ECONOMIST: “CUMHURBAŞKANLIĞI MAKAMININ SEMBOLİK KALMASI TÜRKİYE İÇİN DAHA İYİ OLACAK”


Economist dergisi, Cumhurbaşkanlığı makamının sembolik kalmasının Türkiye için daha iyi olacağını yazdı.
Haftalık İngiliz Economist dergisi,  ‘Erdoğan zirvede’ başlıklı analizinde, “Erdoğan, son seçimle birlikte 9 seçimden de zaferle çıkmayı başardı ve 11 yıllık Başbakanlığı boyunca Türkiye’yi hiçbir liderin yapamadığı büyük bir değişimden geçirdi. Erdoğan’ın iktidara geldiğinden bu yana ekonomik ve siyasi alanda değişimler yaşandı. Bütün bunlara karşın Erdoğan’ın, Çankaya Köşkü’ne çıkması endişe verici. Cumhurbaşkanlığı makamının sembolik kalması Türkiye için daha iyi olacak” diye yazdı.
“Asker, laik yapılanma ve siyasi muhalefet sindirilince Erdoğan giderek otoriterleşti. Geçen yıl Türkler Gezi protestolarında sokağa çıkınca Erdoğan’ın yanıtı biber gazı ve polis oldu. Geçen yıl kendi ailesini de içine alan yolsuzluk skandalı patlak verince yargıya da daha sıkı denetimler koydu. Kendisine yöneltilen eleştirilere Erdoğan’ın cevabı bağımsız medya ve gazetecilere saldırmak ve interneti sansürlemek oldu (Bu gazetecilerin arasında uzun yıllardır The Economist’in Türkiye muhabirliğini yapan bir isim de var). Erdoğan’ın Cumhurbaşkanlığı’nı daha da endişe verici hale getiren konu ise makamı etkin bir siyasi yapı haline getirmek istemesi” diyen Economist şöyle devam etti:
“Erdoğan, cumhurbaşkanlığı makamını Fransa’daki gibi dönüştürmek istiyor. Ancak bunun için anayasa değişikliği gerekiyor.  AKP’nin tek başına bu değişikliği yapacak yeterliliği olmadığından Kürtler ile anlaşarak yeterli çoğunluğa ulaşabilecekler. Erdoğan’ın bugüne kadar bütün seçimlerden başarıyla çıkmasının arkasında ülkedeki yaşam standartlarını yükseltmesi oldu. Ancak Türk ekonomisi artık yavaşladı ve küresel faiz oranları yükseldi. Türkiye büyümeye devam edebilmesi için hem reformlara hem de yabancı sermayeye ihtiyaç duyacak. Erdoğan, bu zamana kadar reformlara pek fazla ilgi göstermedi. Türkiye’nin bir gün AB üyesi olacağı umudu yabancı yatırımcıların da ilgilerini devam ettirdi.Erdoğan tam bu noktada siyasi mirasını düşünmeli. Devasa altyapı projeleri yapmak güzel ancak Türkiye’nin modernleştiğini söylemek istiyorsa ülkeyi tekrar Avrupa çizgisine çekmeli. Avrupa Birliği üyeliği şimdilik uzak bir ihtimal olabilir ama ülkenin AB’nin liberal demokratik normlarından uzaklaşması bu süreci imkansız hale getirebilir”.

Cumhurbaşkanı Gül’ün Erdoğan’a karşı bağımsız durabilecek siyasi bir etkinliği olduğuna da dikkat çeken İngiliz dergisi analizini, “Erdoğan’ın güçlü bir Başbakan’ı kabul etmesi Türkiye açısından daha olumlu olacaktır. Eğer bir kukla Başbakan yaratmak konusunda ısrarcı olursa insanlar onu Atatürk yerine Rus mevkidaşı Putin ile karşılaştırmaya başlayabilir” değerlendirmesiyle noktaladı.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

PAPAZIN BAĞI: BİR CENNET PARÇASININ HİKAYESİ...

ANKARA’NIN İKİ YÜZYILANA DAMGA VURMUŞ BİR TARİHİ YAPIT: ABİDİNPAŞA KÖŞKÜ

şarap,kadın,şiir...-şiir-