FINANCIAL TIMES: “UCUZ PETROL, TÜRKİYE’YE ÇARE DEĞİL”


Financial Times’ın yükselen ekonomiler blogu beyondbrics’te yayınlanan bir makalede, yüklü enerji ithalat faturası ve yüksek enflasyon sorunu olan Türkiye’nin düşmekte olan petrol fiyatlarından bariz bir şekilde karlı çıkacağı belirtildi.
CNN’in aktarımına göre, Beyondbrics, ekonomistlerin, petrol fiyatlarının düşmeye devam etmesi halinde bunun Türkiye’nin cari açığının iyileştirilmesine katkıda bulunacağı görüşünde olduklarını da ekledi.
Beyondbrics’te yazan Mian Ridge’in, ‘Ucuz petrol Türkiye’ye merhem olur, çare değil’ başlıklı makalesinde, Türkiye’nin geçtiğimiz yılki enerji faturasının 50 milyar dolar olduğu ve bunun da aşağı yukarı 12 aylık cari açığa eşit olduğu belirtiliyor.
Petrol fiyatlarının Haziran ayından bu yana yüzde 25 oranında düşüş kaydetmesinin Türkiye’yi karlı duruma getirdiğini yazan Ridge’in makalesine şöyle devam etti:
“Ancak Türkiye’nin özellikle küresel likidite konusunda hassas olmasına neden olan yabancı sermaye bağımlılığı bu avantajı ortadan kaldırabilir. Bu bağımlılık nedeniyle Morgan Stanley geçtiğimiz yıl Türkiye’yi ‘kırılgan beş’ arasına aldı. O zamandan beri, sorunlar katmerli bir şekilde arttı. Ülkeyi göreceli olarak kazanma şansı yüksek gören yatırımcılar, Suriye ve Irak’a yakınlığı nedeniyle kaçınılmaz olarak paniğe kapıldılar. Durgun Euro Bölgesi ve Rusya’ya uygulanan yaptırımlar ihracata zarar verirken, yükselen piyasa para birimlerinin elden çıkarılması liranın Temmuz sonlarından bu yana dolar karşısında yüzde 7’nin üzerinde değer kaybetmesine neden oldu.

Ancak ABD Merkez Bankası yetkililerin geçtiğimiz günlerde ABD faiz oranlarının artırılmasının gecikeceğine dair yorumları, lirayı son günlerde dolar karşısında yukarı itti ve son altı ay içerisindeki en büyük haftalık yükselişini gerçekleştirmesini sağladı”.
Ridge, ekonomistlerin petrol fiyatlarının düşük seviyede kalmaya devam etmesi halinde gayri safi yurtiçi hasılanın yüzde 5.8’i civarında olan bütçe açığının yüzde 4.5 - 5 seviyelerini çekileceğini beklediklerini de ekledi.

“Geçtiğimiz günlerde Nomura, petrol fiyatlarındaki düşüşün sürmesi ve iki çeyrekten daha uzun bir süre dengede kalarak şu andaki seviyelerinde devam etmesi halinde cari açık daha önce beklendiği gibi gayri safi milli hasılanın yüzde 6 ya da 7’si değil de ‘yüzde 4 bölgesinin orta ya da üst kısımlarında’ gerçekleşmesini sağlayabileceğini söyledi” diyen Ridge, ancak Nomura’nın bu durumu önemli ama oyunun gidişatını değiştirmeyen  bir gelişme olarak nitelendirdiğine de dikkat çekti.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

PAPAZIN BAĞI: BİR CENNET PARÇASININ HİKAYESİ...

ANKARA’NIN İKİ YÜZYILANA DAMGA VURMUŞ BİR TARİHİ YAPIT: ABİDİNPAŞA KÖŞKÜ

şarap,kadın,şiir...-şiir-