LA TRIBUNE DE GENEVE: “İSVİÇRE-TÜRKİYE ARASINDA DİPLOMATİK ŞOK”

türkiye-isviçre ile ilgili görsel sonucu
İsviçre’nin başkenti Bern’de bir gösteri sırasında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı hedef alan bir pankart taşınması, Ankara’dan çok sert tepkilerine neden olurken İsviçre basını, olayın iki ülke arasında yarattığı diplomatik şoka vurgu yaptı. La Tribune de Geneve, pankart için bardağı taşıran damla nitelemesini yaptı.
ANKA’ya göre; La Tribune de Geneve, pankartın Türkiye ile İsviçre arasında büyük bir diplomatik şok yarattığına dikkat çektiği haberinde, “Federal meydanda öldür çağrısı sıradan bir şey değil” ifadesini kullandı. Bunun üzerine İsviçre’nin Ankara Büyükelçisi Dışişleri Bakanlığına çağırılırken İsviçre’de Bern-Mitteland savcılığının da bir soruşturma açtığına dikkat çekildi.
Cumartesi günü düzenlenen gösterinin Türk Hükümetince bir provokasyon olarak değerlendirildiğini anlatan gazete, “Çünkü ABD ve AB’nin aksine İsviçre, teröristlerle özdeşleştirilen PKK militanlarının gösteri yapmalarına izin veriyor. Ancak bardağı taşıran damla Recep Tayyip Erdoğan’ın hayatını doğrudan hedef alan o afiş oldu” sözlerini kullandı.
Gazete; afişin Türkiye’de bomba etkisini yaptığını belirttiği geniş haberinde, Ankara’nın başlattığı diplomatik girişimlerin kapsamında İsviçre’nin Ankara Büyükelçisi Dışişleri Bakanlığı’na çağrılarak bir soruşturma başlatılması ve bir dava açılması beklentisinin dile getirildiğini anlattıktan sonra “Bu noktada İsviçre yargı mekanizması hareket geçti” dedi.
Haberde şu bilgilere yer verildi:
“Bern’daki bölgesel savcılık cezai bir prosedürü başlattı. Bern Belediyesi de. güvenlik sorumlusu RetoNause’nın aracılığıyla şikayette bulunacağını açıkladı. Ona göre, gösteriyi düzenleyenler için belirlenen koşullara uyulmadı”.
Bu arada, La Tribune de Geneve haberini, “Hollanda ve Almanya ile olup bitenlerin aksine İsviçre yatıştırmadan yana bir tutum takınarak kamuoyu önünde karşı karşıya gelmekten kaçındı. Ancak Erdoğan’ın yetkililerinin genişletilmesine ilişkin 16 Nisan referandumunun yaklaşması nedeniyle Bern’de hiç kimse yeni gerilimleri dışlayamıyor” sözleriyle noktaladı.


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

PAPAZIN BAĞI: BİR CENNET PARÇASININ HİKAYESİ...

ANKARA’NIN İKİ YÜZYILANA DAMGA VURMUŞ BİR TARİHİ YAPIT: ABİDİNPAŞA KÖŞKÜ

şarap,kadın,şiir...-şiir-