MÜNCHNER MERKUR: “ALMANCA KONUŞAMAYAN BİRİ SOSYAL HAYATA KATILAMAZ”


Almanya’nın aile birleşimini dil sınavında başarılı olma şartına bağlamasını ve Avrupa Adalet Divanı tarafından Türkiye ile var olan ortaklık hukukuna aykırı bulunmasını ele alan Münchner Mercur gazetesi,  “Almanca konuşamayan biri yeni ülkesinde sosyal hayata katılamaz” diye yazdı.
Alman gazetesini haberi şöyle:
“Avrupa’nın en üst yargıcı küstahça ve yanlış bir karar aldı. Küstahça çünkü sonradan gelen eş için Almanca dil sınavı zorunluluğunu yasaklamasıyla şu ana dek iyi nedenlerden ötürü ulusal düzenlemelere uygun hale getirilmiş bir alana derin bir saldırı söz konusu. Yanlış çünkü, karar, çoğunlukla eşlerinin tekelinde yaşayan kadınların bu durumdan çıkmasını sağlamaya çalışan Alman yasa koyucuların da amacını engelliyor. Almanca konuşmayan biri yeni ülkesinde sosyal hayata katılamaz. Uyum bu şekilde başarılı olmaz. Ama bu karar aynı zamanda, Alman devletinin paralel toplumların engellenmesine yönelik hedefine bir saldırı ve dil testini hukuka aykırı bulmayan Karlsruhe’deki mahkemeye bir tokat niteliğinde”.

DIE WELT: “ALMANYA’NIN ANADOLU GELİNLERİ KONUSUNDA DOĞRU YAPMA HAKKI BULUNMUYOR”
Die Welt gazetesi de aynı konuya ilişkin, “Anadolu’dan gelen gelinler konusunda Almanya’nın artık doğru olanı yapma hakkı bulunmuyor” dedi.

Alman Die Welt ayrıca, “Elbette kararın gerekçesi endişe uyandırmalı. Çünkü orada genel olarak ve Türkiye ile yapılan anlaşmayla bakmaksızın ‘tartışmalı dil testi talebi gibi ulusal düzenlemeler, zorunlu evlilik ve Alman toplumuna uyumun teşvik edilmesi gibi hedeflere ulaşılması için gerekli olanın ötesine gidiyor’ deniliyor. İnsan Avrupa’nın en yüksek mahkemesinin sadece Almanya’yı değil üçüncü ülkelerden gelen göçmenlerden dil testi isteyen her AB ülkesini ilgilendiren bir karar almaya niçin tenezzül ettiğini merak ediyor. Açıkça ifade etmek gerekirse bu Avrupa’yı ilgilendirmiyor. Anadolu’dan gelen gelinler konusunda Almanya’nın artık doğru olanı yapma hakkı bulunmuyor. Diğer konularda da durum böyle” ifadelerini kullandı.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

PAPAZIN BAĞI: BİR CENNET PARÇASININ HİKAYESİ...

ANKARA’NIN İKİ YÜZYILANA DAMGA VURMUŞ BİR TARİHİ YAPIT: ABİDİNPAŞA KÖŞKÜ

şarap,kadın,şiir...-şiir-