Ankara'nın ekonomik panaroması ve yerel yönetimler

Anadolu Organize Sanayi Bölgesi Konuşması ( 17 Eylül 2011)
Değerli konuklar…
Ankara bundan 15-20 yıl önceye kadar ciddi bir savunma ve elektronik sanayi kenti olma yolundaydı. Yine sahip olduğu üniversiteler ve eğitimli nüfusu ile Türkiye’nin bilişim kenti olmaya en yakın ili durumundaydı.
Oysa son 15 -20 yıl içinde Ankara sanayi ve tarım alanında çok ciddi bir gerileme yaşadı.  Aynı gerilemeyi açılan çok sayıda AVM’ye karşın Ankara’nın genel ticari hayatında da görmek olanaklı… Kent merkezi başta olmak üzere Ankara’nın pek çok bölgesinde ticaret/esnaf çökmüş durumda.
Son olarak da ülkenin önemli finans kurumlarının merkezlerinin Ankara’dan taşınmasıyla ekonomik bakımdan gerileme süreci iyice perçinlenmiş oldu.
Ankara Gelir Dağılımı (TÜİK-2009)
En alt yüzde 20  yüzde 6
En üst yüzde 20 yüzde 48.3
 
Gayri Safi Katma Değer  (TÜİK-2009)
Tarım’da ve Sanayi’nde katma değer düşüşü var Ankara’nın…
Ankara'da resmi rakamlara göre 275 bin işsiz var. Üç büyük il içinde en fazla kepenk başkentte kapatılıyor. Yine bu şehirler içinde enflasyonun en yüksek olduğu il de Ankara…
Fakat hala önemli elektronik ve bilişim potansiyeli var Ankara’nın…
2003 yılında DPT tarafından 6 adet temel eğitim göstergesi kullanılarak yapılan eğitim sektörü gelişmişlik endeksine göre; Ankara 81 il arasında 1. sırada yer almaktadır. Ankara eğitimde de Türkiye'nin başkentidir.
Ankara’da  lisans ve lisansüstü eğitim gören 150 bini aşan sayıda öğrenci bulunmaktadır. Türkiye'nin dört bir yanındaki üniversitelerin genç öğretim üyesi adayları yaygın olarak Ankara'da doktora yapmaktadır. Ankara'nın bu potansiyelinin harekete geçirilmesi öncelikle ele alınması gereken konuların başında gelmektedir.
Ankara tüm bu potansiyelleriyle bir elektronik sanayi merkezi ve Bilişim Vadisi olma imkanlarını fazlasıyla taşımaktadır. 
Biliyorsunuz seçimlerden önce başbakan “çılgın proje” demetinin bir bölümünü Ankara’da açıkladı. Ankara’nın savunma ve uzay sanayi üssü yapılacağını söyledi. Fuar sözü verdi…
Gökçek 17 yıldır Ankara’da belediye başkanı… AKP 9 yıldır hükümette… Ve bu süreçte Ankara tersine savunma ve elektronik sanayi de içinde olmak üzere sanayi alanında ciddi bir gerileme yaşadı. Tüm bunlar düşünülecek olursa, iyimser olmak pek olanaklı değil.
Başbakan’ın bu açıklamalarından birkaç gün önce hükümetin devlet bakanlarından birinin Ankara’nın değil de İstanbul’un Bilişim Vadisi yapılacağını açıkladığını görünce…  İnsan Ankara’nın tüm bu açılardan gözden çıkarıldığı düşüncesine kapılıyor ister istemez…
Bizler üniversiteleriyle, sanayicileriyle, yerel yönetimleriyle bugüne kadar hakim olan olumsuz gidişatı tersine çevirmek için sıkı bir işbirliği ve büyük bir gayret içinde olmak durumundayız…
Asıl önemli olan yerel yönetimlerin sanayi, ticaret, kültür, turizm vb. alanlarda kentsel istihdamı artıracak bir perspektife, bir plana sahip olabilmesi ve hizmetlerini bu plan ve perspektif doğrultusunda yapabilmesidir. Cumhuriyet’in başkenti Ankara’nın yalnızca siyasetin ve bürokrasinin başkenti olarak kalması, sanayinin, ticaretin, kültürün başkenti olamaması, turizm potansiyellerini değerlendirememesi, yerel yönetim ve kentleşme politikaları alanında ki eksikliklerden ve yanlışlardan bağımsız düşünülemez.
Özellikle yerli sanayinin  merkezi olan ,AOSB, OSTİM, Siteler vb. gibi alanlara ilgisiz kalınması, tarihi eserlerin ve doğal güzelliklerin yanı sıra festival, siyaset ve  kongre turizmi potansiyeline sahip olan Ankara’da bu alanlara yönelik açık duyarsızlık,  Ankara’yı canlı, yaşayan, öncü bir kent olmaktan uzaklaştırmıştır.
Toplumcu belediyecilik her şeyden önce Ankara'nın üretim ve istihdam kapasitesini artırmayı ve toplumun yoksul ve dezavantajlı kesimleri lehine eşitleyici önlem ve politikaları uygulamayı hedefleyen belediyeciliktir. Bu açıdan iki önemli konu üzerinde dikkatleri yoğunlaştırmak lazım:
Birincisi, bölgemizde istihdamı artırmaya yönelik uygulamalar.  Bu amaç doğrultusunda vatandaşları bölgedeki gereksinimler doğrultusunda mesleki beceri sahibi yaparak ve  onlara geçerliiği olan mesleki sertifikalar, diplomalar kazandırarak  bu yurttaşlarımızın iş bulmasını kolaylaştırmak kısva adeli bir program olarak uygulanmalıdır. Yine ayrıca engelli yurttaşlarımıza yönelik mesleki kurslar, yaşlı ve engelli yurttaşlarımıza evde bakım kursları aynı niteliğe sahiptir.
İkinci olarak da, bir ülkenin sağlam ve kalıcı istihdam olanağının ancak üretkenliğin ve sanayinin geliştirilmesiyle sağlanabileceği bilinciyle hareket etmektir. Bu yaklaşımla Ankara'nın elektronik, bilişim sanayilerinin yanı sıra tarım ve turizm potansiyellerini de harekete geçirecek bir planlama temelinde çalışmaları bilinçli olarak yürütmek gerekmektedir.
 
 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

PAPAZIN BAĞI: BİR CENNET PARÇASININ HİKAYESİ...

ANKARA’NIN İKİ YÜZYILANA DAMGA VURMUŞ BİR TARİHİ YAPIT: ABİDİNPAŞA KÖŞKÜ

şarap,kadın,şiir...-şiir-