YPG BAŞ KOMUTANI RUDAW’A KONUŞTU: “IŞİD’İN YÜKSELMESİNDEN TÜRKİYE DE SORUMLU”


Suriye’de Kürt oluşumu PYD’nin silahlı kanadı olarak bilinen YPG’nin  Komutanı Sipan Hemo, Suriye ve Irak’daki İslamcı aşırı unsurların yükselişinden küresel güçleri sorumlu tuttuğu konuşmasında, “Musul gibi bir kent bir gecede ele geçirilemez. Bazı Batılı devletleri, Türk devleti, İran, Irak ve Suriye’nin IŞİD konusunda kendi planları ve hesaplarının oldu. IŞID ise yönetimini tesis etmek amacıyla o ülkelerin istihbarat teşkilatlarından kurnazca yararlandı” dedi.
Erbil’de yayınlanan Rudaw gazetesine konuşan Hemo, “IŞİD bir buçuk yıl öncesine kadar Suriye’de planlarını gerçekleştirmek amacıyla bazı güçlerce şekillendirildi. Onlar hakkında istihbaratımız var. Ele geçirdiğimiz belgeler var. Yakaladığımız üyelerin ifadeleri de var. Bazı devletlerin politikalarını Suriye’de uygulanması amacıyla bazı istihbarat teşkilatlarınca yönlendirildiler. Son gelişmeler bu teoriyi kanıtladı. Musul gibi bir kent bir gecede ele geçirilemez. Bazı Batılı devletler, Türk devleti, İran, Irak ve Suriye’nin IŞİD konusunda kendi planları ve hesaplarının oldu. IŞID ise yönetimini tesis etmek amacıyla o ülkelerin istihbarat teşkilatlarından kurnazca yararlandı” ifadelerini kullandı.
‘IŞİD neden Kürtleri saldırıyor veya saldırmaya zorlandı?’ sorusuna ise Sipan Hemo, “IŞİD, Türk istihbarat teşkilatı ile bağlayıcı ilişkileri ancak Kürtleri saldırınca oluşturabileceğini çok iyi biliyordu. Bizimle savaşırken IŞİD, Türk ordusu ve otoriterlerinin itirazı olmadan Türkiye’nin sınırlarını kullanıyordu, yaralıları Türk hastanelerinde tedavi ediyorlardı. Bazıları bunun bir iddia olduğunu söyleyebilir. Ama ellerimizde söylediklerimizi destekleyen belgelerimiz var” yanıtını verdi.
İran, Irak ve Suriye’nin IŞİD planı içinde, Türkiye ve diğer güçlerin ise plandan haberdar olduklarını kaydeden Hemo konuşmasına şöyle devam etti:

“Örneğin Tahran, İran’dan Irak, Suriye ve Lübnan’a kadar uzanan bir Şii bölgesini oluşturmak istedi. Bunu gerçekleştirmenin tek yolu ise mezhebi ihtilaflar. Türkiye’nin bazı hesapları oldu. Türkiye, Kürtlerin kazanımlarını sabote etmek için her şey yapar. Türkiye’nin hem Musul’da çevik kuvvetine savaşmak değil müzakere etme talimatını verdi. Benzer bir talimat  Süleyman Şah Türbesini koruyan askerlere de iletildi. Bizim bildiğimiz Türk devleti, bu tür bir durumda o kadar pasif hareket etmez. Ne oldu ‘Bir Türk dünyaya bedel’ cümlesine?”. 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

PAPAZIN BAĞI: BİR CENNET PARÇASININ HİKAYESİ...

ANKARA’NIN İKİ YÜZYILANA DAMGA VURMUŞ BİR TARİHİ YAPIT: ABİDİNPAŞA KÖŞKÜ

şarap,kadın,şiir...-şiir-