AMERİKA’NIN SESİ (VOA: “TÜRKİYE’DEKİ HAPİSHANELERDE İNSAN HAKLARI İHLALLERİ ARTIYOR"


 

Türkiye’deki hapishaneleri Lezbiyen Gey Biseksüel Transseksüel (LGBT) bireyler, engelliler, yabancılar ve yaşlılar açısından inceleyen Amerika’nın Sesi, “Türkiye hapishaneler konusunda karanlık bir geçmişe sahiptir, bugün daha mı iyidir, hayır neredeyse dünü aratacak şekilde inanılmaz insan hakları ihlalleri yaşanmaktadır” dedi.

Amerikan kongresinin finansörlüğünü yaptığı haber portalı Amrika’nın Sesi, ‘Hapishanelerde Özel Koşullara Yer Yok mu?’ sorusunu sorduğu haberinde, “Türkiye hapishaneler konusunda karanlık bir geçmişe sahiptir, bugün daha mı iyidir, hayır neredeyse dünü aratacak şekilde inanılmaz insan hakları ihlalleri yaşanmaktadır” ifadesini kullandı.

Amerika’nın Sesi, “Ceza İnfaz Sisteminde Sivil Toplum Derneği (CİSST), hazırladığı raporla hapishanelerde özel ihtiyaçları olan mahpuslara yönelik herhangi bir imkan sağlanmadığını ortaya koyduğunu söylüyor” derken, “CİSST tarafından Açık Toplum Vakfı ve Global Diyalog desteğiyle Türkiye’deki hapishaneler bir yıl boyunca özel ihtiyaçlar bağlamında değerlendirildi. Bu çalışmaların sonucunda yayınlanan raporda, LGBT bireyler, engelliler, yabancılar ve yaşlılar açısından hapishanelerdeki eksiklikler sıralandı”.

CİSST Başkanı Zafer Kıraç’ın “Türkiye hapishaneler konusunda karanlık bir geçmişe sahiptir, bugün daha mı iyidir, hayır neredeyse dünü aratacak inanılmaz insan hakları ihlalleri yaşanmaktadır”  şeklindeki sözlerine de yer veren Amerikan haber portalı, Adalet Bakanlığı ile bünyesindeki Ceza ve Tevkifevleri Genel  Müdürlüğü özel ihtiyaçları olan mahpuslara yönelik politika üretmedi ve özellikle LGBT ile engellilere ilişkin istatistikler yeni tutulmaya başlandı. Rapor hazırlık sürecince Adalet Bakanlığı’nın işbirliğine gönüllü olmadı” şeklinde kaydetti.

Amerika’nın Sesi’nin aktarımına göre raporda şu ifadeler yer aldı:

“Mahpuslarla görüşülmesine izin verilmeyişi, sadece hapishanenin dolaştırılması ve idari personelden bilgi alabilmek, kabul edilebilir bir durum değildir. [Devlet] STÖ’lerin hapishanelerde çalışma yürütmesini istememekte, kendi çizdiği sınırlar içinde hareket edilmesini beklemekte ve sadece kendi sunduğu bilgileri yeterli görmektedir. Bu kaygı verici bir tutumdur. Sosyal destek ise kısıtlı. Adalet Bakanlığı’nca verilen bilgiler ışığında, Ağustos 2013 itibariyle hapishanelerde 167 psikolog, 281 sosyal çalışmacı ve 354 öğretmen çalışıyor. Buna karşın hapishanelerde 135 bin 511 mahpus bulunması nedeniyle psikolog başına 811, sosyal çalışmacı başına 482 ve öğretmen başına ise 382 mahpus düşüyor. Dolayısıyla mahpuslara, sosyal ihtiyaçlarını karşılayacak yeterli görevli desteği verilmiyor. Türkiye’de engelli oranı yüzde 12.29 olmasına karşın cezaevlerinde 115 engelli tutuklu ve hükümlü bulunuyor. Deprem gibi acil durumlarda hapishanelerdeki engelli mahpusları tahliye edecek önlemler yok. Ayrıca yabancı mahpuslarla ilgili ise özellikle Afrika kökenliler arasında çok sık Hıv (AIDS hastalığı) vakası görülüyor”.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

PAPAZIN BAĞI: BİR CENNET PARÇASININ HİKAYESİ...

ANKARA’NIN İKİ YÜZYILANA DAMGA VURMUŞ BİR TARİHİ YAPIT: ABİDİNPAŞA KÖŞKÜ

şarap,kadın,şiir...-şiir-