WASHINGTON POST: “TÜRKİYE, KÜRTLERİN HAYALLERİNDE KİLİT ROL OYNAYABİLİR”



 
Washington Post gazetesi, Kuzey Irak’taki Kürtlerin Türkiye ile bağlarını petrol gelirleri ve bağımsızlık için geliştirdiklerini belirterek, “Türkiye, Kürtlerin hayallerinin gerçekleşmesinde kilit bir rol oynayabilir” diye yazdı.

Amerika’nın yüksek tirajlı gazetelerinden Washington Post, ‘Irak’ın Kürt Bölgesi, Türkiye ile Bağlarını, Enerji Gelirleri Ve Bağımsızlık İçin Geliştiriyor” başlıklı haberinde, “Irak’ın geri kalan bölümü, derinleşen şiddet krizine saplanırken Kürdistan özerk bölgesi, uzun bir süre ertelenen bağımsızlık hayaline ulaşmak için beklenmeyen bir müttefikin, Türkiye’nin desteğini sağlıyor. Yıllarca süren husumeti bir kenara bırakarak Türk ve Kürt liderleri, bu yılda imzalanan ve Kürt bölgesine bağımsız bir petrol geliri akımını sağlamayı vaat eden bir enerji ortaklığı anlaşmasını sessizce uyguluyorlar. Planın ilk büyük adımı ise Türkiye’ye ulaşan ve bu yılın sonuna kadar hizmete girecek boru hattı” dedi.

ABD’li gazete haberini şu değerlendirmelerle noktaladı:

“Kürt bölgesi liderliği Irak’tan ayrılma planlarını olmadığını söyleyerek Iraklı ve Amerikan yetkililerinin kaygılarını yatıştırmaya çalıştı ancak adı açıklanmayan bir Kürt lideri  ‘Bağımsızlık her Kürdün kalbinde bir özlemdir. Ancak stratejik davranmalıyız’  diye konuşuyor. İronik olarak Türkiye, Kürt hayallerinin gerçekleşmesinde kilit bir rol oynayabilir. Eskiden kendi Kürt azınlığı ile ilgili korkular nedeniyle Iraklı Kürtlerin siyasi özerkliğine karşı çıkan Türkiye’nin politikası dramatik biçimde değişti. Türkiye, Iraklı Kürdistan’daki artan ekonomik fırsatları gördükçe daha yakınlaştı. Mart ayında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Kürt Bölgesi Başbakanı Neçirvan Barzani kapsamlı bir enerji anlaşmasını sonuçlandırdılar. Anlaşmanın ayrıntılarının çoğu gizli tutuldu. Söz konusu anlaşma ise Washington’da alarm yarattı. Beyaz Saray’ın Irak merkezi hükümetinin kaygılarını gidermek amacıyla Türkiye’yi anlaşmayı gözden geçirmeye itti ancak Kürtler oralı olmadı. Türkiye, Iraklı Kürdistan’ın petrol ve gaz satışlarından elde edilen gelirin Bağdat’ı by pas ederek doğrudan alacağını garantiledi”.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

PAPAZIN BAĞI: BİR CENNET PARÇASININ HİKAYESİ...

ANKARA’NIN İKİ YÜZYILANA DAMGA VURMUŞ BİR TARİHİ YAPIT: ABİDİNPAŞA KÖŞKÜ

şarap,kadın,şiir...-şiir-