FINANCIAL TIMES: “ASTANA’DA ABD’Yİ SAF DIŞI BIRAKAN ANKARA-MOSKOVA YAKINLAŞMASI OLDU”


Financial Times gazetesi; Astana görüşmelerini ele aldığı haberinde, “ABD’yi saf dışı bırakan ise Ankara ile Moskova arasındaki yakınlaşma oldu” diye yazdı.
İngiliz Financial times gazetesi Orta Doğu muhabiri Erika Solomon imzasını taşıyan haberde;“Astana’da tüm gözler Suriye hükümeti ile silahlı muhalif grupların bir araya geldiği Rixos Otel’deki görüşmelere odaklanmış olsa da, esas müzakereler gözlerden uzak, başka bir otelde yapıldı.Esas iş, yolun karşısında bulunan Marriot Otel’de Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’a destek veren Rusya ve İran ile isyancıların en büyük destekçisi Türkiye’nin gizlice yürüttüğü müzakerelerde yapıldı. Bu görüşmelerin olmasını sağlayan ve ABD’yi saf dışı bırakan ise Ankara ile Moskova arasındaki yakınlaşma süreci oldu. Sonunda da isyancılar ile rejimin imzalamasına bile gerek kalmayan bir ateşkes izleme anlaşmasına varıldığını ilan eden ortak bir açıklama yapıldı” dedi.
“Rusya, İran ve Türkiye’nin desteğiyle Suriye hükümeti ve silahlı muhalif grupların temsilcileri, savaşın başladığı 2011 yılından bu yana Astana’da ilk kez aynı çatı altında buluştu” ifadesini kullanan gazete, “İki gün süren görüşmelerin ardından Türkiye, İran ve Rusya, Suriye genelinde ilan edilen ateşkesin izlenmesi ve provokasyonların önlenmesi için üçlü bir mekanizma kurmaya karar verdi. Yürütülen bu üçlü mekanizma nedeniyle ABD sürecin dışında kaldı ve görüşmeleri takip eden Batılı temsilciler zamanlarını Rixos Oteli’nde bulunan İrlanda pubında gazetecilerle sohbet ederek geçirdiler” dedi.
Gazete, “Batılı bir diplomat’ın, “Davet edilmediğimiz partiye zorla gelmişiz gibi... Sürecin tamamen dışındayız” şeklindeki sözlerine de yer verdi.


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

PAPAZIN BAĞI: BİR CENNET PARÇASININ HİKAYESİ...

ANKARA’NIN İKİ YÜZYILANA DAMGA VURMUŞ BİR TARİHİ YAPIT: ABİDİNPAŞA KÖŞKÜ

şarap,kadın,şiir...-şiir-