INDEPENDENT: “TÜRKİYE’DEKİ MEZHEPSEL FARKLAR GİDEREK DERİNLEŞİYOR”


 


Independent gazetesi, Türkiye’deki Alevilerin endişelerine dikkat çektiği haberinde, “Türk
Hükümetinin Suriye iç savaşında Sünni militanlarına tam destek vermesi sonucunda mezhebi nefret zehri Suriye’den Türkiye’ye yayılıyor. Türkiye’deki mezhebi farklar giderek derinleşiyor” diye yazdı.


İngiltere’nin yüksek tirajlı gazetelerinden Independent,“Hatay ve Mersin gibi iller  Pakistanlaşıyor. Türkiye’deki Aleviler tehdit altında hissediyorlar.  Türk Hükümetinin Suriye iç savaşında Sünni militanlarına tam destek vermesi sonucunda mezhebi nefret zehri, Suriye’den Türkiye’ye yayılıyor. Türkiye’de Sünni çoğunluk ile Türkiye’nin en büyük dini azınlığı olan Aleviler arasındaki mezhebi farklar daima vardı ama giderek daha derin, daha acı ve daha açıkça ifade ediliyor” yorumunda bulundu.

Suriye’den kaçan Alevilerin, sık sık Türk sınırını geçtikten sonra çok daha güven içinde hissetmediklerini, hükümetin kurduğu mülteci kamplarına ise Özgür Suriye Ordusunca saldırılma korkusu yüzünden girmeye  cesaret etmediklerini söylediklerine de dikkat çeken İngiliz gazetesi, “Son 10 yılda Irak, Suriye ve Bahreyin’i yıkan Sünni-Şii düşmanlığının Türkiye’de patlak vermesi tehlikesi ne kadar büyük?” sorusunu sorduğu haberinde,  “Aleviler, Türkiye’de muhalefetin çok önemli bir unsuru oluşturdular. Geçen yaz Gezi protestoları sırasına ülke çapında öldürülen beş göstericinin tümünün Alevi” ifadesini kullandı.

Gazete haberine şöyle devam etti:

“Türkiye’de halen Alevilerin taleplerinin birçoğunu karşılayabilecek kadar güçlü bir hükümet var. Başbakan Erdoğan,  Dersim konusunda özür diledi, Türk güvenlik güçleri Erdoğan döneminde daha az şiddete başvurdular ve  göstericilerin de devlet tarafından hapse atılma veya taciz edilmeleri olasılığı daha az oldu. Suriye’deki iç savaş dünyadaki 1.6 milyar Müslüman arasındaki mezhebi farklılıkları derinleştirdi. Türkiye, bu trendin bir istisnası değil, büyük bir Şii azınlığı var ve kargaşanın merkezine yakın. Şimdiden Hatay ve Mardin gibi Suriye’de savaşan El Kaide’ye bağlı gruplarca arka üssü olarak kullanılan Türk illeri için ‘Pakistanlaşıyor’ deniliyor. Türkiye’nin isyancılara yönelik açık sınır politikası, Suriye savaşının sınırın ötesine sıçradığı anlamına geliyor. Türkiye son 10 yılda siyasi ve ekonomik olarak başarılı olmuş olsa da AK Parti ile otoriter laik devlet arasındaki uzun güç müdahalesi, toplumda kalıcı bölünmelere yol açmış durumda. Türkiye’de ve bölgede yükselen siyasi ateş, mezhebi farklılıkları her zamankinden fazla patlamaya hazır hale getiriyor”.

 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

PAPAZIN BAĞI: BİR CENNET PARÇASININ HİKAYESİ...

ANKARA’NIN İKİ YÜZYILANA DAMGA VURMUŞ BİR TARİHİ YAPIT: ABİDİNPAŞA KÖŞKÜ

şarap,kadın,şiir...-şiir-