Cumhurbaşkanlığı Seçimi Dünya Basınında





INDEPENDENT: “ERDOĞAN’IN ZAFERİ OTORİTERLEŞMEYİ DAHA OLASI HALE GETİRDİ”

Independent gazetesi, dün yapılan Cumhurbaşkanlığı seçimine ilişkinin, “Özenle idare edilen seçimler, neredeyse hiç denetim mekanizması olmayan otokratik bir sistemi maskeliyor” diye yazdı.

İngiliz Independent gazetesi, ‘Yeni Sultan: Erdoğan’ın Zaferi Otoriterleşmeyi Daha Olası Hale Getirdi’ başlıklı haberinde, “Batı medyası, Orta Doğu’da yaşanan krizler nedeniyle Türkiye’deki seçime hak ettiği önemi vermedi. Türkiye’de tektonik plakalar hızla yerinden oynuyor. Doğu ile Batı’yı birleştiren ülkede yaşanan değişimler hem kalıcı hem de rahatsız edici olabilir. Erdoğan, rakipleri Ekmeleddin İhsanoğlu ve Selahattin Demirtaş’a büyük fark attı. Bu hiç de sürpriz olmadı. Devlet televizyonu TRT geçtiğimiz ay Erdoğan’a 533 dakika yer verirken İhsanoğlu ve Demirtaş’a sırasıyla 3 dakika ve 45 saniye yer verdi” ifadelerini kullandı.

Independent haber analizine şöyle devam etti:

“Yayın süreleri arasındaki uçurum Türkiye’nin giderek Rusya tipi içi boşaltılmış bir demokrasiye doğru ilerlediğinin sadece bir göstergesi. Özenle idare edilen seçimler, neredeyse hiç denetim mekanizması olmayan otokratik bir sistemi maskeliyor. Türkiye’nin lideri aynı Putin gibi ‘Biz ve onlar’ söylemini çok iyi kullanıyor. Erdoğan’ın özelinde ‘onlar’ Yahudiler ve kendisini yok etmek istediğini iddia ettiği Fethullah Gülen hareketi oldu."

“Erdoğan, Türkiye’deki askeri vesayete karşı mücadele ettiği yıllarda Batılı ülkeler tarafından alkışlandı. Ancak ülkedeki gözaltılar ve tutuklamalar öyle bir noktaya geldi ki, Erdoğan’a karşı sesini sadece yargıçlar yükseltebildi. Anayasa Mahkemesi Nisan ayında aldığı kararla sosyal medya sitelerine erişimin yasaklanması kararını bozdu.Türkiye’nin Batılı dostlarının da tam bu noktada endişelenmesi gerekti. Erdoğan Cumhurbaşkanı olunca yüksek yargı üyelerini atayacak güce de erişecek ve Anayasa Mahkemesi’nin kendisine karşı çıkmasını önleyebilecek. Erdoğan önceden büyük ölçüde sembolik olarak görülen Cumhurbaşkanlığı’nı, yürütmenin merkezine oturtmak istiyor. Erdoğan’ın yıllardır süren başarısının ardında büyük bir ekonomik kalkınma ve ülkenin Sünni Müslüman kimliğinin yeniden uyandırılması yatıyor. Erdoğan’ın fevri çıkışları Batı’da da tolere ediliyor çünkü ülkede istikrarı sağlayan kişi olduğu görüşü hakim. Washington için bu istikrar paha biçilemez”.

FINANCIAL TIMES: “ERDOĞAN, YÖNETİM SİSTEMİNİ DEĞİŞTİRME YOLUNDA ÖNEMLİ ADIM ATTI”

Financial Times gazetesi de Cumhurbaşkanlığı seçimine dikkat çektiği haberinde, “Erdoğan Türkiye’nin ilk halk oylamasıyla yapılan Cumhurbaşkanlığı seçimini kazandı ve yetki alanını genişletip ülkenin yönetim sistemini değiştirme yolunda önemli bir adım attı” diye yazdı.

İngiliz Financial Times gazetesi, ‘Erdoğan’ın Seçim Yarışını Kazanmasıyla Türkiye Dönüm Noktasına Geldi’ başlığını kullandığı haber analizinde, “Türkiye, Doğu ve Batı arasındaki stratejik konumu itibariyle bir dönüm noktasına geldi. Son dönemde ABD ve Avrupa Birliği ile ilişkileri zayıflamıştı. Erdoğan’ın seçimde aldığı oy oranının anketlerdeki tahminlerin gerisinde kalmasına karşılık, seçimi ilk turda kazanmasına yetti. Erdoğan, seçim sonuçlarını  yeni Türkiye’nin başlangıcı olarak niteledi. Siyaset arenasında daha etkin bir cumhurbaşkanının görevde olacak. Erdoğan’a karşı çıkanlar ise bu sonuçlarla birlikte daha otoriter bir yönetimin kapılarının aralandığını düşünüyor. Erdoğan’ı destekleyenler ise, ekonomik ve sosyal alanda reformların devam etmesini bekliyor” şeklinde kaydetti.

TIMES: “ERDOĞAN, TÜRKİYE’Yİ MODEL ÜLKE YAPMAK İSTİYORSA BAĞIMSIZ KÜRDİSTAN’LA ÇALIŞMAYI KABULLENMELİ”

Times gazetesi de Cumhurbaşkanlığı seçimi ve sonrasında yaşanacak gelişmeleri irdelediği haber analizinde,  “Türkiye’yi tekrar model ülke yapabilmek için Erdoğan’ın bağımsız bir Kürdistan’la birlikte çalışmayı kabullenmesi gerekecek” diye yazdı.

İngiliz Times gazetesi, ‘Erdoğan devri’ başlıklı haber analizinde, “Cumhurbaşkanlığı döneminde Erdoğan’ın masasına gelecek iki acil konu olacak. Erdoğan’ın öncelikle Irak ve Suriye sınırlarından yayılan kaosu durdurması gerekecek ve neredeyse tamamen duran Irak ihracat pazarına bir alternatif yaratmak için çalışacak.Türkiye’yi tekrar model ülke yapabilmek için Erdoğan’ın bağımsız bir Kürdistan’la birlikte çalışmayı kabullenmesi gerekecek. Ayrıca Katar’la birlikte hareket ederek Hamas’ı cesaretlendirmektense dizginlemek için çalışması gerekcek. Ayrıca Gazze’nin yeniden yapılandırılması sürecinde de İsrail’e karşı değil, İsrail’le birlikte hareket etmesi gerekecek. Otoriter rejim yönünde atılacak en ufak bir adım dahi Erdoğan’ın önceki tüm başarılarının gölgede kalmasına neden olur” yorumunda bulundu.

 

 

DAILY TELEGRAPH: “ERDOĞAN, SİYASETİ CUMHURBAŞKANLIĞI OFİSİNDEN İDARE EDECEK”

Daily Telegraph gazetesi ise Erdoğan’ın seçimi kazanmasıyla ilgili, “Bu seçim Erdoğan’ın iddialı planının ilk ayağını oluşturuyor: Türkiye’de siyasetin kendisinin içinde oturduğu Cumhurbaşkanlığı ofisinden idare edilmesi” ifadesini kullandı.

İngiliz Daily Telegraph gazetesi, ‘Tarihi Seçim Erdoğan’a Türkiye’de Daha Fazla Yetki Verdi’  başlıklı haber analizinde, “Bu seçim Erdoğan’ın iddialı planının ilk ayağını oluşturuyor: Türkiye’de siyasetin kendisinin içinde oturduğu Cumhurbaşkanlığı ofisinden idare edilmesi.  Erdoğan, bu seçim zaferiyle birlikte son 14 aydır ülke gündemini meşgul eden sokak protestoları ve yolsuzluk iddialarının üzerine bir sünger çekti. Erdoğan’ın Cumhurbaşkanlığı ofisini dönüştürüp daha etkin hale getirmesi yaklaşımı modern Türkiye’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ten bu yana girişilen en iddialı proje. Erdoğan karşıtları ise daha otoriter bir rejimden korkuyor. Birçok yetkinin Cumhurbaşkanında toplanmasının zaten hassas olan denetim mekanizmasına zarar verebileceğine inananlar var. Erdoğan’ın ise aklındaki anayasal dönüşümü tamamlayabilmesi 2015 genel seçimlerinden büyük bir zaferle çıkması gerekiyor” değerlendirmelerinde bulundu.

CNN INTERNATIONAL: “MUHALEFETE OSMANLI ŞAMARI ATILDI”

CNN International kanalı da Başbakan Erdoğan tarafından muhalefete sandıkta Osmanlı şamarı atıldığını kaydetti.

Amerikan kanalı,  ‘Erdoğan Yerel Seçimlerde Zaferini İlan Etti’ başlığını kullandığı haberinde,  “Erdoğan, seçim sonuçlarını Türkiye’de demokrasinin zaferi olarak ilan etti. Türkiye’de yerel seçimler de Erdoğan’ın gücünün testi olarak görülmüştü” dedi.

WASHINGTON POST: “TÜRKİYE’NİN GÜÇLÜ LİDERİ YERİNİ SAĞLAMLAŞTIRDI”

Washington Post gazetesi ise, “Erdoğan, Türkiye’nin güçlü lideri olarak yerini sağlamlaştırdı” dediği haberinde, Türkiye’deki haber ajanslarına dayanarak açılan oyların yarısından fazlasını alan Erdoğan’ın karşısındaki rakibi İhsanoğlu’nun yüzde 35, Selahattin Demirtaş’ın ise yüzde 8 oranında oya sahip olduğunu aktardı” diye yazdı.

WALL STREET JOURNAL: “SEÇİM, ERDOĞAN’A YENİ TÜRKİYE YARATMA SÖZÜNÜ HAYATA GEÇİRMEDE GÜÇLÜ YETKİ VERDİ”

Wall Street Journal gazetesi de Erdoğan’ın seçimi çok rahat kazandığına belirterek, “Bu sonuç Erdoğan’ın iktidarını daha da sağlam biçimde pekiştirecek. Seçim sonucu Erdoğan için en büyük seçim zaferi oldu ve yeni bir Türkiye yaratma sözünü hayata geçirmede kendisine güçlü bir yetki verdi. Cumhurbaşkanı makamının yetkilerinin genişletilmesi, NATO’nun bir üyesi ve güneyde Suriye, Irak, Gazze ve kuzeyde Ukrayna gibi ihtilaflarla dolu bir bölgede Washington’ın kilit bir müttefiki olan Türkiye’deki siyasi gücün yapısını değiştirebilir” diye yazdı.

LOS ANGELES TIMES: “ERDOĞAN, BÖLGESEL KARGAŞA ZAMANINDA, GÜÇ ÜSSÜ OLDUĞUNU PEKİŞTİRDİ”

Los Angele Times gazetesi de ‘Türkiye’nin Cumhurbaşkanlığını Erdoğan Kazandı’ başlığını kullandığı haberinde, Başbakan Erdoğan’ın derin bir bölgesel kargaşa zamanında kapsamlı etkileri olacak bir güç üssü olduğunu pekiştirdiğini yazdı.

NEW YORK TIMES: “ERDOĞAN BEŞ YILLIK SİYASİ HAYATINDA BASKIN OLMAYA DEVAM EDECEK”

New York Times gazetesi, Türkiye’de son 10 yıldan fazla bir süredir etkin olan Erdoğan’ın kolay bir seçim zaferi kazandığının görüldüğünü ve ülkenin gelecek beş yıllık siyasi hayatında da baskın olmaya devam edeceğini kaydetti.

ABD’li gazete, “Başbakan Erdoğan, yüzde 52’ye yakın oy alarak ülke tarihinde ilk kez seçimle cumhurbaşkanı oldu. Daha önce temsili olan cumhurbaşkanlığı makamı artık, Erdoğan’ın halk tarafından seçilmesiyle daha fazla güç kullanılan bir yer haline gelebilir” ifadelerini kullandı.

AMERİKA’NIN SESİ (VOA): “ERDOĞAN’IN GALİBİYETİ, 10 YILDAN FAZLA DEVAM EDEN İKTİDARININ SÜRECEĞİNİN İŞARETİ”

Amerika’nın Sesi, “Türkiye’nin 91 yıllık demokrasi tarihinde halk oyuyla seçilen ilk cumhurbaşkanı olan Erdoğan’ın galibiyetini 10 yıldan fazladır devam eden iktidarının süreceğinin işareti olarak görülüyor” dedi.

Amerikan Kongresi’nin finansörlüğünü yaptığı Amerika’nın Sesi, “İslamcı bir geçmişi olan Erdoğan, seçim kampanyasında da yoğun şekilde İslamcı seçmenlerin oylarını hedef aldı. Erdoğan’ın kampanya söylemleri Türk toplumunda muhafazakarlarla laikler arasında derin bir siyasi ayrışmaya yol açtı. Türkiye’de 12’nci cumhurbaşkanını bekleyen en zor ve karmaşık görevin de bu ayrışmayı gidermek olacağı tahmin ediliyor” yorumunda bulundu.

LIBERATION: “ERDOĞAN’IN TUTKUSU AMERİKAN BAŞKANLIK SİSTEMİ VEYA FRANSA’DAKİ YARI BAŞKANLIK SİSTEMİ”

Liberation gazetesi de, “Erdoğan tutkusunu açıkça dile getirdi; Amerikan başkanlık sistemine veya Fransa’daki yarı başkanlık sistemine dayanan bir cumhuriyetin kurulması” dedi.

Fransız Liberation gazetesi, ‘Türkiye: Kutsal Erdoğan’ başlıklı haberinde, “Karizması, sözlerinden önce geliyor. Sokaktan ve camiden çıkmış sözlerin karıştığı, coşkulu konuşmaların ismi... Dünkü seçimleri daha ilk turda kazanan AKP lideri, kampanya boyunca “Cumhurbaşkanlığı görevi dinlenme yeri değildir, halk daha aktif bir cumhurbaşkanı istiyor” demişti. Erdoğan tutkusunu açıkça dile getirdi; Amerikan başkanlık sistemine veya Fransa’daki yarı başkanlık sistemine dayanan bir cumhuriyetin kurulması” şeklinde kaydetti.

LE FIGARO: “ZAFER, ÜLKENİN BAŞINDAKİ OTOKRATİK YÖNETİMİ 5 YIL DAHA UZATIYOR”

Le Figaro gazetesi de  Başbakan Erdoğan’ın Cumhurbaşkanı seçilmesiyle ilgili olarak, “Zafer, ülkenin başındaki otokratik yönetimini beş yıl daha uzatıyor” diye yazdı.

Fransız Le Figaro gazetesi, “Seçim verilerinde ortak adayı olan iki büyük muhalefet partisi içinönemli başarısızlık yaşadı. Artan protestolara rağmen, Erdoğan bir defa daha kayda değer bir galibiyeti elde etti. Ne büyük Gezi gösterileri ne de otoriter kaymalarına ilişkin aydınların alarm veren eleştirileri ne de yolsuzluk skandalı, seçmenlerinin hayranlığını azalttı” ifadelerini kullandı.

ŞİNHUA: “BAŞBAKAN, RAKİPLERİNİ GERİŞDE BIRAKTI”

Çin’in resmi Şinhua ajansı, “Başbakan, cumhurbaşkanlığı yarışında rakiplerini geride bıraktı” dedi.

“Başbakan Erdoğan, cumhurbaşkanı seçimi yarışında resmi olmayan sonuçlara göre halkın yüzde 50’den fazlasının oyunu aldı. Erdoğan’ın 12. Cumhurbaşkanı seçilmesinin halk tarafından Türk bayrakları ile kutlandığını aktardı” şeklinde kaydetti.

RAI TV:  “ERDOĞAN, İKİNCİ TURA KALMADAN BARAJI AŞTI”

Rai TV ise, “Türkiye’de ki Cumhurbaşkanlığı seçimlerini ilk turda kazanan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ilk açıklamasında demokrasi adına toplumsal uzlaşma süresi başlatılmasını istedi. Erdoğan ikinci tura gerek kalmayan yüzde 50 barajını aştı” dedi.

CORRIERE DELLA SERA: “TÜRKİYE DEĞİŞMEDİ”

Corriere della Sera gazetesi ise Türkiye’nin değişmediğini vurguladı.

İtalyan gazetesi ayrıca, “Başbakan Erdoğan halk tarafından cumhurbaşkanı seçildi ve hemen camiye gitti. Demokrasi adına toplumsal uzlaşma isteyerek ‘Yeni Türkiye kazandı’ dedi” ifadesini kullandı.

LA REPUBLICA: “TÜRKİYE’NİN YENİ CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN OLDU”

İtalyan La Repubblica gazetesi, “Türkiye’nin yeni Cumhurbaşkanı Erdoğan oldu. İkinci tura gerek kalmadı. Seçimleri kazandıktan sonra ilk durağı sultanların ve halifelerin camii olan Eyüp Sultan’ı ziyaret etti sonra Ankara’ya uçtu” diye yazdı.

LA STAMPA: “AKP’NİN LİDERİ 21. YÜZYILIN SULTANI OLARAK TAÇLANDIRILDI”

La Stampa gazetesi de “AKP’nin lideri 21. Yüzyılın sultanı olarak taçlandırıldı” dedi.

İtalyan La Stampa, “Beklenen sonuçla Başbakan Recep Tayyip Erdoğan halkın oylarıyla Cumhurbaşkanı seçildi. Seçimleri kazandıktan sonra sultanların ve halifelerin tapınağı olarak bilinen Eyüp Sultan Camisine giderek dua etti” diye yazdı.

ANSA: “BU OYLAMAYLA YENİ BİR TÜRKİYE ORTAYA ÇIKACAK”

İtalyan haber ajansı ANSA, “Türkiye’de, Erdoğan ilk turda yeni cumhurbaşkanı seçildi” başlıklı haberinde, “Erdoğan, zaferini ilan etti. Bu oylamayla yeni bir Türkiye ortaya çıkacak” dedi.

NÜRNBERGER: “MUHALEFETİN SİLİK ADAYLARI ERDOĞAN’IN İŞİNİ KOLAYLAŞTIRDI”

Nürnberger gazetesi, muhalefetin cumhurbaşkanı adaylarının da Erdoğan’ın zaferinde etkili olduğunu öne sürdüğü haberinde, “Erdoğan’ın Türkiyesi bazı AB ülkelerinden çok daha düzgün işliyor. Büyümeye devam eden inşaat sektörü, turizm ve otomotiv yeni iş alanları açıyor. Muhalefetin silik adayları da Erdoğan’ın işini kolaylaştırdı” diye yazdı.

RHEIN-NECKAR: “BATI, İSTESİN YADA İSTEMESİN ERDOĞAN’I MUHATAP ALMAK ZORUNDA”

Rhein-Neckar gazetesi, Batının bundan sonra da Erdoğan’ı muhatap almak zorunda olduğuna dikkat çektiği haberinde, “Türkiye’nin kurucusu Atatürk Türkiye’yi değiştirmişti. Erdoğan da ülkeyi Atatürk gibi değiştiriyor. Türkiye’yi siyasi olarak Avrupa’dan uzaklaştıran Erdoğan oldu. Ancak durum buna müsait. Zira Suriye, Ortadoğu, İsrail, Ukrayna gibi uluslararası gündemdeki kriz odaklarının hepsi Türkiye’nin kapısının eşiğinde. Batı da -istesin ya da istemesin- siyasi aktör olarak Erdoğan’ı muhatap almak durumunda” yorumunda bulundu.

WESTFALISCHE NACHRICTEN: “ERDOĞAN’IN CUMHURBAŞKANLIĞI, OTOKRASİ YOLUNDA GİDİŞİ HIZLANDIRABİLİR”

Westfälische Nachrichten gazetesi, Erdoğan’ın cumhurbaşkanlığının Türk demokrasisine olumsuz yansıyacağını belirttiği haberinde, “Türkiye uzun süre Ortadoğu’da ‘örnek demokrasi’ olarak gösterildi. Ancak Recep Tayyip Erdoğan’ın cumhurbaşkanlığına seçimi, otokrasi yolunda gidişi daha da hızlandırarak Ankara’daki rejime otoriter bir çehre kazandırabilir. Birçok gösterge, Erdoğan’ın demokratik kontrol sistemini devre dışı bırakma gayretlerini sürdüreceğini ortaya koyuyor. Erdoğan, yetki alanını genişletmek için şimdiye kadar daha çok temsili bir konumda bulunan cumhurbaşkanlığı makamını kullanacak” yorumuna yer verdi.

 

SPIEGEL ONLINE: “TÜRKİYE, GÜÇLÜ ADAM İÇİN KARAR VERDİ”

Spiegel Online, “Türkiye, güçlü adam için karar verdi” dedi.

Alman haber portalı, ‘Erdoğan’ın Zaferi’ başlığını kullandığı haberinde, “Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın seçim sonuçlarının açıklanmasına az bir zaman kala zaferini kutlamaya hazırlandı. Türkiye’de cumhurbaşkanı ilk kez halk tarafından seçildi. Erdoğan ise cumhurbaşkanlığı görevini daha farklı yapmayı planlıyor” ifadesini kullandı.

DER STERN: “ERDOĞAN, SAVAŞTAN KORKMAYAN, KUTUPLAŞTIRAN VİR GÜÇ ADAMI”

Der Stern gazetesi de “Erdoğan uzlaşma arayan bir diplomat değil. Aksine: O savaştan korkmayan ve Türkiye’yi kutuplaştıran bir güç adamı” ifadesini kullandı.

Alman gazetesi, “Cumhurbaşkanlığı seçimleri yeni bir Türkiye vaat eden Erdoğan’ın gücüne güç katacaktır. 2002 yılından bu yana AKP hiç bir seçimi kaybetmedi. Erdoğan’ın seçimi ilk turda kazandı. Erdoğan uzlaşma arayan bir diplomat değil. Aksine: O savaştan korkmayan ve Türkiye’yi kutuplaştıran bir güç adamı” diye yazdı.

MÜNCNER MERKUR: “ERDOĞAN’IN ÇANKAYA’YA SEÇİLMESİ ANTİ DEMOKRATİK GELİŞMELERİN ÖNÜNÜ AÇACAK”

Münchner Merkur gazetesi, Erdoğan’ın Çankaya’ya seçilmesinin anti-demokratik gelişmelerin önünü açacağını yazdı.

Alman gazetesi, “Türkiye’de Gül’e kıyasla daha özgürce hareket edecek bir cumhurbaşkanı seçildi. Anayasa, cumhurbaşkanına geniş kapsamlı görev ve yetkiler veriyor. Geriye AKP’nin ve hükümetin başına sadık isimlerin getirilmesi kalıyor. Ondan sonra Erdoğan neredeyse her şeye muktedir hale gelecek. Türkiye ise Putin’in Rusyası’na benzer bir rejime dönüşecek” şeklinde kaydetti.

EL PAIS: “YÜZYILIN SULTANI ATATÜRK’Ü BİLE GEÇMEK İSTİYOR”

El Pais gazetesi de Erdoğan için “Yüzyılın sultanı Atatürk’ü bile geçmek istiyor” diye yazdı.

İspanya’da sol çizgide yayın yapan El Pais gazetesi, “Erdoğan, Türkiye’deki projesini gerçekleştirmek için destek aldı. Türkiye’nin kuruluşunun yüzyılına denk gelen 2023’e kadar ülkeyi yönetmek isteyen Erdoğan’ın, Mustafa Kemal Atatürk’ü bile geçmek istedi. Erdoğan,  muhafazakar programıyla yüzde 52 oyla ilk turda cumhurbaşkanı seçildi. Kendi taraftarları onu taparcasına sevse bile, muhalifler tarafından her geçen gün otoriterleşmekle suçlandı” dedi.

 

EL MUNDO: “ÇANKAYA, ERDOĞAN’IN ALFA OMEGASI”

El Mundo gazetesi ise ‘İslami Atatürk’ başlıklı  Türkiye cumhurbaşkanı seçiminde Erdoğan’a mutlak güç verdi” başlığını kullandı. İslami Atatürk” başlıklı bir portre yayınlayan El Mundo, “Çankaya Erdoğan’ın cenneti. Onun belirsiz amacı. Onun alfa ve omegası.” ifadelerine yer verdi.

Yüzde 52 oy alan Erdoğan’ın daha fazla yönetmek için değişikliklere hazırlandığını aktaran gazete, Erdoğan’ın 2023’e kadar iktidarda kalmak istediğini gizlemediğine dikkat çekti.

NEUE ZÜRCHER: “AMACI, YENİ ANAYASA”

İsviçre’de yayınlanan Neue Züricher gazetesi, “Oyların salt çoğunluğunu alarak cumhurbaşkanı seçilen Başbakan Erdoğan bundan sonra elindeki gücü artırabilir. Erdoğan’ın en önemli hedeflerinden birinin yeni bir anayasa yapmak” diye yazdı.

TAGES ANZEIGER: “ERDOĞAN, CUMHURBAŞKANLIĞI YETKİLERİNİ ARTIRMAYI PLANLIYOR”

İsvçre’de yayınlanan Tages Anzeiger gazetesi ise “Bu seçim Türkiye tarihinde bir dönüm noktası oldu. Cumhurbaşkanlığı şu ana kadar temsili bir makamdı. Erdoğan, cumhurbaşkanlığı yetkilerini artırmayı planlıyor” dedi.

TRIBUNE DE GENEVA: “SEÇİM ZAFERİ, PROTESTO GÖSTERİLERİNİN ARDINDAN GERÇEKLEŞTİ”

Cenevre’de yayınlanan Tribune de Geneve gazetesi ise, “Erdoğan’ın seçim zaferi 2013’te Türkiye’de yaşanan pek çok protesto gösterisinin ardından gerçekleşti” diye yazdı.

Gazete, “Erdoğan, seçim öncesi araştırmalarda da öngörüldüğü gibi cumhurbaşkanlığı seçimlerini kazandı. Erdoğan’ın 2023 yılına kadar cumhurbaşkanı olarak kalabilir” dedi.

EL CEZİRE: “ERDOĞAN, GÜÇLÜ CUMHURBAŞKANLIĞI İSTEĞİNİ HİÇBİR ZAMAN SAKLAMADI”

El Cezire kanalı, “Erdoğan, güçlü bir cumhurbaşkanı olma isteğini hiçbir zaman saklamadı” şeklinde kaydetti.

Katar merkezli El Cezire, “AKP yerel seçimlerde ezici bir seçim zaferi elde etmişti. Başbakan’ın popülaritesinin son aylarda yaşanan gelişmelerle de zarar görmediği görülüyor. Erdoğan, güçlü bir cumhurbaşkanı olma isteğini hiçbir zaman saklamadı. Seçim kampanyası boyunca, Erdoğan aktif bir cumhurbaşkanı pozisyonundan bahsetti ki cumhurbaşkanlığı Türkiye siyasetinde bir hayli semboliktir. Eleştirmenler onu, cumhurbaşkanlığı seçimini kazandığı takdirde ülke üzerindeki kontrolünü sıkılaştıracak otoriter ve muhafazakar bir lider olarak görüyor” dedi.”

NOS: “İKİNCİ TURA GEREK KALMADAN SEÇİLDİ”

NOS televizyonu da” Erdoğan yüzde 50’den fazla oy aldığı için seçimin ikinci turuna gerek kalmadı” şeklinde kaydetti.

Hollanda’da yayın yapan NOS, ‘Erdoğan Türkiye’nin Cumhurbaşkanı’ başlıklı haberinde, “Erdoğan, yüzde 52 oy alarak seçimi galip bitirdi. Ekmeleddin İhsanoğlu ise yüzde 39 oranında oy aldı” dedi.

BNR: “KARİZMATİK POLİTİKACI RAKİPLERİNİ İLK TURDA YENDİ”

Bulgaristan Ulusal Radyosu da Başbakan Erdoğan’ın beklenen bir sonuç aldığı belirtilerek, “Karizmatik politikacı Erdoğan rakiplerini daha ilk turda yenmeyi başardı” dedi.

KATHIMERINI: “SEÇİMLERİN BÖYLE OLACAĞI ANKETLER GÖRÜLMÜŞTÜ”

Yunanistan’da yayınlanan Kathimerini gazetesi ise “Sonuçların böyle olacağı daha önce de anketlerle gösterilmişti” diye yazdı.

Erdoğan’ın oy kullandıktan sonra çekilmiş fotoğrafının kullanıldığı haberde, yayın yasağının kalkmasıyla Anadolu Ajansı’nın seçim sonuçlarını duyurduğu kaydedildi.

CBC: “ERDOĞAN’IN ÜLKE ANAYASASINI DEĞİŞTİRME İSTEĞİ BİLİNİYOR”

Kanada’nın resmi yayın kuruluşu CBC televizyonu, Erdoğan’ın, ülke tarihindeki en güçlü liderlerden biri olduğunu belirterek, “Erdoğan’ın ülke anayasasını değiştirme isteği de biliniyor” dedi.

TV2: “DESTEKÇİLERİ, BU ZAFERLE TÜRKİYE’Yİ DEĞİŞTİRME YOLUNDA BÜYÜK ADIMLAR ATILACAĞINI SÖYLÜYOR”

Danimarka’da yayın yapan TV2 kanalı, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’ın halkın yarısından fazlasının oyunu alan Erdoğan’ın cumhurbaşkanı seçildiğini duyurduğunu bildirdiği haberinde, “Destekçileri bu zaferle birlikte Türkiye’yi değiştirme yolunda büyük adımlar atılacağını söylüyor” dedi.

POLITIKEN: “MUHALEFET, OTORİTERLİK VE PADİŞAH OLMAK İSTEMEKLE SUÇLUYOR”

Yine Danimarka’da yayın yapan Politiken gazetesi, Politiken gazetesi, Başbakan Erdoğan’ın seçimi kazandığını duyurarak Erdoğan’ın bu sonuçla ülke yönetimindeki hakimiyetini pekiştirdiğini yazdı. Muhalefetin otoriterlik ve padişah olmak istediği eleştirilerinde bulunduğunu kaydeden gazete, “Erdoğan, laik kesimin gücünü kırdı. Türkiye’de cumhurbaşkanlığı daha önce çok aktif bir makam değildi. Erdoğan, bundan daha fazla rol oynayacak” dedi.

BERLINGSKE: “MAKAMIN İŞLEVLERİNİ ARTIRACAK”

Berlingske gazetesi de oyların yarısından fazlasını alan Erdoğan’ın cumhurbaşkanı olduğuna dikkat çektiği haberinde, “Halkın seçtiği ilk cumhurbaşkanı unvanı alan Erdoğan, bu makamın işlevini arttıracağını ve daha aktif bir cumhurbaşkanı olacağını daha önce açıkça beyan etmişti. Eskiden sembolik bir makam olan cumhurbaşkanlığına şimdi halk tarafından seçilen biri gelecek” diye yazdı.

LE SOIR:” ERDOĞAN, CUMHURBAŞKANLIĞI DÖNEMİNDE TÜRKİYE’NİN DİZGİNLERİNİ TUTMAYA DEVAM EDECEK”

Belçika’da yayınlanan Le Soir gazetesi ise, “Erdoğan’ın seçim zaferi şahsi başarısı. Erdoğan, Türkiye Cumhuriyeti’nin en çok iz bırakan liderleri arasına girecek.  Tayyip Erdoğan’ın, cumhurbaşkanlığı döneminde Türkiye’nin dizginlerini tutmaya devam edeceği sinyalini çok önceden verdiği ve bu doğrultuda anayasa değişikliği ile yetkilerini artırmak istedi” ifadelerini kullandı.

DE MORGEN: “MUHALİFLERİ, TÜRKİYE’NİN DAHA FAZLA MUHAFAZAKARLAŞACAĞI KORKUSU TAŞIYOR”

Belçika’da yayınlanan De Morgen gazetesi ise, “Erdoğan’ın zaferi muhaliflere, Mustafa Kemal Atatürk’ün kurucusu olduğu laik Türkiye Cumhuriyeti’nin daha fazla muhafazakarlaşacağı korkusu yaşattı” diye yazdı.

 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

PAPAZIN BAĞI: BİR CENNET PARÇASININ HİKAYESİ...

ANKARA’NIN İKİ YÜZYILANA DAMGA VURMUŞ BİR TARİHİ YAPIT: ABİDİNPAŞA KÖŞKÜ

şarap,kadın,şiir...-şiir-