FINANCIAL TIMES: “MERKEZ BANKASI’NIN GÖSTERGE FAİZİNİ DEĞİŞTİRMEMESİ, BAĞIMSIZLIĞINI SORGULATIR”


Financial Times gazetesi; Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası’nın (TCMB) örtülü faiz artırımına giderken, gösterge faizini değiştirmemesinin bağımsızlığıyla ilgili kaygıları artıracağını yazdı.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ekonomideki yavaşlamadan dolayı sık sık yüksek faiz oranlarını sorumlu gösterdiğine dikkat çeken İngiliz ekonomi gazetesi Financial Times, “Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası’nın (TCMB) örtülü faiz artırımına giderken, gösterge faizini değiştirmemesinin bağımsızlığıyla ilgili kaygıları artıracak. TCMB’nın Salı günkü toplantısında liradaki değer kaybından dolayı faiz artırımına gitmesinin beklendi ancak, sürpriz bir karar imza atarak, politika faizini sabit tutarak diğer oranları yükseltti. Merkez Bankası politika faizini yüzde 8’de tutarken, gecelik faiz koridorunun üst bandını 0,75 puan artırarak yüzde 9,25’e yükseltti. Geç likidite penceresinde ise borç verme faizi yüzde 10’dan yüzde 11’e yükseltildi. Para Politikası Kurulu’nun toplantısının ardından yapılan açıklamada, enflasyon görünümündeki bozulmayı sınırlamak amacıyla parasal sıkılaştırmanın güçlendirilmesine karar verildi” şeklinde kaydetti.
Gazete haberinde ayrıca, Rabobank’ın Gelişmekte olan Piyasalar Stratejisti Piotr Matys’in, “Merkez Bankası’nın piyasanın öngördüğünün de üzerinde bir faiz artışına gitmesi beklendi ancak bu yerine getirilmedi. Bu nedenle, Merkez Bankası’nın önümüzdeki haftalarda lira üzerindeki satış baskısının devam etmesi halinde olağanüstü bir toplantıya giderek, faizlerde ciddi bir artış yapacağı yönündeki düşüncemizi koruyoruz” şeklindeki görüşlerini de aktardı.


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

PAPAZIN BAĞI: BİR CENNET PARÇASININ HİKAYESİ...

ANKARA’NIN İKİ YÜZYILANA DAMGA VURMUŞ BİR TARİHİ YAPIT: ABİDİNPAŞA KÖŞKÜ

şarap,kadın,şiir...-şiir-