TRUMP, MEKSİKA SINIRINA DUVAR İNŞASI İÇİN KARARNAME İMZALADI


ABD’nin yeni başkanı seçilen Donald Trump, seçim kampanyasında sıklıkla dile getirdiği Meksika sınırına örülecek duvarın inşasına başlanması için kararname yayınladı.
Trump, seçildikten kısa bir süre sonra, kampanya dönemindeki vaadi Meksika sınırına ‘duvar inşa etme’ projesi için kimi bölgelerde duvarın uygun olduğunu, kimi noktalara ise ‘çit’ inşa edilebileceğini söylemişti.
Trump, kararnameyi imzalarken “En başından beri bunu söylüyorduk” ifadelerini kullandı.
ABC televizyonuna yaptığı açıklamada, duvarın maliyetini Meksika’nın ödeyeceğini aktaran Trump, “Kısa bir süre içinde müzakerelere başlayacağız. Maliyetini de Meksika’dan alacağız. Bu Meksika için de iyi olacak” dedi.
25 milyar dolara mal olacağı tahmin edilen duvarın finansmanı için Kongre’nin onayı gerekirken, Trump’ın önümüzdeki günlerde  Meksika Devlet Başkanı Pena Nieto ile bir araya gelmesi bekleniyor.
Reuters ajansının haberine göre, Başkan Donald Trump’ın imzalamasını bekleyen bir taslak kararnamede, savunma ve dışişleri bakanlıklarından Suriye ve civardaki diğer ülkeler içerisinde mülteciler için güvenli bölgeler oluşturulmasına yönelik bir plan oluşturmaları isteniyor.
Reuters’ın ele geçirdiği belgede, “Dışişleri Bakanı, Savunma Bakanı ile birlikte, bu kararnamenin yayınlanmasından sonraki 90 gün içerisinde, evlerinden olan Suriyelilerin ülkelerine geri dönüş ya da üçüncü bir ülkeye kabul edilme gibi sabit yerleşim imkanları bekleyebilecekleri, Suriye ve çevresindeki bölgede güvenli bölgeler oluşturulması için bir plan üretmekle görevlendirildi” ifadesi yer alıyor.
Türkiye uzun süredir Suriye’de güvenli bölgeler oluşturulmasını istiyordu. Türkiye’nin bu isteği bir önceki Başkan Barack Obama döneminde başta Amerika olmak üzere uluslararası alanda istediği desteği bulmamıştı.




Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

PAPAZIN BAĞI: BİR CENNET PARÇASININ HİKAYESİ...

ANKARA’NIN İKİ YÜZYILANA DAMGA VURMUŞ BİR TARİHİ YAPIT: ABİDİNPAŞA KÖŞKÜ

şarap,kadın,şiir...-şiir-