FINANCIAL TIMES: “ÖCALAN, BARIŞ SÜRECİNE GÜVEN OYU VERDİ”


Financial Times gazetesi, Türkiye’de birkaç haftadır yeniden alevlenen çatışmalara rağmen,  PKK lideri Abdullah Öcalan’ın barış sürecine güvenoyu verdiğini yazdı.
“PKK lideri, Salı akşamı verdiği mesajda barış sürecinin yeni bir aşamaya girdiğini belirtti ve sürece dair umudunun arttığını söyledi” diyen İngiliz Financial Times, “Öcalan’ın sözleri ülkede son haftada artan gerginliğin ardından geldi. Ülkede birkaç haftadır yeniden alevlenen çatışmalara rağmen, Öcalan, barış sürecine güvenoyu verdi. Gerginliğin temel sebeplerinden biri, Ankara’nın Kobani’ deki IŞİD kuşatmasına karşı pasif duruşuydu. Türkiye’deki protestolarda, çoğu Kürt ağırlıklı nüfusun yaşadığı Güneydoğu’da olmak üzere, 40’tan fazla kişi öldü. Türkiye ordusu, 2013’te başlatılan barış sürecinden bu yana ilk defa PKK mevzilerini bombaladı. Ancak öte yandan hükümet de, barış süreci çerçevesinde bir ‘yol haritası’ hazırladığını söylüyor. Öcalan da resmi müzakerelerin yakın zamanda başlayabileceği konusunda umutlu görünüyor” şeklinde kaydetti.

Bazı Kürt siyasetçilerin HDP’nin insanları Kobanê nedeniyle sokağa çıkmaya çağırmasının ters etki yarattığını savunduğunu ve bu kişilerin  şiddetin devam etmesinin Türkleri yabancılaştırdığını öne sürdüğünü kaydeden Financial Times,  “Öcalan’ın bu haftaki çağrısında herkese evine dönmesi çağrısında bulundu. Önceki açıklamalarına kıyasla Kobani’ye daha az değindi. PKK’nın Kandil’deki ayağı, Öcalan’a kıyasla daha saldırgan bir üslup kullandı” dediği haberinde, AKP Diyarbakır İl Başkanı Aydın Altaç’ın PKK, anlaşmaya uygun hareket etmedi ve militanlarını Türkiye topraklarından çekmedi. Kobani meselesinin barış sürecine zarar vermemesi gerekiyor” şeklindeki açıklamalarına da yer verdi.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

PAPAZIN BAĞI: BİR CENNET PARÇASININ HİKAYESİ...

ANKARA’NIN İKİ YÜZYILANA DAMGA VURMUŞ BİR TARİHİ YAPIT: ABİDİNPAŞA KÖŞKÜ

şarap,kadın,şiir...-şiir-