DIŞ BASIN BÜLTENİ 11 EKİM 2016
AVRUPA HSYK’YI DIŞLAMAYA HAZIRLANIYOR
Avrupa Yargı Kurulları Ağı (ENCJ), Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu’nun (HSYK) gözlemci statüsünü askıya almaya hazırlanıyor.
Avrupa Yargı Kurulları Ağı (ENCJ) Yönetim Kurulu, 15 Temmuz sonrası görevinden alınan binlerce hakim ve savcının durumu hakkında HSYK’dan "tatmin edici bilgi alınamadığından" yola çıkarak HSYK’nın "ENCJ’de gözlemci statüsüne sahip olmak için gerekli şartları karşılayamaz hale geldiğini bildirdi.
Yönetim Kurulu HSYK’nın gözlemci statüsünün askıya alınması amacıyla ENCJ Genel Kurulu’nu aralık ayında olağanüstü toplantıya çağırdı.
Deutsche Welle’nin aktarımına göre, ENCJ, Avrupa Birliği üyesi ülkelerde yasama ve yürütmeden bağımsız olan ve yargının bağımsızlığı için çalışan kurum ve kurulları bir çatı altında topluyor. AB içinde bağımsız bir yargı kuruluna sahip tüm ülkeler bu çatı kuruluşunda tam üye statüsüne sahipler. AB içinde olup bağımsız bir yargı kuruluna sahip olmayan ülkeler ve AB üyeliğine aday ülkeler ise "gözlemci" statüsünde ENCJ çalışmalarına katılıyorlar.
Strasbourg’da devam eden Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi (AKPM) genel kurul toplantıları paralelinde 15 Temmuz darbe girişimi sonrası Türkiye’de adalet sisteminin durumu hakkında bir toplantıda konuşan Avrupa Yargıçlar Birliği (EAJ) Başkanı Christophe Regnard da ENCJ Yönetim Kurulu’nun aldığı kararı doğruladı ve HSYK’nın gözlemci statüsüne son verilme olasılığının yüksek olduğunu söyledi.
YARSAV’nın 15 Temmuz sonrası kapatılmasını eleştiren EAJ Başkanı, Avrupa Konseyi’nden Türkiye’de adalet sistemi ve yargı bağımsızlığı konularını takip etmek amacıyla bir uluslararası bağımsız komisyon oluşturulması çağrısında bulundu.
İstanbul’da düzenlenen 23. Dünya Enerji Zirvesi’nde Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan görüşmesi dünya basınında yankılandı.
RUSYA
RIA NOVOSTI: “KRİZ ARDINDAN İLK GÖRÜŞME”
Ria novosti ajansı, ‘Pozitif Anahtar: Putin ve Erdoğan’ın Krizin Ardından İlk Görüşmesi’ başlıklı haberinde, “Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kriz sonrasındaki ilk görüşmesi yaklaşık 2 saat sürdü. Daha sonra taraflar işbirliğine ilişkin tüm konuları genişletilmiş formatta masaya yatırdı. İki lider görüşmelerine ilk olarak el sıkışarak başladı. Görüşmelerin bir hayli olumlu geçti” dedi.
ITAR TASS: “İKİ LİDER İLİŞKİLERİN DÜZELMESİNE ODAKLANDI”
Itar Tass gazetesi, “Putin ve Erdoğan, Rusya ve Türkiye’nin ilişkilerini düzeltmeye odaklandılar. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan iki ülke arasındaki ilişkilerin uçak trajedisi sebebiyle bozulmasının ardından ilk kez bir araya geldiler. Putin ve Erdoğan uçak konusuna pek değinmeden 8 aydır gerileyen ikili bağların düzelmesi için yapılacak çalışmalara konsantre oldular” diye yazdı.
ROSSİYSKAYA GAZETA: “TÜRK LİDERİN ZİYARETİ DİYALOG İSTEĞİNİ GÖSTERMİŞTİ”
Rossiyskaya Gazeta, “Putin ve Erdoğan kapalı kapılar ardında 2 saat görüştü. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, kapalı kapılar ardında yaklaşık 2 saat süren toplantı yaptılar. Rus lider, ilişkilerin Kasım ayındaki trajedinin ardından düşüşe geçti fakat Türk liderin ziyareti diyaloğun yeniden kurulmasını istediğini gösterdi” diye yazdı.
GAZETA.RU: “YENİDEN YAN YANA”
Gazeta. Ru gazetesi, ‘Bu Büyük Buluşmaya Yeniden Birlikte, Yeniden Yan Yana’ başlıklı haberinde, “Rus lider bu görüşmenin Türkiye’deki zor iç siyasi durum koşulları altında gerçekleştiğinin altını çizdi. Türkiye Cumhurbaşkanı ise daha iyimserdi. Putin’e darbe girişimi ardından kendisini araması sebebiyle teşekkür eden Erdoğan, Rusya ve Türkiye’yi büyük işlerin beklediğine dair söz verdi” dedi.
İNGİLTERE
BBC: “BATI’NIN SİNİRLERİ BOZULDU”
BBC, Stockholm Ünivesitesi Türkiye Çalışmaları Enstitüsü’nden Dr. Michael Sahlin imzasıyla yayınlanan haberinde, “Erdoğan’ın Putin ziyareti Batı’nın sinirlerini bozuyor. Türkiye kilit öneme sahip bir NATO üyesi. Batı son dönemde ve özellikle darbe girişimi sonrası Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın sert politikalarından tedirginlik duyarken, Türkiye’nin 15 Temmuz’daki travmatik olaydan bu yana yeni hassasiyetleri oluşuyor. Bu dönemde Rusya’yı ziyaret ederek Batı’yı meraka düşürmek ve terletmek, muhtemelen Erdoğan’ı mutlu ediyordur” şeklinde kaydetti.
SKY NEWS: “ERDOĞAN, MOSKOVA İLE İLİŞKİLERİN NATO ÜYELERİNİN ELEŞTİRİLERİNİ DİZGİNLEYECEĞİNİ DÜŞÜNÜYOR”
İngiliz Sky News televizyonu Rus-Türk ilişkilerinde temiz bir sayfa olduğuna işaret ettiği haberinde, “Türkiye, Moskova’yla ilişkilerde çok farklı bir döneme girdi. Türkiye, Avrupa’yı ve ABD’yi darbe girişimi sırasında dayanışma göstermemekle suçlamıştı. Erdoğan, Moskova’yla yakın ilişkilerin, NATO’daki müttefiklerinin Türkiye’ye yönelik eleştirilerinde daha dikkatli olmasını sağlayacağını ümit ediyor” dedi.
INDEPENDENT: “SULTAN İLE ÇAR BULUŞTU”
İngiliz Independent gazetesi Robert Fisk, ‘sultan ile çar’ın buluşması diye nitelendirdiği görüşmeyle ilgili, “Erdoğan’ın Putin’le buluşması geleceğin Suriye için getireceklerini gösterecek. NATO ve AB sadık müttefikleri Erdoğan’a Esed rejiminin yıkılması veya Avrupa’ya sığınmacı akınının kesilmesi konusunda güvenebileceklerine inanıyorlarsa, ikinci kez düşünebilirler. Bu arada Türkiye’yi darbe girişimi konusunda uyaran ülkeler Rusya ve İran oldu. Suriye’deki Rus teknisyenler askeri iletişim dinlemelerinde farkına vardıkları darbeyle ilgili olarak Putin’e kişisel bir mesaj yolladı ve Putin Erdoğan’ı uyardı” dedi.
AMERİKA
WALL STREET JOURNAL: “YAKINLAŞMAYI GÜÇLENDİRMEYİ AMAÇLIYORLAR”
Wall street Journal gazetesi, Dünya Enerji Kongresi dolayısıyla İstanbul’a gelen Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan arasındaki buluşmayla ilgili, “Türk ve Rus liderleri, güvenlik konularında aralarındaki derin gerilimleri minimize ederken zayıflayan ekonomilerine ivme kazandıran yeni ticaret anlaşmalarıyla aralarındaki yakınlaşmayı güçlendirmeyi amaçlıyor” dedi.
Amerikan Wall Street Journal, Putin ve Erdoğan’ın ticareti önemli ölçüde artırmayı amaçladıklarını ifade ettiği haberinde, “Türk ve Rus liderleri, güvenlik konularında aralarındaki derin gerilimleri minimize ederken zayıflayan ekonomilerine ivme kazandıran yeni ticaret anlaşmaları vurgulayarak yakınlaşmalarını güçlendirmeyi amaçlıyor” diye yazdı.
Moskova’nın Ukrayna sorunu nedeniyle ekonomisinin bazı sektörlerine uygulanan yaptırımlarıyla boğuştuğu bir dönemde Türk Akımı boruhattı projesinin Rusya için önemine vurgu yapan ABD’li gazete, Rusya’nın düşürülen uçağı nedeniyle Türk tarım ürünlerine uyguladığı Gduvarların kaldırılması için bir takvim açıklaması beklendiğini de belirtti.
İki liderin Suriye’deki canı sıkan sorunlara ilişkin herhangi bir önemli mutabakata ulaşmaları pek beklenmediğini belirten Wall Street Journal, Türkiye ve Rusya Suriye’deki savaşın karşıt tarafları destekleyen askeri güçler olarak kilit rollerini oynadı” dedi.
NEW YORK TIMES: “İZOLE EDİLEN ERDOĞAN VE PUTİN BİRARAYA GELDİ”
New York Times gazetesi, Putin ve Erdoğan’ın yaptığı görüşmesiyle ilgili, “İzole edilen Erdoğan ve Putin bir araya geldi. Suriye konusunda iki ülkenin farklı pozisyonlar almasına rağmen, görüşme sonrasında ilişkilerin iyiye gideceğine yönelik sinyaller verildi. İki lider bir araya gelerek Batı dünyasına mesaj gönderdi. 15 Temmuz kanlı darbe girişimi sonrasında Türkiye Batı dünyasından yeterince destek almadı. Rusya görüşmesi bu noktada ayrıca önem kazandı” diye yazdı.
WASHINGTON POST: “İKİ LİDER TÜRKİYE’NİN BATI DÜNYASI İLE GERGİN OLDUĞU BİR DÖNEMDE BİRARAYA GELDİ”
Washington Post gazetesinin Erdoğan-Putin görüşmesinin zamanlamasına dikkat çektiği haberinde, “İki lider, başarısız darbe girişimi sonrasında Türkiye ve Batı dünyası arasında ilişkilerin gergin olduğu bir dönemde bir araya geldi. Türkiye’yi kana bulayan darbe girişiminden sonra Erdoğan ilk uluslararası ziyaretini Rusya’y yaptı. Rusya ve Türkiye ilişkilerinin eskisinden daha iyi bir noktaya taşınabilir. Moskova ile Ankara arasında Suriye konusunda da işbirliği olabilir ve ayrıca terörle mücadele ve ekonomi alanında iki ülke yeni adımlar atabilir” dedi.
CNN INTERNATIONAL: “İLİŞKİLERDE KESKİN DÖNÜŞ YAŞANDI”
CNN International Televizyonu, 15 Temmuz’da başarısızlıkla sonuçlanan darbe girişiminden sonra Ankara ve Moskova hattında ilişkilerin yeniden yumuşadığını belirttiği haberinde, “Türkiye tarafından savaş uçağı düşürülen Rusya’nın yaklaşık 9 aylık süreçte Türkiye’yi hedef alan açıklamalarının ardından bugün ilişkilerde keskin dönüş yaşandı” yorumunda bulundu.
ALMANYA
DIE ZEIT: “BUZLU DÖNEM SONA ERDİ”
Die Zeit gazetesi, “Erdoğan ile Putin arasında buzlu dönem resmi olarak sonlandı’’ şeklinde kaydetti.
FRANKFURTER ALLGEMEINE: “DOSTLUK EKSENİ TEKRAR SAĞLANDI”
Frankfurter Allgemeine, “Dostluk ekseni tekrar sağlandı. Ortam çok iyi oldu ve görüşmeler olumlu geçti.
BILD: “TÜRKİYE’NİN YÜZÜNÜ DOĞU’YA ÇEVİRECEĞİ KONUSUNDA ENDİŞELER VAR”
‘Erdoğan’a kendimizden daha fazla mı ihtiyacımız var?’’ sorusuna yanıt arayan alman Bild gazetesi,“NATO üyesi olan Türkiye’nin yüzünü doğuya mı çevireceği yönünde endişeler var. Türkiye, stratejik konumu, Suriye’ye komşu olması, mülteci konusunda kilit konumda olması ve DAEŞ ile mücadele gibi konularda önemli bir aktör” dedi.
AVUSTURYA
ORF: “AB’NİN ELEŞTİRİLERİ İKİ ÜLKEYİ BİRBİRİNE YAKINLAŞTIRDI”
Avusturya Devlet televizyonu ORF, ‘Uçak Krizinden Bu Yana İlk Toplantı’ başlıklı haberinde, “Görüşme, Türkiye’nin Suriye sınırında Rus uçağının düşürülmesinden bu yana iki devlet başkanı arasındaki ilk görüşme oldu. Şimdi buzlar çözülüyor.AB’nin eleştirileri, ekonomik sıkıntılar ve darbe girişiminin iki ülkeyi birbirine yakınlaştırdı” diye yazdı.
HEUTE: “BATI’YA KARŞI UYUMLU EVLİLİK”
Heute gazetesi ‘Batı’ya Karşı Uyumlu Evlilik’ başlığını kullandığı haberinde, “Rus savaş uçağının düşürülmesinden sonra gerilen ilişkiler yeniden rayına oturtuldu. İki ülke arasında masada Suriye’deki kriz, boru hattı projeleri, nükleer santral konularının bulunuyor” dedi.
KURIER: “ERDOĞAN-PUTİN: AB’YE KARŞI BİRLİKTELİK”
Kurier gazetesi, “Dostluk canlandı: Erdoğan ve Putin AB’ye karşı birlikte” dediği haberinde, “Türkiye ile Rusya arasındaki yakın işbirliğinin önü açıldı” ifadelerini kullandı.
FRANSA
LE FIGARO: “SÜREÇ HENÜZ YENİ BAŞLADI, BİRAZ ZAMAN ALACAK”
Fransız Le Figaro gazetesi, “Görüşme, İşbirliğini canlandırmak için zorlu bir çalışma. Türkiye’deki başarısız darbe girişimi sonrası Erdoğan’ın ilk yurt dışı gezisinde iki ülke arasında yakınlaşma konusunda ortak bir istek bulundu. Süreç henüz başladı ve biraz daha zaman alacak” diye yazdı.
LE MONDE: “PUTİN, DİYALOĞU YENİDEN TESİS ETMEK İSTİYOR”
Fransız Le Monde gazetesi, “Putin diyaloğu yeniden tesis etmek istiyor. Erdoğan Putin’le ilişkilerinde yeni bir aşamaya geçmeyi amaçladı. Erdoğan’ın Batı ülkeleriyle ilişkileri FETÖ’nün darbe girişimi sonrası gerilmişti” dedi.
LES ECHOS: “ERDOĞAN’IN RUSYA ZİYARETİ YAKINLAŞMANIN ÖNEMLİ GÖSTERGESİYDİ”
Les Echos gazetesi ise “Putin, başarısız darbe sonrası Erdoğan’a desteğini gösterdi. 9 aydır süren diplomatik kriz sonrası Rusya’ya ilk ziyaret iki ülke arasındaki yakınlaşmanın önemli bir göstergesi oldu” şeklinde kaydetti.
İTALYA
LA REPUBBLICA: “ERDOĞAN, ESKİ DÜŞMANINI KUCAKLIYOR: NANKÖR BATI”
İtalyan La Repubblica, “Erdoğan Eski Düşmanı Putin’i Kucaklıyor: Nankör Batı” başlığını kullandığı haberinde, “ Putin, Erdoğan ile barışı onaylıyor: Çünkü arada anlayış var. Yüksek tansiyon içinde geçen aylardan sonra liderler batıya karşı ortak noktada buluştu” dedi.
IL MESSAGGERO: “SURİYE KONUSUNDA ÇÖZÜM BULMAK OLAĞANÜSTÜ OLACAK”
İtalyan İl Messaggero gazetesi, “İki ülkenin, uluslararası senaryonun gerçek kara deliği olan Suriye meselesinde bir çözüm bulmaları olağanüstü bir şey olacak” diye yazdı.
LA STAMPA:“RUSYA VE TÜRKİYE UYUMU BULDU”
La Stampa da “Rusya ve Türkiye uyumu buldu. Moskova, yaptırımları gevşetiyor, Ankara da Türk Akımı’nı açıyor. Rusya ve Türkiye’nin ilişkileri normalleştirmek için çalıştığı ve terörle mücadele ile Suriye krizinin çözümü üzerinde durdukar” şeklinde kaydetti.
YUNANİSTAN
KATHIMERINI: “PUTİN VE ERDOĞAN BUZLARI ERİTİYOR”
Kathimerini gazetesi, ‘Putin ve Erdoğan buzları eritiyor’ başlığını kullandığı haberinde, “Erdoğan, 15 Temmuz’daki darbe girişiminin ardından ilk dış ziyaretini Rusya’ya gerçekleştirdi. Bu ziyaret iki büyük güç arasında sıcak ilişkilerin olduğu yeni bir dönemin başlangıcı” diye yazdı.
TO VIMA: “ZİYARET ASLINDA BATI’YA KARŞI BİR HAREKET OLDU”
To Vima gazetesi, “iki ülke arasındaki 9 aylık diplomatik krizin ardından PutinErdoğan’ı konuk etmişti. Türk-Rus ilişkilerinde yeni başlangıç. İki ülke arasındaki ekonomik işbirliği Erdoğan’ın Rusya ziyaretinin önemli ayaklarından birini oluşturmakla birlikte, ziyaret aslında Batı’ya karşı bir hareket oldu” şeklinde kaydetti.
PROTO THEMA: “PUTİN, ERDOĞAN’A KUCAK AÇTI”
Proto Thema gazetesi, ‘Putin Erdoğan’a Kucağını Açtı’ başlıklı haberinde, “Yakın zamana kadar Putin ve Erdoğan’ın bir araya gelerek birbirilerini kucak açacaklarını kimse tahmin etmiyordu. Ancak, Rus uçağının Türk F-16’ları tarafından düşürülmesinin ardından iki ülke arasında oluşan soğuk savaş atmosferine rağmen iki lider ilişkileri iyileştirme niyetinde gözüküyor” ifadelerini kullandı.
İSVİÇRE
BLICK: “SON DÖNEMDE YAŞANANLAR İKİ LİDERİ YAKINLAŞTIRDI”
İsviçre’de yayınlanan Blick gazetesi ‘Putin Neden Tekrar Erdoğan’ın Dostu’ başlığını kullandığı haberinde, “Son dönemde yaşanan gelişmeler iki lideri birbirine yakınlaştırdı” dedi.
NEUE ZÜRCHER ZEITUNG: “YAPTIRIMLAR AŞAMALI KALDIRILACAK”
Neue Zürcher Zeitung ise, “Rusya, Türkiye’ye uyguladığı yaptırımları aşamalı olarak kaldıracak” diye yazdı.
20 MUNITEN: “TÜRKİYE-RUSYA İLİŞKİLERİNİN DÜZELMESİ AB İLE İLİŞKİLERİN BOZULACAĞI ANLAMINA GELMİYOR”
20 Minutes gazetesi, iki lider arasındaki görüşmenin pozitif bir atmosferde gerçekleştiğini belirterek, Türkiye’nin Rusya ile ilişkilerini düzeltmesinin AB ile ilişkilerinin bozulacağı anlamına gelmeyeceğini vurguladı.
POLONYA
PAP: “RUSYA-TÜRKİYE DİYALOĞU SÜRDÜRMEYE HAZIR”
Polonya’nın resmi haber ajansı PAP, Erdoğan-Putin görüşmesini ayrıntılı olarak okuyucularına aktardığı haberinde, “Rusya ve Türkiye, diyalogu sürdürmeye hazır” şeklinde kaydetti.
WYBORCZA: “İKİ LİDER BATI’YA KARŞI ARKADAŞLIK ETMEK NİYETİNDE”
Wyborcza gazetesi, iki liderin bir kez daha Batı’ya karşı arkadaşlık etmek niyetinde olduğunu belirtti.
RZECPOSPOLITICA: “ERDOĞAN VE PUTİN İLİŞKİLERİ İYİLEŞTİRME SÖZÜ VERDİLER”
Rzeczpospolita gazetesi de Erdoğan ve Putin’in ilişkilerin iyileştirilmesi sözü verdiklerine dikkat çektiği haberinde, “Rusya, Türkiye’ye uyguladığı yaptırımları yıl sonuna kadar kaldıracak. Ekonomi ve turizm sektöründe ilişkiler iyileşecek” dedi.
SIRBİSTAN
TANJUG: “EN BÜYÜK ETKEN EKONOMİK NEDENLER”
Sırbistan resmi haber ajansı TANJUG, ‘Rusya-Türkiye İlişkilerinin Normalleşmesinde Uzlaşma’ başlığını kullandığı haberinde, “İki lider ülkeleri arasındaki ilişkilerin normale dönmesi konusunda net bir duruş sergiledi. Erdoğan-Putin görüşmesiyle buz devri de sona erdi. İkili ilişkilerin normalleşmesindeki en büyük etken ekonomik nedenler oldu” dedi.
POLITIKA: “ERDOĞAN-PUTİN GÖZ GÖZE”
Politika gazetesi ‘Erdoğan-Putin Göz Göze’ başlıklı haberinde, Erdoğan’ın iki ülke arasındaki ilişkilerin normalleşmesinin tüm bölge için faydalı olacağı yönündeki açıklamalarına yer verdi. Erdoğan’ın Putin için kullandığı ‘Dostum Vladimir’ ifadelerine yer verdi.
MAKEDONYA
KANAL5: “RUSYA-TÜRKİYE İLİŞKİLERİ DÜZELTMEYE HAZIR”
Kanal5 haber sitesi ise ‘Rusya, Türkiye ile İlişkilerini Düzeltmeye Hazır’ başlıklı haberinde, Putin’in Moskova’nın Ankara ile ilişkilerini düzeltmeye hazır olduğu yönündeki ifadelerine yer verdi.
SLOBODNAEVROPA: “İLİŞKİLERDE FARKLI DÖNEM”
Slobodnaevropa ise ‘Türkiye-Rusya İlişkilerinde Farklı Dönem’ başlıklı haberinde Erdoğan’ın sözlerinden alıntı yaparak, Türkiye’nin Rusya ile ilişkilerde çok farklı bir döneme girildiğini belirtti.
MACARİSTAN
MAGYAR İDÖK: “RUSYA, TÜRKİYE İLE İLİŞKİLERİNE BÜYÜK ÖNEM VERİYOR”
Magyar İdök gazetesi, ‘Rusya-Türkiye İlişkileri Önceki Dönemden Daha Güçlü Olabilir’ başlıklı haberinde, “Rusya, Türkiye ile olan ilişkilerine büyük önem veriyor” dedi.
MAGYAR NEMZET: “BULUŞMA, İKİ TARAFINDA STRATEJİK İŞBİRLİĞİ İSTEĞİNİ SEMBOLZE EDİYOR”
Magyar Nemzet gazetesi ise, ‘Erdoğan Putin ile yeni bir sayfa açmak istiyor’ başlıklı haberinde, “Son on ayda Rusya ile Türkiye ilişkilerinin inişli çıkışlı bir seyir izledi.Buluşma yakın geçmişte olanların geride bırakılıp stratejik işbirliği yapma konusunda iki tarafın da isteğinin olduğunu sembolize ediyor” dedi.
Yorumlar
Yorum Gönder