HUMAN RIGHTS WATCH: “ERDOĞAN GÜCÜNÜ PEKİŞTİRDİKÇE,TÜRKİYE’DE İNSAN HAKLARI VE HUKUKUN ÜSTÜNLÜĞÜ EROZYANA UĞRADI”



İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW), Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın, Türkiye’nin halk tarafından seçilen ilk cumhurbaşkanı olduğunu belirttikten sonra, “Üç dönem başbakanlık yapmış ve AKP’nin de lideri olan Erdoğan’ın, Türkiye’nin modern tarihinde yerini alacağı garanti. Anlaşılması zor bir şekilde son iki yılda Erdoğan gücünü pekiştirdikçe ülkede insan hakları ve hukukun üstünlüğünün erozyona uğradığı bir gerçek” dedi.

HRW’ın Türkiye uzmanı Emma Sinclair-Webb tarafından kaleme alınan açıklamada, Türkiye’de askeri vesayetin kalkmasının önemli olduğu ancak bunun hükümetin hesap verebilirlik ve bağımsız bir adalet sisteminin herkese eşit şekilde işlediği anlamına gelmediği ifade edildi.

Bakan ve bakan çocuklarının isminin karıştığı 17 Aralık yolsuzluk soruşturmasının patlak vermesinin ardından Erdoğan hükümetinin birçok kanunu kendi ajandasına göre değiştirdiğini kaydeden Sinclair-Webb, sosyal medyanın da ağzına bağ vurulmaya çalışıldığını vurguladı.

Yolsuzluk soruşturmasına  hükümetin defalarca müdahale ettiği, yargı sistemini suçlayıcı açıklamalar ile toplumda kutuplaşma yapan söylemler kullanarak eleştirdiği ifade edilen açıklamada, Erdoğan’ın balkon konuşmasında 77 milyonunun cumhurbaşkanı olacağı yolundaki sözleriyle ilgili  HRW’ın Türkiye uzmanı Sinclair-Webb, “Eğer Türkiye demokratik bir ülke olma amacında ise, herkesin insan haklarının bir hak olduğu idrakine vararak yeni cumhurbaşkanı da dahil her politikacının bu konuda acil adımlar atması gerek” dedi.

İnsan haklarındaki eksiklikler ile adaletteki bu açığın Kürt sorununun da tam kalbinde yatan problem olduğuna işaret eden HRW açıklamasında, “Gazeteciler, Erdoğan gücünü nasıl koruyacağı ve AKP’yi kontrol edip edemeyeceğini tartışıyor. Uzun vadede Türk halkı hesap veren bir hükümet ve insan haklarına pür dikkat eden bir politik lider istiyor mu? İşte bu sorunun cevabı Türkiye’nin de demokratik geleceğinde kilit rol oynayacak” şeklinde kaydedildi.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

PAPAZIN BAĞI: BİR CENNET PARÇASININ HİKAYESİ...

ANKARA’NIN İKİ YÜZYILANA DAMGA VURMUŞ BİR TARİHİ YAPIT: ABİDİNPAŞA KÖŞKÜ

şarap,kadın,şiir...-şiir-