BBC: “HOLLANDA SEÇİM SONUÇLARINDA YÜZDE 81 EKONOMİ, YÜZDE 34 TÜRKİYE ROL OYNADI”


Türkiye ile ciddi bir kriz yaşayan Hollanda’da yüksek bir katılımıyla yapılan kritik seçim bütün dünyada yakında izlenirken seçim sonuçları da yoğun haber ve yorumlara konu oluyor. ‘Rutte Hollanda’da genel seçimi nasıl kazandı?’ sorusunu yanıt arayan BBC’ye göre, seçimin sonucunda Yüzde 81 ekonomi, yüzde 34 Türkiye rol oynadı.
ANKA’ya göre, İngiliz yayın kuruluşu BBC Türkçe, Lahey mahreçli geniş haberinde nefes nefese geçen Hollanda’daki yarıştan galip çıkan ve Geert Wilders’in lideri olduğu ırkçı aşırı sağ PVV partisine ağır bir yenilgiye uğratan Başbakan Mark Rutte’nin Halkların Özgürlük ve Demokrasi Partisi’nin (VVD) kazanmasının nedenlerini araştırdı.
Wilders’ın sürekli gündeme getirdiği göç meselesinin seçimlerin odağında yer almasına yol açtığını belirten BBC, “Ancak Başbakan Rutte’nin seçimleri kazanması, Hollandalıların sandığa giderken başka önceliklerinin olduğunu gösteriyor” dedi.
BBC, özellikle  krizi atlatan ve iyi bir performans gösteren Hollanda ekonomisinin başarılı gidişatı, seçmenin üzerinde daha baskın bir rol oynadığını düşünüyor. Bu çerçevede işsizlik ise son beş yılın en düşük seviyesine indiğine, Ocak ayında yüzde 5.3’e kadar gerilediğine dikkat çekildi.
BBC’ye göre, Başbakan Rutte’nin seçimden önce en çok işine yarayan konulardan bir diğeri ise Türkiye ile yaşanan diplomatik kriz oldu.
“Sandık başında yapılan anket sonuçları gösteriyor ki Rutte’ye oy veren seçmenlerin yüzde 81’i VVD’yi tercih etmelerinde iyi bir performans gösteren ekonominin rol oynadığını söylüyor” diyen BBC, “Seçmenlerin yüzde 34’üne göre ise Rutte’nin Türkiye ile yaşanan diplomatik krizi başarılı bir şekilde yönetmesi VVD’ye oy vermelerinde etkili oldu” değerlendirmesini de yaptı.
BBC, çeşitli partilerin performanslarını da irdelediği haberinde “Türkiye ve Fas kökenli bazı göçmenlerin desteklediği DENK ise üç koltuk kazanmayı başardı. Kesin olmayan sonuçlara göre Türkiye kökenli Tunahan Kuzu ve Selçuk Öztürk ile Fas kökenli Farid Azarkan meclise girecek” dedi.
Seçim sonuçlarının Türkiye kökenli göçmenleri nasıl etkileyeceği konusunda ise referanduma doğru giden Türkiye’nin tavrı önem kazandığına inanan BBC, haberinde Hollandalı bir akademisyenin ‘Bu krizin sadece Türkleri ilgilendirmediği, bütün Hollanda’nın bir sorunu olduğu’ yönündeki değerlendirmesine yer verdi.
aynı akademisyene göre  eğer Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul ve Rotterdam arasındaki bağları kesmek isterse, bu sadece Türkiye kökenli vatandaşları değil, Hollanda kökenlileri de etkileyecek."
BBC, haberine son verirken de Hollanda’nın şimdilik popülizme ve aşırı sağa teslim olmamış gözüktüğünü belirterek “Wilders’ın Hollanda’da ipleri eline alamamasının hem Türk göçmenleri hem de Avrupa’daki göç meselesini nasıl etkilediğini ise ilerleyen zamanlarda göreceğiz” sözlerini kullandı.



Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

PAPAZIN BAĞI: BİR CENNET PARÇASININ HİKAYESİ...

ANKARA’NIN İKİ YÜZYILANA DAMGA VURMUŞ BİR TARİHİ YAPIT: ABİDİNPAŞA KÖŞKÜ

şarap,kadın,şiir...-şiir-