CHRISTIAN SCIENCE MONITOR: “TÜRKİYE’DEKİ SURİYELİ KADINLAR SUÇ ÇETELERİNE TUTSAK DÜŞTÜ”



Christian Science Monitor medya kuruluşu Türkiye’ye sığınan, yoksulluk içindeki Suriyeli kadın ve kızların giderek daha kırılgan hale geldiğini belirttiği haberinde, “ Kadınlar, yasa dışı evliliklerden fuhuşa kadar geniş bir yelpazedeki cinsel istismar durumlarına sürükleyen suç çetelerine tutsak düştü” diye yazdı.

ABD önemli medya kuruluşlarından Christian Science Monitor, “Türkiye’nin Suriye sınırındaki mülteci kampları ve kalabalık Türk kentlerinde yoksullaşmış Suriyeli kadın ve kız sığınmacılar, kendilerini, yasa dışı evliliklerden fuhuşa kadar geniş bir yelpazedeki cinsel istismar durumlarına sürükleyen suç çetelerine tutsak düşüyor”  şeklinde kaydetti.

Bu vakaların son bir yılda arttığını ve Türk müşterilerin mültecilerin çaresizliğinden yararlandığını” kaydeden ABD’li medya kuruluşu, cinsel ilişkiye zorlanan kadınların başlarına gelenlerini örneklerle  anlattığı  haberinde, “Gaziantep’de faaliyet gösteren çok sayıda yardım kuruluşunun çoğu Türkiye’deki mültecilerin sıkıntılarına değil, Suriye’deki krize odaklandı. Türkiye-Suriye sınırında haftalarca süren habercilik çalışmaları ve mülakatlar sonucunda artan sayıda Türk erkeği, bazen istimar edici ve hileli koşullarda Suriyeli mülteci kadınları ikinci eş olarak aldılar” dedi.

“Dört eş, sınırın her iki tarafındaki muhafazakar Müslüman toplumlarında kabul görüyor. Ancak, Suriye’nin aksine laik bir hukuk çerçevesi olan Türkiye, uzun bir süreden beri uygulamayı yasaklıyor. Suçu işleyenler de, iki yıl hapis cezası riskine giriyor” ifadelerini kullanan Christian Science Monitor, “Öngörülen cezalar birden fazla eş olaylarını engellemedi. Kadın pazarlayanlar, çöpçatanlar, uyuşturucu satıcıları ve kaçakçılar, sınır boyunca çalışıyor. Birçok Suriyeli, kadınlarının istismar edilmesine çok kızdığını iddia ederse de soruna aktif biçimde katkıda bulunuyor. Gaziantep’te yaşayan ve bu işlerin nasıl olduğunu iyi bilen Mahir aldı bir Suriyeli’ye göre, 12 ile 16 arasındaki kızlara fıstık, 17-20 yaşındakilere kiraz, 20-22 yaş olanlarına elma ve daha büyüklerine karpuz deniliyor. Mahir öyle biliniyorsa da, çöpçatan olduğunu kesin bir dille reddediyor” diye yazdı.

Kayıt dışı evliliklerin yarattığı tehlikelere de dikkat çeken ABD’li kuruluş, “İkinci eş olarak Türk erkekleriyle evlenen Suriyeli kadınlar, ciddi sorunlarla karşılanabilir. Evlilik yürümezse eğer hukukun koruması altına girmiyor. Sınır kentlerinde çalışan Suriyeli kadın hakları aktivistleri de, ikinci eş olsa da Türk erkekleriyle yapılan evliliklerin çoğunun başarılı olduğunu, Türk erkeklerinin kadınların ihtiyaçlarını iyi karşıladıklarını söylüyor” dediği haberinde, “Kilis’teki Najla adlı bir aktivistin, “Bir Türk, ikinci eş olarak olsa da bir Suriyeli kadın ile evlendiğinde kendisinin ve ailesinin yemeği ve güvenliğini garanti ediyor, bunlar temel ihtiyaçlar. Bu yola gitmesi, kötü yola düşmesinden iyi. Evlilik gelenekleri, savaşlarla hep değişir. Sonunda yasalar uyum sağlıyor” şeklindeki sözlerine de yer verdi.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

PAPAZIN BAĞI: BİR CENNET PARÇASININ HİKAYESİ...

ANKARA’NIN İKİ YÜZYILANA DAMGA VURMUŞ BİR TARİHİ YAPIT: ABİDİNPAŞA KÖŞKÜ

şarap,kadın,şiir...-şiir-