FINANCIAL TIMES: “TÜRKİYE, SURİYE’YE GİDİP CİHAD’A KATILMAK İSTEYENLERE AÇIK ÇEK VERDİ”


Financial Times gazetesi, Irak’taki gelişmeleri ve IŞİD’i irdelediği haber analizinde, “Türkiye Suriye’ye gidip cihada katılmak isteyenlere açık çek verdi. Ülkenin Suriye sınırı militanlar için bir tür toplanma noktasına dönüştü” diye yazdı. Gazete ayrıca, “Türkiye, Suriye’ye gidip cihada katılmak isteyenlere açık çek verdi” dedi.
İngiliz Financial Times gazetesi, ‘Silahlı ve tehlikeli’ başlığını kullandığı analizinde, “Bölgesel rakipler IŞİD’in doğuşuna nasıl yardımcı oldu. IŞİD ortaya çıkmadan önce Türkiye, İran ve Suudi Arabistan Suriye’de ve Irak’ta dolaylı savaşlar yürütüyorlardı. Türkiye, Suriye’ye gidip cihada katılmak isteyenlere açık çek verdi. Ülkenin Suriye sınırı militanlar için bir tür toplanma noktasına dönüştü. Her ne kadar resmi kaynaklar doğrulamasa da MİT müsteşarı ve Erdoğan’ın sağ kolu Hakan Fidan bu operasyonların merkezinde olduğu defalarca söylendi. Erdoğan ise konuşmalarında Sünniliğe giderek daha fazla vurgu yapar hale geldi” ifadelerini kullandı.

Türkiye’nin 2013’te Suriye ve Irak’taki Kürtleri bir şekilde barış sürecini entegre etme çabasına da vurgu yapan İngiliz dergisi, “Artık bu strateji IŞİD tehdidine karşı bir tampon bölge oluşturma amacı haline gelmiş durumda” yorumuyla analizini noktaladı.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

PAPAZIN BAĞI: BİR CENNET PARÇASININ HİKAYESİ...

ANKARA’NIN İKİ YÜZYILANA DAMGA VURMUŞ BİR TARİHİ YAPIT: ABİDİNPAŞA KÖŞKÜ

şarap,kadın,şiir...-şiir-