diye konuştu. Irak’taki ciddi krize ilişkin merkezi hükümete yönelik  ise Barzani, “Çok yakın tehdit konusunda Bağdat’ı uyardık ancak IŞİD’in giderek güçlendiği ve sınır boyunca harekete geçtiği yönündeki uyarılarımıza rağmen dikkate almadılar. Irak’ta IŞİD’e desteğin büyümesi merkezi hükümetin Irak’taki Sünnilere zarar veren hatalı politikalarından kaynaklandı. Merkezi hükümet, Sünnilerin yol, hastane, okul ihtiyaçlarını görmezlikten geldi” ifadelerini kullandı.

IŞİD’in dini bir diktatörlüğü, Saddam yanlılarının da iktidarı geri istediklerini de söyleyen Mesut Barzani, “Bölgesel Kürt Yönetimi yıllarca Irak’a bir demokrasi olma fırsatını vermek için on yıllık bir süre çaba gösterdi.  Kürt bölgesi şiddetten kaçan diğer toplumlar için güvenli bölge haline geldi. Başta Hristiyanlar olmak üzere binlerce insanın yerlerinden kaçtı. IŞİD’in hilafeti tesis ettiği yerde hayatlar tehlikeye giriyor. Biz azınlıklarımızı bu teröristlere karşı koruyoruz” dedi. 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

PAPAZIN BAĞI: BİR CENNET PARÇASININ HİKAYESİ...

ANKARA’NIN İKİ YÜZYILANA DAMGA VURMUŞ BİR TARİHİ YAPIT: ABİDİNPAŞA KÖŞKÜ

şarap,kadın,şiir...-şiir-