NEW YORK TIMES: “KÜRT PETROLÜ, TÜRKİYE’DEKİ CEYHAN LİMANI TESİSLERİNE UZANAN BORU HATTIYLA GÜNDE EN AZ 280 VARİL İHRAÇ EDİLİYOR”


 

New York Times Petrolün, Iraklı Kürtlere bağımsızlığa giden yolu açtığını belirttiği haberinde,  “Kürdistan,  petrol tankerlere yüklendi. Türkiye’deki Ceyhan limanının tesislerine uzanan bir boru hattı ile günde en az 280 bir varil petrolü ihraç ediyor. Kürt yetkililer de, bu yılın sonuna kadar günlük petrol miktarını yarım milyon varile çıkarmak istediklerini söylüyorlar” diye yazdı.

Kürt petrolü taşıyan iki düzine kadar tankerin,  Akdeniz veya açık denizlerde tur attığını  kaydeden Amerikan New York gazetesi, “Kürdistan Ceyhan üzerinden günde en az 280 bin petrol varilini ihraç ediyor. Kabaca iki düzine dev petrol tankeri, Akdeniz veya açık denizlerde avare turu atıyor. Irak Kürdistan’ındaki kuyulardan pompalanan petrol ile dolu tankerlerin yasal olarak bu petrolü boşaltacağı yer yok” şeklinde kaydetti.

Petrol dolu bir tanker filosunun pahalı bir iş olduğunu,  her ayda milyonlarca dolarlık ücretler anlamına geldiğine dikkat çeken ABD’li gazete, “Iraklı Kürt yetkililerinin petrolü satma girişimleri Irak hükümeti ve ABD tarafından bloke edilirken petrol fiyatları düştü.Iraklı Kürtler ile Bağdat arasında ise müzakereler sürüyor. Kürdistan’ın Irak’ın bir parçası olarak kalmasını ve Kürt Peşmergelerinin de IŞİD ile savaşmasını isteyen ABD’li yetkililer bir mutabakata varılması için her iki tarafı baskı yapıyor. Kürdistan,  petrolün tankerlere yüklendiği, Türkiye’deki Ceyhan limanının tesislerine uzanan bir boru hattı ile günde en az 280 bir varil petrolü ihraç ediyor. Kürt yetkilileri de, bu yılın sonuna kadar günlük petrol miktarını yarım milyon varile çıkarmak istediklerini söylüyorlar” dedi.

Geçen Haziran ayında birkaç medya kuruluşunun bir tankerin taşıdığı Kürt petrolünü İsrail’in bir limanına boşalttığını bildirdiklerine de dikkat çeken New York Times, “Iraklı yetkililer de, Türkiye, İran ve başka yerlerde Kürt petrolünü almak isteyen kara borsacılarının olduğunu  söylüyorlar” diye yazdı.

Gazete ayrıca, ABD eski Başkanı George W. Bush döneminde Irak enerji politikası ile görevli eski Pentagon yetkilisi Michael Makosky’in, “Kürt bağımsızlığının kaçınılmaz olduğunu düşünüyorum. Orada sondaj faaliyetlerinde bulunan şirketler nedeniyle ABD’de doğal müttefikleri var. Türkler ve Avrupalıların onların gazına ihtiyaçları var” şeklindeki açıklamalarına yer verdiği haberinde, Suudi Aramco şirketi eski petrol arama ve geliştirme başkanı Sedad İbrahim Al Hüseyini’nin “Sonunda Kürtlerin istedikleri olacak çünkü kredibilitesi olup IŞİD’e karşı koyabilen tek Sünni grubudur” şeklindeki sözlerini de aktardı.

ABD’li gazete ayrıca, alen Kürdistan’da faaliyet gösteren enerji şirketlerinin sayısının 80’i aştığını, bunların arasında Chevron ve Exxon Mobil gibi büyük isimler de bulunduğunu ve 2005’den bu yana 100’den fazla kuyu deldiklerini de kaydetti.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

PAPAZIN BAĞI: BİR CENNET PARÇASININ HİKAYESİ...

ANKARA’NIN İKİ YÜZYILANA DAMGA VURMUŞ BİR TARİHİ YAPIT: ABİDİNPAŞA KÖŞKÜ

şarap,kadın,şiir...-şiir-