ECONOMIST: “ERDOĞAN, MANİPÜLASYON YAPMAKTA ÇOK USTA”


Economist dergisi, Türkiye’nin Pazar günkü Cumhurbaşkanlığı seçimi ile Erdoğan döneminde yeni bir aşamaya geçmek üzere olduğunu kaydettiği haberinde, “Giderek otoriterleşen Erdoğan, manipülasyon yapmakta çok usta” diye yazdı.
Haftalık İngiliz Economist dergisi, ‘Erdoğan, Despot mu, Yoksa Kendinden Emin Bir Lider mi? başlığını kullandığı haber analizinde, “Erdoğan’ın birinci turda Türkiye’nin halk oyuyla seçilecek ilk Cumhurbaşkanı olacağından, çok az kişi şüphe duydu. Kamuoyu araştırmaları, seçime katılım oranının yüzde 80’inin altında kalması halinde, Erdoğan’ın ilk turda yüzde 55’e yakın bir oyla Cumhurbaşkanı seçileceğini gösterdi” şeklinde kaydetti.
Erdoğan’ın ailesini de hedef alan Aralık ayındaki yolsuzluk ve rüşvet soruşturmasını, Soma’da Mart ayında 301 işçinin hayatını kaybettiği maden faciasını, Erdoğan’ın Soma’da bir işçiyi tokatlarken bir danışmanının da bir göstericiyi tekmelerken görüntülenmesini, IŞİD militanlarının Musul’da Türkiye Konsolosluğu’nu basıp Başkonsolos dahil 49 personeli alıkoymasını da hatırlatan İngiliz dergisi, “Türk Konsolosluk çalışanları, Batı’nın muhtemel müdahalesine karşı canlı kalkan olarak kullanıldı” dedi.
İngiliz dergisi şöyle devam etti:
“Erdoğan’ı, onu eleştirenler despot, destekçileri ise kendinden emin bir lider olarak görüyor. Erdoğan, ordunun pençesini söktüğü, başörtüsü yasağını hafifletti, Kürtlerle müzakere eden ilk kişi oldu. Bununla birlikte, giderek otoriterleşen Erdoğan manipülasyon yapmakta çok usta. Erdoğan tabanını Gezi protestolarının ardında Yahudilerin ve onların (Economist) dahil medyadaki müttefiklerinin olduğuna inandırdı. Yolsuzluk ve rüşvet soruşturmasının ardından Fethullah Gülen’in bulunduğunu, bunun AK Parti’yi devirmeye yönelik küresel bir komplonun parçası olduğunu söyledi. AK Parti şimdilik Meclis’te, Cumhurbaşkanı’nın yetkilerini artıracak anayasa değişiklikleri için ihtiyaç duyduğu üçte ikilik çoğunluktan yoksun. Daha da kritik olansa ekonominin bocalıyor olması. Enflasyon yükseliyor, büyüme oranı yaklaşık yüzde 4’e düşmüş durumda. Türkiye’nin en büyük ikinci pazarı Irak ve Suriye’yi içine çeken şiddet yüzünden ihracat da azalıyor. Sayın Erdoğan, bunların etkileri hissedilmeden, AK Parti’den göreve getirmeyi umduğu kukla Başbakan üzerinden erken seçime gitmeyi düşünebilir. Ancak AK Parti rüyalarını gerçekleştirmeye yetecek sayıda milletvekili çıkaramayabilir. Erdoğan bu durumda daha fazla siyasi taviz karşılığı desteklerini almak için Kürtlere dönecektir. Eğer bu destek gelmezse, Erdoğan’ın gücü sonunda azalabilir ve bu yeni bir lidere yol açabilir. Birçok kişi bunun Türkiye için en iyi sonuç olacağını düşünüyor”.


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

PAPAZIN BAĞI: BİR CENNET PARÇASININ HİKAYESİ...

ANKARA’NIN İKİ YÜZYILANA DAMGA VURMUŞ BİR TARİHİ YAPIT: ABİDİNPAŞA KÖŞKÜ

şarap,kadın,şiir...-şiir-