Köşe Yazılarında Mescid-i Aksa


köşe yazılarında mescid-i aksa ile ilgili görsel sonucu
Mescid-i Aksa İslam'ın ilk kıblesi ve  Hz.Muhammed'in Miraç'a çıktığı yer... Bu nedenlerle Mescid-İ Aksa İslamın Mekke ve Medine ile birlikte üç kutsal mabedinden biri olarak kabul ediliyor... Bütün Müslüman yönetimler,  elbette ki Osmanlılar olmak üzere, Mescid-i Aksa’ya büyük saygı gösterdi, tamir ve tezyin işlemleri yaptırdı.

İngiltere’nin İsrail projesinde bile Kudüs ve Mescid-i Aksa Müslümanlarındı. İngiltere 1922 yılında Aksa’da restorasyon yaptırmış ve bunu ünlü Türk Mimarı Kemalettin Bey yönetmişti.

Mescid-i Aksa 1967 savaşındaki Arap yenilgisinden beri İsrail’in işgali altında.

"Katar’a şahin, Mescid-i Aksa’ya suskun" Abdülkadir Selvi, Hürriyet..

Selvi yazısında İslam ülkelerinin Mescidi Aksa konusundaki sessizliğine dikkat çekiyor. Mescidi Aksa Katar'daki Türk üssü kadar sizin için önem taşımıyor mu? Katar'daki Türk üssü daha mı tehlikeli diye soruyor. Selvi ayrıca ABD; Rusya, BM ve AB'den oluşan Ortadoğu Dörtlüsü'nün Kudüste gerginliğin azaltılması ve Mescid-i Aksa'nın statüsünün korunması doğrultusunda tavır belirlerken İslam ülkelerindeki bu sessizliğin daha bir dikkat çekici hale geldiğini vurguladı. Selvi "Katar’a ambargo konusunda şahin kesilen Körfez ülkeleri, Mescid-i Aksa konusunda sessiz. Belli ki Mescid-i Aksa’da ezan okunmamasını, Katar’daki Türk üssü kadar önemli bir sorun olarak görmüyorlar." diye yazdı.

"‘Türk Musevilerine terörist demedik’ üzerine", Akif Beki, Hürriyet

Akif Beki, Mescid_i Aksa konusunda AKP'ye ironik eleştiriler yönelten bir yazı kaleme almış... Yazısında "NEVE Şalom Sinagogu’ndaki eylem, mesajı düzeltilmese, Almanların karalamalarına yarayacaktı. Neyse ki Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın sözleri imdada yetişti." diyen Beki,.İstanbul'daki Sinagog eyleminin Mescid_i Aksa olaylarını protesto amaçlı ve siz orada Müslümanlara ibadet yaptırmazsanız biz de burada Yahudilere ibadet yaptırmayız mesajlı bir eylem olduğunu hatırlattı.

" Cuma çıkışı Beyazıt meydanı başta olmak üzere, 81 ilde meydanlar ayaktaydı. Müslümanlar ‘öfke cuması’ gösterilerinde İsrail’i protesto etti, Filistinli mazlumları yalnız bırakmadı, Mescid-Aksa’ya sahip çıktı.

Bu da gösterdi ki İsrail devletinin uygulamalarındaki bir haksızlığı, bir adaletsizliği, bir zulmü protesto etmek, ona karşı gösteri yürüyüşü yapmak serbest. Üstelik devlet katında da destekleniyor, sivil toplum mobilize olmaya, harekete geçmeye teşvik ediliyor.

Gösterilerin hepsi barışçıl ve demokratik ‘kızgınlık cuması’ eylemleriydi. " diyen Beki, ardından şu hatırlatmaları yapıyor:"Ama ona bile müdahale eden olmadı. Provokasyon şikâyetlerine rağmen eylemciler arasında provokatör arandığı, savrulan tehditlere bir soruşturma açıldığı filan da duyulmadı.  Öyleyse şu mudur: Bir yapılmamış gösteri için, toplumu hareketlendirmek suretiyle kaos ve kargaşa çıkarma ihtimali var deniyorsa... Bir olası protestoya, sokağımızı karıştırmak isteyenlerle amaç birliği içinde olabilir, teröre hizmet edebilir diye bakılıyorsa... Bu tür kuvvetli şüphe istihbaratı üzerine de... Mesela İsrail’e karşı Filistinlileri de savunan insan hakları örgütlerinin toplantısı basılıyorsa... Boşuna değil midir? Var mıdır savcı ve polislerimizin bir bildiği?"

"Mescid-i Aksa", Taha Akyol...Hürriyet...

Taha Akyol'da yazısında İslam Dünyası'nın suskunluğuna işaret etmekte ve aslında "İslam Dünyası" diye bir dünya yok değerlendirmesini yapıyor. Akyol'un yazısının ilgili bölümü şöyle "Erdoğan’ın çağrıda bulunduğu “İslam dünyası” nedir? Suud bloku mu, İran mı, Katar mı? Ayrı bir havadaki Kuzey Afrika mı? İslam dünyası diye bir siyasi ve ekonomik blok yoktur, kendi içinde en kavgalı coğrafyadır, çünkü dar kafalı anlayışlar egemendir. En önemli sorun budur."

Kudüs, ey Kudüs… İslam Dünyası, ah İslam Dünyası… Fehmi Koru...

Fehmi Koru'da aynı sessizliğe dikkat çekiyor yazısında. Koru: "Her seferinde İslam Dünyası’ndan daha az protesto sesi çıkar. Şimdi çıkan ses en zavallısı. 1969’da ‘tek ses’ olmayı bilmiş İslam Dünyası artık parça parça… Durum budur: Gazze’de abluka devam etmekte.. Batı Şeria’da ve Kudüs’te mali desteği Batı’dan gelen yeni yerleşim yerleri inşası hız kazanmakta.. ve İsrail askeri Mescid-i Aksa’ya giden yolları tutmuş, istemediğini içeri almamayı hak olarak görmekte… İslam Dünyası bugünkü haliyle kural koyabilecek durumda değildir ve bu durumu değiştirecek bir köklü dönüşümü kendi içerisinde gerçekleştiremezse, Filistin, hepimizi kahretmeye devam edecektir. Kendimizi aldatmaktan vazgeçerek işe başlayabiliriz.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

PAPAZIN BAĞI: BİR CENNET PARÇASININ HİKAYESİ...

ANKARA’NIN İKİ YÜZYILANA DAMGA VURMUŞ BİR TARİHİ YAPIT: ABİDİNPAŞA KÖŞKÜ

şarap,kadın,şiir...-şiir-