ASTANA’DA 3’LÜ UZLAŞMA SAĞLANDI


 

Türkiye, Rusya ve İran, Suriye’deki ateşkes ihlallerini üçlü ortak mekanizmayla izleme ve uygulamasını sağlama konusunda uzlaştı.


 Suriye’de çatışmaların durdurulması ve ateşkes ihlallerinin önlenmesi amacıyla Türkiye, Rusya ve İran arasında mutabakat sağlandı.

 Mutabakat, üç ülkenin ortak bir mekanizma kurarak, sahadaki ateşkes ortamını izleme ve uygulanmasını sağlamasını öngörüyor.

 Üçlü mekanizmanın anlık izlemelerle ulaştığı bilgilerden hızla tespitte bulunarak, saldırıların durdurulması için taraflar üzerindeki nüfuzunu kullanması bekleniyor.

 Uzlaşmanın, taraflar arasında hazırlanan ve bugün yapılması planlanan ortak açıklama çalışmasında kabul edilen maddelerden biri olduğu belirtildi. Ancak açıklamaya henüz son halinin verilmediği bilgisine ulaşıldı.

 Astana’da dünden bu yana süren görüşmelerinin ana gündem maddesini, Türkiye ve Rusya’nın garantörlüğünde 30 Aralık’ta ilan edilen ateşkesin güçlendirilmesi, yoğun ateşkes ihlallerin önüne geçilmesi oluşturuyor.

 Suriye muhalefet sözcüsü Yahya Uzeyri yaptığı açıklamada, görüşmeler devam ederken anlaşma sağlanmadan sonuç bildirisinin imzalanmayacağını belirtti.

 

 

 

BM’den önemli açıklama

 Bu arada, Astana’daki Suriye görüşmelerinin ikinci gününde Birleşmiş Milletler’den (BM) de önemli bir açıklama geldi.

 

De Mistura, “Çok yoğun tartışmalar oluyor. Çünkü bu sadece bir belge değil. Düşmanlıkların sona erdirilmesiyle ilgili. Bu da Suriye’deki insanların hayatları anlamına geliyor” ifadelerini kullandı.

 Astana’daki görüşmelere katılan muhalifler adına açıklama yapan Usame Ebu Zeyd ise, “Rusya’dan ateşkes konusunda adım atacaklarına dair taahhüt aldık. Biz yalnızca sözleri değil, uygulamaları bekliyoruz” dedi.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

PAPAZIN BAĞI: BİR CENNET PARÇASININ HİKAYESİ...

ANKARA’NIN İKİ YÜZYILANA DAMGA VURMUŞ BİR TARİHİ YAPIT: ABİDİNPAŞA KÖŞKÜ

şarap,kadın,şiir...-şiir-