Hayvanlara yönelik suçların ceza kanunu içine alınması çare mi?


 

İşkence, öldürme, tecavüz gibi ağır suçların ceza kanununda da karşılıklarının olması olumludur. Fakat bu sorunun gerçek çözümünün ceza sistemini düzenlemekten çok hayvan hakları konusunda ciddi bir bilinçlendirmeden ve kültürel değişimden geçtiğini söylemek gerekir. Yalnızca cezalarla ya da cezaları artırarak bu sorunu çözmek olanaklı değildir. Tıpkı çocuğu terbiye etmek için dayağın normal ve meşru görüldüğü bir sosyal ve kültürel atmosferde, bu atmosferi değiştirmek için hiçbir adım atılmazken, yalnızca bu sorunu ceza kanunlarına madde koymakla çözeceğini zannetmek gibi. Bu koşullarda ya bu maddeleri uygulayamaz hale gelirsiniz ya da eğer uygularsanız daha başka ciddi toplumsal çalkantıların oluşumuna kaynaklık edersiniz.
Bunun için daha çocukluk yıllarından başlamak üzere toplumda hayvan hakları bilinci ve hayvan sevgisi oluşturmak için gereken bilinçlendirme çalışmaları yapılmaladır. Toplumsal yaşamda genel olarak şiddeti öve her türlü nefret suçunu ortadan kaldırmadan, bu konulara gereken duyarlılık gösterilmezken, bir kanun değişikliği ile hayvanlara karşı şiddetin ortadan kaldırılması da olanaklı değildir. Çözümün buradan geçtiğini unutmamak kaydıyla özellikle de hayvanlara yönelik ağır suçların ceza kanunu kapsamına alınması ve bu suçların niteliğine göre bazen hapis cezası da verilebilmesi belli yararlar sağlayabilir.

Ama öncelikle merkezi idarenin ve yerel yönetimlerin hayvan hakları alanında görevlerini yerine getirmesi gerekir ki, bu adımların bir inandırıcılığı ve faydası olabilsin. Merkezi idare, Büyükşehir belediyeleri bu görevi maliyetli bularak görevlerini yerine getirmiyorsa ve bu görevleri yalnızca hayvan severlere ve hayvan haklarına saygılı ama bütçesi de son derece sınırlı ilçe belediyelerin üzerine yıkmaya çalışırlarsa, yapılan bu tür değişiklerin inandırıcılığı ve adalet sağlama yeteneği son derece sınırlı kalacaktır. 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

PAPAZIN BAĞI: BİR CENNET PARÇASININ HİKAYESİ...

ANKARA’NIN İKİ YÜZYILANA DAMGA VURMUŞ BİR TARİHİ YAPIT: ABİDİNPAŞA KÖŞKÜ

şarap,kadın,şiir...-şiir-