Wall Street Journal gazetesi, "Türkiye’nin itirazlarına rağmen gerçekleşti"



Wall Street Journal gazetesi, ABD’nin havadan Kobani’deki Kürtlere silah yardımını, Suriyeli Kürtlere silah sağlanmasına kuvvetli biçimde karşı çıkan ABD’nin müttefiki Türkiye’nin itirazlarına rağmen gerçekleştirdiğini yazdı.

Üst düzey bir ABD’li yetkilisinin ülkesinin Türk hükümeti nezdinde Kobani’deki duruma ne ölçüde acil bir mesele olarak baktığına vurgu yaptığına değinen Amerikan Wall Street Journal gazetesi, “Başkanı Barack Obama, hafta sonunda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile yaptığı görüşmede Kobani’deki Kürtlere Iraklı Kürtlerin silahlarını  aktarmayı düşündüğünü bildirdi” dedi.

Kobani’deki Kürt savaşçıların PKK’nın Suriye’deki uzantısı olarak görülen PYD’ye bağlı olduklarını söylerken PKK’nın onyıllarca Türk devleti ile savaştığını ve hem Ankara hem de Washington tarafından terör örgütü olarak görüldüğüne dikkat çeken ABD’li gazete şöyle devam etti:

“ABD ordusu, Suriyeli Kürtleri Türkiye üzerinden silahlandırma seçeneklerinin yanısıra Ankara’nın muhalefetini dikkate alarak Türk topraklarını dışlayan seçeneklerini de hazırlamışlardı. İslam Devleti’nin Kobani’ye  ilerleyişini geriletmek için daha doğrudan bir rol alması için Türk hükümetine baskı yaptı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Türkiye üzerinden silah transferlerine karşı çıkacağını söyledi” şeklinde kaydetti.

20 kadar Kürt grubunun askeri ve siyasi olarak birleşme çabası çerçevesinde geçen Salı gününden bu yana Irak Kürt Bölgesinde toplandıklarını kaydeden Wall Street Journal,  “Katılımcılar, birleşik bir cephenin oluşturulmasının, Batı’yı ve özellikle ABD’yi,  ağır silahları sağlamaya ve bu tür desteğe muhalefetini gözden geçirmesi için komşu Türkiye’ye baskıyı artırmayı düşünmeye cesaretlendirecek. Kobani’yi kurtarmak amacıyla harekete geçmediği için Türkiye’yi İslam Devleti’nin ortağı olmakla suçlayan Kürtler son haftalarda Türkiye’de ayaklandığını  yazıyor. Erdoğan’ın yaptığı açıklamalara rağmen PYD lideri Salih Müslim’in bu ayın başlarında Türkiye’nin Kobani’ye nasıl yardım edebileceğini görüşmek üzere Dışişleri Bakanlığı yetkilileriyle bir araya geldiğini söyledi” ifadelerini kullandı.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

PAPAZIN BAĞI: BİR CENNET PARÇASININ HİKAYESİ...

ANKARA’NIN İKİ YÜZYILANA DAMGA VURMUŞ BİR TARİHİ YAPIT: ABİDİNPAŞA KÖŞKÜ

şarap,kadın,şiir...-şiir-