Ekim Devrimi'nin öğrettikleri...!



74 yıl once Rusya proletaryası ozgur, eşit ve sömürüsüz bir dünyayı kurmak icin burjuvaziyi
devirdi ve iktidarı eline aldı. Ekim devrimi kendi nesnelliğini emperyalizm döneminde
tüm dünya sathında proleter devrimin şartlarının olgunlaşmış olması gerceğinden alıyordu.

Proletarya burjuvazinin çözemediği ve kendileri de bir toplumsal çelişki kaynaklarına dönüşmüş olan burjuva demokratik sorunlar etrafında köylülüğün de desteğini alarak, devrimi gercekleştirebilirdi.

Bu nesnel gercek hem proletarya devrimini imkanlı kılıyor;  hem de onu beklenmedik yeni sorunlarla daha ilk adımda yuzyuze bırakıyordu. Devrim iktisadi-toplumsal açıdan elverişsiz koşullarda ve tek ülkede gerçekleşecekti.

Avrupa devrimine umut bağlandı ve muzaffer Sovyet proletaryası bu yondeki her gelişmeyi
heyecanla destekledi. Ne var  ki, bir dizi devrimci ayaklanmanın yenilgiyle sonuçlanması, bu ilk başarılı sosyalist iktidarı geri bir ülkenin sınırları içinde yalnızlığa itti.

Bu hem iktisadi ve sosyal geriliğin yarattığı zorlukların ve hem de ilk olmanın verdiği doğal bir teorik hazırlıksızlığın varlığı demekti. Devrim “savaş ve gör” ilkesini benimsedi ve yürüdü.

Bu yürüyüşün heyecanı ve kazanımları modern kölelik koşulları içinde yaşayan bütün işçi ve emekçileri sardı. Sovyetler Birliği sosyalizm bayrağı altında önemli iktisadi ve siyasi zaferler kazandı. İşsizliğin, eğitimsizliğin ve sağlık hizmetlerinden yoksunluğun bir kader olmadığını kanıtladı.  Kapitalizmin bir hastalığı olan faşizmi bozguna uğratarak, insanlığı bir yıkım tehlikesinden kurtardı. Dünyanın pek çok mazlum ulusunun sömürgeciliğin boyunduruğundan kurtulmasına hizmet etti. Avrupa işçilerinin sınıfsal kazanımları konusunda büyük bir kolaylaştırıcı oldu.

Tarihsel deneyim bize sosyalizmin ciddi başarılar elde ettiği bu dönemin aynı zamanda onu içten içe çürütecek bürokratik bir yozlaşmanın koşullarını da hazırlamış olduğunu gösteriyor.

Enternasyonalizm ve devlet-parti-sınıf ilişkileri konusundaki zaafların üzerinde şekillenen yozlaşma sürecinin sonunda sosyalizm rotasından kesin olarak sapıldı ve ülke kapitalist yola sokuldu.

Ekim Devrimi çağa damgasını vuran ve insanlara kurtuluş yolunu gösteren bir ilk deneme olarak yenilgiye uğramıştır.

Yenilmiştir ama insanlığa işsizliğin, sömürünün, cehaletin olmadığı, ulusların eşitçe ve kardeşce yaşayabildiği bir deneyimin yeniden ve bu kez daha sağlam temellerde yükseltilebilmesi için sonsuz değerde deneyimler bırakmıştır geriye...

Ekim devriminin bayrağını devralanlar, bu deneyim sayesinde artık çok daha donanımlıdırlar.

Yeni Ekim devrimleri için yürüyüş elbette devam edecektir. ( Kasım 1991)

 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

PAPAZIN BAĞI: BİR CENNET PARÇASININ HİKAYESİ...

ANKARA’NIN İKİ YÜZYILANA DAMGA VURMUŞ BİR TARİHİ YAPIT: ABİDİNPAŞA KÖŞKÜ

şarap,kadın,şiir...-şiir-