"ORTAKLAŞILAN TEK TESPİT: KILIÇDAROĞLU ARTIK LİDER


Yürüyüş üzerine köşelerde neler söylendi?...

"ORTAKLAŞILAN TEK TESPİT: KILIÇDAROĞLU ARTIK LİDER"
Adalet Mitingi ile ilgili görsel sonucu
 

İktidara yakın basında yer alan köşe yazılarını taradığımızda üç argümanın öne çıktığını görüyoruz:

1) Adalet isteyenlerin kendisi asıl adaletsizlik sebebi...
( Örneğin  Mehmet Metiner Star'daki  "Alemi Dar Edenin Adalet Arayışı" başlıklı yazısında Kemal Alemdar'ın Kılıçdaroğlu ile birlikte yürümesi, Arda Zentürk Star'daki  "Adalet mi?...İki yüzlüsünüz"başlıklı yazısında CHP'nin HSYK seçimi ile ilgili konuyu Anayasa Mahkemesi'ne taşıyarak yüksek yargının FETÖ'cüllerin emine geçmesine hizmet ettiği ve Rasim Ozan Kütahyalı Sabah'taki "Maltepe Mitingi ve Kılıçdaroğlu" başlıklı  öşe yazısında tek adamlığı eleştiren Kılıçdaroğlu'nun uzun süredir partide tek adam yönetimi kurarak muhalefeti baskıladığı ve bu yürüyüşle de aslında tek adamlığını pekiştirdiği argümanı üzerinden bu aynı temayı işlemiş...)

2) Sosyal medyada mitinge katılımın düşük olduğuna ilişkin AKtrollerce yürütülen kampanya, yandaş yazarların köşelerinde hiç yer almıyor... Aksine mitingin görkemli olduğunu vurgulayan yazılar var. Ama deniliyor ki, bu kalabalığa ve başarılı eyleme karşın CHP'nin Hayır bloğunu bir arada tutması mümkün değil. Örneğin Hürriyet'te Abdülkadir Selvi "AK Parti’nin araştırması, muhalefetin yürüyüş sonrası stratejisi" başlıklı yazısında son yapılan anketlerde Hayır bloğunun eski aidiyetlerine geri çekildiğini, bu bloğun 2019'a kadar konsolide edilmesinin mümkün olmadığını belirtiyor. Selvi " 16 Nisan geride kaldı. Yeni hedef 2019 seçimleri. 2019’da önce yerel seçimler ardından cumhurbaşkanlığı seçimi ile birlikte milletvekili seçimi olacak.
Ama asıl mücadele cumhurbaşkanlığı seçimi için verilecek. Hedef, Erdoğan’ı ilk turda cumhurbaşkanı seçtirmemek. Merak etmeyin, yeni bir Ekmeleddin İhsanoğlu çıkmayacak. Kemal Kılıçdaroğlu’da da aday olmayacak. Erdoğan’a karşı bir Macron arayışındalar.
Tabii onlar Macron’u ararken Erdoğan çoktan ipi göğüslemezse." diyor.
3- İktidar yanlısı gazetelerde de köşe yazarları ortak biçimde artık CHP'de genel başkanlık sorununun bittiğini ve Kılıçdaroğlu'nun bir lider haline geldiğini söylüyorlar. Bu konuda en çarpıcı yazı ise Nagehan Alçı'nın HaberTürk'te ki "Muhalefetin Artık Tek Lideri Kılıçdaroğlu" başlıklı yazısı. Alçı " Miting çok açık bir şekilde gösteriyor ki bundan böyle Kemal Kılıçdaroğlu muhalefetin tek lideridir. 9 Temmuz’la birlikte genel başkanlıktan liderliğe terfi etmiştir. İktidarın tek lideri Erdoğan, muhalefetin tek lideri Kılıçdaroğlu... Demokrasimiz iki kanatlı bir omurgaya oturdu ve ben bunu çok olumlu buluyorum." diyor.

Milliyet'te Mehmet Tezkan, Hürriyet'te Deniz Zeyrek, HaberTürk'te Fatih Altaylı (ki Altay'lı yürüyüşün başında "Adalet" temalı bir yürüyüşün Adaletsizliğin çok uzun yılradar süren ve tüm siyasal çevrelere yayılan bir durum nedeniyle toplumda karşılık bulmasının ve başarısının mümkün olmadığını yazmıştı.) Sözcü'den  Zeynep Gürcanlı  "Artık, 'Türkiye eşittir Erdoğan' değil..." başlıkla yazılarında yürüyüşün başarılı olduğunu ve Kemal Kılıçdaroğlu'nun artık lider haline geldiğini ve iktidar yanlısı yazarlardan farklı olarak Kılıçdaroğlu'nun yalnızca CHP'nin değil Hayır cephesinin de liderliği konusunda da önemli bir hamle yaptığını belirtiyorlar. Altaylı , Kılıçdaroğlu'nun bu yürüyüşte çok şey kazandığı, "ayağının asfalta değdiği" yani Halkla bütünleşen bir lider olma doğrultusunda önemli bir değişim yaşadığı saptamasında bulunuyor. Tezkan ve Gürcanlı ise yazılarında, Kılıçdaroğlu'nun bu yürüyüşle yalnızca CHP'nin değil tüm muhalefetin muhalefetin 2019 Cumhurbaşkanı adayı haline geldiğini belirtiyorlar.

 Deniz Zeyrek ise "Türkiye’de yürüyüşe destek ne kadar?"  başlıklı yazısında bir araştırmanın sonuçlarını aktararak şu yorumlarda bulunuyor: "

"Kaynağı, Sinan Ülgen’in yönetim kurulu başkanı olduğu İstanbul Ekonomi Araştırma ekibi.

Soru şu: “Adalet yürüyüşüne destek veriyor musunuz?”

Ankete katılanların yüzde 43’ü “Evet, destekliyorum”, yüzde 53.5’i “Hayır, desteklemiyorum” demiş. Yüzde 3.5 cevap vermemiş.

Deneklerin oy verdiği partilere göre sonuçlar şöyle:

AK Parti: Yüzde 88 “hayır”, yüzde 10 “evet”.

CHP: Yüzde 87 “evet”, yüzde “hayır”. (CHP’de yüzde 4’lük bir ‘fikrim/cevabım yok’ kitlesi var.)

HDP: Yüzde 83“evet”, yüzde 14 “hayır”.

MHP: Yüzde 50 “hayır”, yüzde 43  “evet”. (MHP’de fikri ya da cevabı olmayanların oranı yüzde 7)

16 Nisan referandumda “evet” ya da “hayır” diyenlerin bütün partiler içindeki oranı ile yürüyüşe destek verenlerin oranı birbirine çok yakın. AK Parti seçmeninin yüzde 10’unun referandumda “hayır” dediği iddia edilmişti. Şimdi de yüzde 10’unun yürüyüşe destek verdiği söyleniyor. MHP’de ise durum biraz değişmiş. Referandumda “hayır” diyenlerin oranı yüzde 60’ın üzerindeyken, yürüyüşe destek yüzde 43’te kalmış. Bunun iki muhtemel gerekçesi var:

Birincisi, referandum sonrasında kamuya eleman alımlarında ve terfi, atama işlerinde MHP’lilere de yer verilmesi. Son valiler kararnamesinde ülkücü kökenli kamu yöneticilerin atanması, HSK oluşumunda, son yargı kararnamelerinin hazırlanmasında MHP yönetiminin isteklerinin yerine getirilmesi dikkat çekmişti.

İkincisi, yürüyüşe HDP’nin açık destek vermesi, bazı ünlü HDP’lilerin kortejde boy göstermesi.

CHP’nin oyu yüzde 25 civarındayken Kılıçdaroğlu’nun yürüyüşüne halkın yüzde 43’ünden destek alması, 16 Nisan’da ortaya çıkan “hayır” cephesini de diri tutmayı başardığını gösteriyor."

 

 

 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

PAPAZIN BAĞI: BİR CENNET PARÇASININ HİKAYESİ...

ANKARA’NIN İKİ YÜZYILANA DAMGA VURMUŞ BİR TARİHİ YAPIT: ABİDİNPAŞA KÖŞKÜ

şarap,kadın,şiir...-şiir-