LE MONDE: “RUSYA’DAN FIRAT KALKANA KARŞI OPERASYON”


Le Monde gazetesi, Rusya’nın Fırat Kalkanı’nın önünü kesmek içi Afrin’e asker gönderdiğini öne sürdü.
Rusya’nın YPG’nin kontrolündeki Afrin’e asker göndererek Türk Silahlı Kuvvetleri’nin Fırat Kalkanı harekatını engellemeye çalıştığını iddia eden Fransız Le Monde gazetesi, “Rusya, Türkiye ve İsrail’e iki hamlede tek mesaj verdi. Bu mesaj da Suriye’deki oyunda ‘tek efendi’ olduğunu göstermek anlamına geldi” dedi.
Türkiye’nin Ağustos ayından bu yana Fırat Kalkanı’yla bölgede ilerlediğini hatırlatan Le Monde, Türk askerinin önünün şimdi birden fazla noktada birden fazla aktörce kesildiğinin altını çizdi.
Rusya’nın Afrin’e asker gönderdiğini öne süren Le Monde, “Rusya savunma bakanlığı, askerin YPG’nin iddia ettiğinin aksine askeri bir üs kurmadığını ve bu hamlenin Kürt güçleri eğitmek anlamına gelmediğini söyledi. Rus askerleri Moskova’ya göre, Türkiye ve Rusya’nın Aralık ayından beri garantörü olduğu ateşkesi korumak amacıyla orada. Ancak bu konumlanm,a Türkiye’nin Suriye tarafından kontrol edilen bölgede batıya doğru ilerlemesinin önünü kesti. Zaten Şubat 2016’da Rus hava güçleri, YPG’nin Tel Rıfat’ı Suriyeli muhaliflerden almasına yardım etmişti” yorumunu yaptı.
Le Monde, Fırat Kalkanı operasyonunun diğer yönden de tıkandığını belirttiği haberinde, “Fırat Kalkanı harekatının önü böylece, güneyde Suriye ordusu ve batıda Menbiç bölgesinde Mart ayının başlarında YPG’nin Türk birlikleriyle arasında tampon bölge oluşturan Rus askerlerin eşlik ettiği Suriye askerleriyle, tamamen kesildi” diye yazdı.
Fransız gazetesi,Rusların YPG’ye tıpkı ABD gibi IŞİD’le mücadelede saha desteği sunduğunu belirtirken, Mart ayında Menbiç’te ABD’nin zırhlı araçların üzerine ABD bayrağı asmasını da hatırlattı.
Bunun Türkiye’ye bir mesaj olduğunu ifade eden Le Monde, IŞİD başkenti Rakka’ya YPG ve Arap ortaklarının başlatacağı operasyonu Türkiye’nin bozmasına izin verilmeyeceğini belirtti.
Rusya’nın İsrail’e de tıpkı Türkiye gibi benzer bir mesaj yollamaya çalıştığını kaydeden Le Monde, “İsrail savaş uçaklarının Suriye hava sahasını ihlal ederek, Palmira yakınlarındaki bir askeri hedefi vurmasının ardından Rusya İsrail’in Moskova Büyükelçisi’nden izahat istedi. Tüm bu adımlar Türkiye ve Rusya’ya Suriye oyununda birer mesaj oldu” diyerek haber analizini noktaladı.


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

PAPAZIN BAĞI: BİR CENNET PARÇASININ HİKAYESİ...

ANKARA’NIN İKİ YÜZYILANA DAMGA VURMUŞ BİR TARİHİ YAPIT: ABİDİNPAŞA KÖŞKÜ

şarap,kadın,şiir...-şiir-