DEUTSCHE WELLE: “FITCH TÜRKİYE’NİN NOTUNU DÜŞÜRECEK Mİ?”


Deutsche Welle; ekonomistlerin bozulan ekonomik göstergelerin ve devam eden siyasi belirsizliklerin Fitch’in Türkiye’nin kredi notunu indirme ihtimalini kuvvetlendirdiğini söylediklerine dikkat çekti.
Kredi derecelendirme kuruluşları Moody’s ve Standard & Poor’sun 15 Temmuz darbe girişiminin ardından Türkiye’nin kredi notunu  yatırım yapılabilir seviyesinin altına indirdiğini anımsatan Deutsche Welle, “Fitch 19 Ağustos’taki değerlendirmesinde Türkiye’nin kredi notunu BBB (yatırım yapılabilir seviye) olarak teyit etmiş, başarısız darbe girişiminin politik istikrar üzerindeki riskleri arttırması ve artan terör eylemlerinin güvenlik koşullarını kötüleştirmesi nedeniyle görünümü durağandan negatife indirmişti. Politik belirsizliğin ekonomik performansı etkilemesi ve ekonomi politikaları üzerinde risk yaratması görünümdeki kötüleşmenin arkasındaki ikincil neden olarak vurgulanmıştı” dedi.
Deutsche Welle haber analizinde, iş yatırım ekonomisti Muammer Kömürcüoğlu’nun “Son dönemde artan terör eylemleri ve güvenlik endişeleri geçen yılın ikinci yarısında yavaşlayan ekonominin bu yıl sağlıklı bir toparlanma sürecine girmesini zorlaştırıyor. Ayrıca 19 Ocak’ta süresi dolacak OHAL’in güvenlik gerekçesiyle devam etmesi Fitch tarafından risk unsuru olarak algılanabilir. Fitch’ten gelecek olumsuz bir karar büyük ölçüde fiyatlandığı için finans piyasası üzerindeki etkisi kısa soluklu olacak. Bizim görüşümüz güvenlik endişelerinin ve jeopolitik risklerin makro dinamiklerden daha ağır basacağı ve kurumun not indirmeye daha yakın olduğu yönünde” şeklindeki görüşlerini  aktardı.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın uzun zamandır kredi derecelendirme kuruluşlarını eleştirdiğini ve not indirimlerinin siyasi olduğunu savunduğunu öne süren Alman yayın kuruluşu, “Diğer taraftan 15 Temmuz darbe girişiminden bu yana ekonomik büyüme yavaşladı ve ekonomi üçüncü çeyrekte yedi yıldır ilk kez daraldı. Dolar/TL kuru rekor üstüne rekor kırarken, enflasyon ise beklentilerin üzerinde gidiyor. Türkiye’de 15 Temmuz darbe girişimini takiben olağanüstü hal ilan edilmiş ve darbe girişimi ile ilgisi olduğu şüphesiyle 100 binden fazla kamu görevlisi görevden alınmış ya da gözaltına alınmıştı” dedi.
Deutsche Welle haber analizinde ayrıca; Capital Economics ekonomisti William Jackson’ın,“Türkiye’nin yabancı para cinsinden bonoları zaten yatırım yapılabilir seviyesinin altında işlem gördü. Bu nedenle not indirimi durumunda büyük bir piyasa tepkisi beklenmiyor. Fitch’in Türkiye’nin kredini notunu düşürmesi kuvvetle muhtemel. Zaten geçen yıl görünümünü negatife çevirmişti ve o zamandan bu yana ekonomik ve siyasi durum daha da bozuldu. Ancak diğer taraftan böyle bir kararın finans piyasaları üzerinde ciddi bir etkisi olacağını düşünmüyorum. Bu sadece Fitch’in notunu diğer iki kredi derecelendirme kuruluşuna yaklaştırır. Zaten Türkiye’nin dolar cinsinden bonoları çöpseviyesinde işlem görüyor” şeklindeki sözlerine de yer verdi.


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

PAPAZIN BAĞI: BİR CENNET PARÇASININ HİKAYESİ...

ANKARA’NIN İKİ YÜZYILANA DAMGA VURMUŞ BİR TARİHİ YAPIT: ABİDİNPAŞA KÖŞKÜ

şarap,kadın,şiir...-şiir-