WALL STREET JOURNAL: “KOBANİ SAVAŞI, ANKARA’YI İKİ ZIT RİSK ARASINDA SIKIŞTIRDI”



 
Wall Street Journal gazetesi,  Ankara’nın harekete geçmemesinin Kürt ayaklanmasını canlandırabileceğini belirttiği haberinde, “Ancak IŞİD’e yönelik daha güçlü bir politika ise, misillemeleri provoke edebilir. Kobani savaşı, Ankara’yı, iki zıt risk arasında sıkıştırdı” diye yazdı.

Amerikan Wall Street Journal gazetesi, Suriye savaşının davul seslerinin giderek artan biçimde Türk siyasetine yön verdiğini öne sürdüğü haberinde, “Suriye savaşı giderek Türk siyasetine renk veriyor. Tehditler hızla savaş alanlarından Türkiye’nin güney sınırına geçerken Türk siyaseti giderek artan biçimde Suriye savaşının davul seslerine göre hareket ediyor” şeklinde kaydetti.

Suriye savaşının Türkiye’ye sıçramasının en belirgin işaretlerinden birinin İslam Devletine sempati duyan grupların Türkiye’nin güneyindeki kentlere sızdığına ilişkin yeni kanıtlarda”  olduğunu belirten ABD’li gazete, Türkiye’nin güneyinde güvenli evlerde bol miktarda patlayıcının ele geçirilmesine, İstanbul’daki çeşitli ülkelerin konsolosluklarına gönderilen sarı toz zarflarına ve başarısızlıkla sonuçlanan bir Suriyeli komutanının cihatçılarca kaçırma girişimine de yer verdi.

 Kobani kuşatmasının Türkiye’de tetiklediği protesto gösterilerinde 40’dan fazla kişinin öldüğünü ifade eden Wall Street Journal, “Kobani olayı Türkiye’nin dış ilişkilerini tehlikeye attı. Suriyeli Kürtlere askeri yardım sağlamayı reddetmesi nedeniyle Ankara yurt içinde ve dışında sert dille eleştirildi. Kritik müttefiki ABD ile bağları olumsuz etkilendi. Kobani savaşı Ankara’yı, zıt riskler arasında sıkıştırdı. Eylemsizliğin bir Kürt ayaklanmasını canlandırabileceği gibi IŞİD’e karşı daha güçlü bir politika ise misilleme saldırılarını provoke edebilir. Türkiye, IŞİD karşıtı koalisyonunun misyonunun Esad rejiminin devrilmesini de içermesini isterken Kürt milliyetçiliğinde bir yükselişi de önlemeye çalıştı” dedi.

ABD’li gazete şöyle devam etti:

“ABD’nin Kobani’de Kürt savaşçılarına havadan silah yardım yapması, Türkiye’ye,  politika değişikliğine gitme ve Peşmerge’ye koridor açma yönünde baskı oluşturdu. Türkiye ve ABD arasındaki görüş ayrılıkları ile ilgili olarak da her iki ülkeden yetkililer uyum olduğunda ısrar ediyor. Ancak İslam Devleti’ne yönelik stratejideki görüş ayrılıkları, Türkiye’yi artan biçimde izole bırakıyor. Türkiye’de birçok Kürt IŞİD’in kuşatması altındaki Kobani için verilen mücadeleyi kendi mücadelesi gibi görüyor. Kentin kuşatmasının en görünürdeki etkisi, Ankara’nın PKK ile yürüttüğü iki yıllık barış görüşmelerinin kırılganlığını gözlerin önüne sermek oldu”.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

PAPAZIN BAĞI: BİR CENNET PARÇASININ HİKAYESİ...

ANKARA’NIN İKİ YÜZYILANA DAMGA VURMUŞ BİR TARİHİ YAPIT: ABİDİNPAŞA KÖŞKÜ

şarap,kadın,şiir...-şiir-