WALL STREET JOURNAL: “KÜRTLERİN BİRLEŞMESİ TÜRKİYE’DE GÜÇLÜ DÜŞMAN KAYGISINI YÜKSELTTİ”


Wall Street Journal gazetesi, Irak ve Suriye’deki Kürtlerin  güçlerini birleştirmelerinin Türkiye’de güçlü bir düşmanın yükselmekte olduğu kaygılarını büyüttüğünü yazdı.
Amerikan iş çevrelerinin gazetesi Wall Street Journal, Irak ve Suriye’deki Kürtlerin aralarındaki görüş ayrılıklarını bir kenara bırakarak IŞİD’e karşı mücadelede güçlerini birleştirme yolunda adım atmalarının kendilerine daha büyük bir uluslararası meşruluğu kazandırırken Türkiye’de güçlü bir düşmanın yükselmekte olduğu kaygılarını büyüttüğünü kaydetti.
Irak Kürt Bölgesel Yönetiminin Kobani’ye 150 asker göndermeyi onayladığına ve ABD’nin baskısı altındaki Türkiye’nin PKK’yı güçlendirebileceği yönündeki kaygılarına rağmen  Peşmergelerin topraklarından geçmesine izin verdiğini ifade eden ABD’li gazete, Kürt Bölgesel Yönetimi eski Başbakanı Berhan Salih’in, “Kürdistan’ın uluslararası toplumun IŞİD ile savaşında en güvenilir ortak olarak ortaya çıktı”  sözlerini aktardığı haberine şöyle devam etti:
“Kürt Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesut Barzani Ankara’nın müttefiki olsa da  Ankara, PKK ile yakın bağları nedeniyle Kobani’deki  Suriyeli Kürt milislerini düşman olarak görüyor. Kürtler arasında daha büyük bir siyasi ve askeri işbirliği, Türkiye’de endişe ve tartışma yaratmış durumda. Oradaki hükümet, gittikçe karmaşıklaşan Kürt politikasıyla hokkabazlık yapmaya uğraşırken kendi Kürt azınlığı ile barış görüşmeleri ile sürdürüyor”.
Kobani meselesinin Türkiye’de yol açtığı protesto ve çatışmalara da yer veren ABD’li gazete haberini, “Suriyeli Kürt savaşçılarının savaş alanındaki yükselişi, Washington’un Kobani’yi kurtarmak için 100’den fazla hava baskını gerçekleştirip artan biçimde milisle gizlice daha yakın koordinasyon yaparken Türkiye ile ABD arasındaki gerilimleri körükledi. ABD, Kürtler arasındaki daha büyük birlik için bastırıyordu ve bu yönde sağlanan ilerlemeden memnun”.


İki ülke arasındaki gerginliklerin  Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ABD’nin Suriyeli Kürtlere silah atmasına ilişkin eleştirileri üzerine gözler önüne serildiğini kaydeden Wall Street Journal haberini, “Ankara’nın hassasiyetinin bir nedeni de PKK ile barış sürecinin kritik bir aşamada bulunması. Kobani için verilen mücadele,  ABD’nin liderliğindeki koalisyonun İslam Devleti’ni yenme kararlığının sembolik bir testi olarak ortaya çıktı ve Irak’taki Kürt güçlerinin Suriye savaşına ilk dalışına vurgu yapıyor” değerlendirmeleriyle noktaladı.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

PAPAZIN BAĞI: BİR CENNET PARÇASININ HİKAYESİ...

ANKARA’NIN İKİ YÜZYILANA DAMGA VURMUŞ BİR TARİHİ YAPIT: ABİDİNPAŞA KÖŞKÜ

şarap,kadın,şiir...-şiir-