FINANCIAL TIMES: “REFERANDUM YAKLAŞIRKEN MEDYAYA BASKILAR ARTTI”


Financial Times Türkiye’deki gelişmeleri irdelediği haber analizinde, referandum yaklaşırken medyaya baskıların arttığını yazdı.
Financial Times; Kanal D sabah haberlerinin sunucusu İrfan Değirmenci 7 yıldır Türkiye’deki evlerin sabah rutinlerinden biriydi. Ancak referandumda hayır oyu kullanacağını açıklayınca işten çıkarıldı. Değirmenci, 1.6 milyon takipçisinin olduğu Twitter’da referandumda ‘Hayır’ oyu vereceğini duyurmuştu. Kanal D, Değirmenci’nin ‘tarafsızlık’ ilkesini çiğnediğini söyleyerek işten çıkarma kararını savundu. Değirmenci’nin cevabı ise dobraydı: ‘Bu bir yalan... Bugünkü şartlarda tarafsız olmak, gücü elinde tutanların yanında olmak demek. Rahatlıkla Evet oyu vereceğinizi söyleyebilirsiniz, ama Hayır derseniz başınız belaya girer” dediği haberinde, “Türkiye’deki medya patronları yayın kuruluşlarını uzun yıllardır kendi çıkarları için kullandı. Yasalar ise sert oldu. Türkiye’de gazeteciler hiçbir zaman tam özgürlüğü tadamadı” ifadelerini kullandı.
Erdoğan karşıtlarının, 16 Nisan’daki anayasa referandumunda Evet oyu çıkması halinde manevra alanının daha da daralacağını söylediğine dikkat çeken İngiliz Financial Times gazetesi, “15 Temmuz darbe girişiminden bu yana, çoğunluğu Fethullah Gülen hareketi ile bağlantılı olduğu gerekçesiyle, 150’den fazla yayın organının kapatıldı. Bunlar arasında Kürt yayın organları bulunuyor. 150’den fazla gazeteci de tutuklu” dedi.
Hükümetin ekonomi kartını da medya kuruluşlarına karşı kullandığını belirten Financial Times, “Doğan Grubu’na 2009 yılında verilen para cezası verilmişti. İlk olarak 2,5 milyar dolar olarak açıklanan ceza daha sonra ciddi oranda düşürülmüştü” diye yazdı.

Hükümete yakın yayın kuruluşlarında, AKP’yi eleştiren haberlerin yayına verilmediği belirten gazete, bu basın kuruluşlarından birinde çalışan bir gazetecinin “Önerdiğiniz haberler 2-3 kez reddedildikten sonra siz de bu tarz haberlerle ilgilenmemeye başlıyorsunuz. Yani kendi kendinizi sansürlüyorsunuz” şeklindeki sözlerini aktararak haber analizini noktaladı.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

PAPAZIN BAĞI: BİR CENNET PARÇASININ HİKAYESİ...

ANKARA’NIN İKİ YÜZYILANA DAMGA VURMUŞ BİR TARİHİ YAPIT: ABİDİNPAŞA KÖŞKÜ

şarap,kadın,şiir...-şiir-