USA TODAY: “ERDOĞAN, CUMHURBAŞKANLIĞI İCRA YETKİLERİNİ GENİŞLETİP HAKİMİYETİNİ BÜYÜTME PEŞİNDE”


 

USA Today gazetesi, Cumhurbaşkanlığı seçimini irdelediği haberinde, “Başbakan Erdoğan cumhurbaşkanlığı makamını geniş icra yetkileriyle güçlendirerek Türk siyaseti üzerindeki hakimiyetini büyütmeyi çalışıyor” diye yazdı.

Amerika’da yayınlanan USA Today gazetesi “Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın cumhurbaşkanlığı seçimini kazanması durumunda bunun hem Türkiye’deki iç siyaseti hem de Batı üzerinde büyük etkisi olacak. Erdoğan’ın seçilmesinin Türkiye’nin geleceğini tamamen değiştireceğini umuluyor. Erdoğan, cumhurbaşkanlığı makamını geniş icra yetkileriyle güçlendirerek Türk siyaseti üzerindeki hakimiyetini büyütmeyi çalışıyor. Başbakanlığı üstlendiği 2003’ten bu yana artan otoriter yönetimi ve Türkiye’nin laik geleneklerinden ayrılmakta olduğu yönündeki kaygılar arasında Erdoğan, ülkenin çoğunluğunu oluşturan Müslüman seçmenlerinin kitlesel bir desteğine sahip. Anketlerin çoğu, seçimin ilk turunda iki rakibini yeneceğini öngörüyor” şeklinde kaydetti.

“Erdoğan’ın beklenen zaferinin sadece iç politikada değil, Batı üzerinde de büyük bir etkisi olacak. Türkiye, stratejik konumu nedeniyle NATO üyesi olarak Batı’da çok önemli bir rol oynadı” diyen ABD’li gazete haberine şöyle devam etti:

“Erdoğan’ın popülaritesi, sanki Gezi protestolarının sert biçimde bastırılması ve yolsuzluk skandalından pek zarar görmedi. Bu arada, ülkenin demokratik geleneklerine karşı attığı adımlar da kendisine zarar vermedi. Erdoğan’ın büyüyen ekonomiden yararlandı. Başta Suriye’deki İslamcı militanlara sağlanan destek olmak üzere tartışmalı dış politika kararlarının yanı sıra özellikle ABD gibi Türkiye’nin müttefiklerine yönelik sert söylemler kullanıldı” ifadelerini kullandı.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

PAPAZIN BAĞI: BİR CENNET PARÇASININ HİKAYESİ...

ANKARA’NIN İKİ YÜZYILANA DAMGA VURMUŞ BİR TARİHİ YAPIT: ABİDİNPAŞA KÖŞKÜ

şarap,kadın,şiir...-şiir-