FINANCIAL TIMES: “ERDOĞAN, CESUR BİR REFORMCUDAN HIRÇIN BİR OTORİTERE DÖNÜŞMÜŞ GİBİ GÖRÜNÜYOR”



Financial Times gazetesi, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın cesur bir reformcudan hırçın bir otoritere dönüşür gibi göründüğünü belirttiği haberinde, Gezi protestolarının on yıl önceki Türkiye’yi büyük ölçüde değiştirdiğini yazdı. Gazete ayrıca, Erdoğan için ‘Türk ulusunu bölen adam’ tabirini kullandı.

İngiliz Financial Times gazetesi Leyla Boultan imzalı ‘Erdoğan: Türk Ulusunu Bölen Adam’ başlıklı analizinde, “Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın cesur bir reformcudan hırçın bir otoritere dönüşür gibi göründü. Gezi protestoları ise on  yıl önceki Türkiye’yi büyük ölçüde değiştirdi. Yüzleşmenin iki baş karakteri var: daha zengin, bir bakıma daha protesto eğilimli, orta sınıf ve ülkenin ilk son 10 yıldır demokratik seçimle iş başına gelen tek partili hükümeti. Kısmen Erdoğan’ın başarısı. Mirasının diğer unsurları, evler, yollar ve herkese ücretsiz sağlık hizmeti ile hala bu popüler politikacı, önümüzdeki yıl ki seçimleri kazanmayı garanti ediyor. On yıl öncesine göre ise Erdoğan’a ilgi değişti. On yıl önce ona kollarını açarak karşılayan Türkler şimdi Başbakan’a karşı yabancılaştı” dediği haberinde, bir liberalin “Onun demokrat olduğunu düşünmüştük ama o despot biri haline geldi” şeklindeki açıklamasına da yer verdi.

FINANCIAL TIMES: “GEZİ PROTESTOLARIYLA İNSANLARIN ÖFKELERİ YATIŞMIŞ GİBİ GÖRÜNÜYOR ANCAK BU ANLAŞMAZLIĞIN HATIRALARI SİLİNMEYECEK”

Financial Times gazetesi, “Bu seneki Gezi olayları Türkiye’nin siyasi öngörülemezliğini gösterdi. Protestolardan insanların öfkeleri biraz yatışmış olabilir ancak bu anlaşmazlığın hatıraları silinmeyecek” diye yazdı.

İngiltere’nin yüksek tirajlı gazetelerinden Financial Times, ‘Erdoğan Bilinmeyen Sulara Yöneliyor’ başlığını kullandığı haber analizinde, Türkiye’nin bir geçiş süreci ile karşı karşıya olduğunu belirterek, “Geçtiğimiz Ekim ayında Erdoğan Asya ile Avrupa’yı birbirine bağlayan ilk kıtalararası deniz altı tünelini hizmete açtı. Bu da şehrin ve yeni Türkiye’ye hizmetle ilgili çok sayıdaki değişimden biri oldu. Erdoğan’ın inşa ettiği Türkiye bu. 81 ilin birçoğunda onun hırslarının elle tutulur bir biçim aldığını görebilirsiniz. Bir sürü göz, yabancı ve yerli, dünyanın fırsatı, Avrupa, Asya, Afrika ve Ortadoğu arasında 76 milyonun yaşadığı 800 milyar dolarlık gıpta edileceği bir yer” dedi.

Erdoğan’ın amacının 2023 yılına kadar Türkiye’yi dünyanın en büyük 10. ekonomisi haline getirmek olduğunu yazan İngiliz gazetesi haberine şöyle devam etti:

“Bu da yılda yüzde 15 büyüme gerektirir, erişilemez gibi görünüyor. Bu seneki Gezi olayları Türkiye’nin siyasi öngörülemezliğini gösterdi. Protestolardan sonra insanların öfkeleri biraz yatışmış olabilir ancak bu anlaşmazlığın hatıraları silinmeyecek. Erdoğan’ın posterleri hemen hemen her yerde ancak ülkenin yönü onun planladığı yöne doğru gitmeyebilir. Ekonomik ve politik olayların arasında Türkiye kendini sıkıntılı sularda bulabilir”.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

PAPAZIN BAĞI: BİR CENNET PARÇASININ HİKAYESİ...

ANKARA’NIN İKİ YÜZYILANA DAMGA VURMUŞ BİR TARİHİ YAPIT: ABİDİNPAŞA KÖŞKÜ

şarap,kadın,şiir...-şiir-