8 Mart ve Kadının bugünü ile ilgili bazı çarpıcı rakamlar...


*Birleşmiş Milletler tarafından 1977 yılında ilan edilen 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nün geçmişi çok eskilere dayanıyor.

*Kadınların erkeklerle eşit haklara sahip olmak yolunda verdiği savaşın temsili başlangıcı 8 mart 1857 yılında ABD’nin New York kentinde başladı. Konfeksiyon ve tekstil fabrikalarında çalışan 40.000 işçinin insanlık dışı çalışma koşullarına ve düşük ücrete karşı başlattığı grev, polisin saldırısıyla kanlı bitti. Saldırı sırasında çıkan yangında çoğu kadın 129 işçi can verdi. İşçilerin cenaze törenine 100 bini aşkın kişi katıldı.

*1910 yılında Danimarka’nın Kopenhag kentinde toplanan 2. Enternasyonale bağlı kadınlar toplantısında, Almanya Sosyal Demokrat Parti  (SPD) önderlerinden Clara Zetkin, bu yangında yaşamını yitiren 129 kadın işçi anısına 8 Mart gününün Dünya Emekçi Kadınlar günü olarak kutlanmasını önerdi. Kadınlar günü önerisi oy birliği ile kabul edildi.

*1975 yılında Dünya Kadınlar Yılı’nı ilan eden Birleşmiş Milletler Örgütü, 16 aralık 1977 tarihinde 8 Mart’ın tüm kadınlar için Dünya Kadınlar Günü olarak kutlanmasını kararlaştırdı. Kadınlara eşit hakların verilmesinin dünya barışını güçlendireceği kabul edildi.

 

*Böylece 8 Mart, dünyada kadınların yüzyıldır yürüttüğü özgürleşme mücadelesinin kutlandığı ve kadınların güncel taleplerinin ifade edildiği bir gün haline geldi. Dünya Kadınlar Günü, kadın haklarının kazanılması çabasının nerelerden başlandığını ve bugünlere nasıl gelindiğinin hatırlanması için özel bir gün.

*Dünya genelinde kadın haklarında son yıllarda meydana gelen artış dahi bir çok gerçeği değiştirebilecek nitelikte değildir. Dünyadaki en fakir insanların büyük bir çoğunluğu kadın, dünyadaki eğitim almamış insanların büyük çoğunluğu yine kadınlar. Kadınlar bugün ülkemizde de erkeklere göre %25 - 50 oranında daha az ücretle çalıştırılmaktadırlar.


*Birleşmiş Milletler tarafından yapılan bir araştırmaya göre;

1. Dünyadaki işlerin %66’sı kadınlar tarafından görülüyor.
2. Buna karşın kadınlar dünyadaki toplam gelirin ancak %10’una sahipler.
3. Dünya’daki mal varlığının ise % 1’ine sahipler.
4. Başka bir değişle dünyadaki işlerin % 34’ü erkekler tarafından görülüyor ama erkekler dünyadaki toplam gelirin % 90’ına ve toplam mal varlığının % 99’una sahipler.
5. Her üç kadından en az biri, veya yaklaşık bir milyar kadın hayatlarının bir noktasında dayak yemiş, zorla seks yapmaya zorlanmış ya da farklı bir biçimde tacize uğramaktadır. Bunu yapan genellikle kendi ailesinden veya tanıdığı biri. (E, L Heise, M Ellsberg, M Gottemoeller, 1999).*
6. Kadınların yaklaşık %47’si ilk cinsel ilişkilerinin zorla olduğunu bildirmektedir. (A, WHO 2002)
7. Kadın cinayet kurbanlarının yaklaşık %70’i erkek partnerleri tarafından öldürülmüştür. (A, WHO 2002).
8.Mültecilerin %80’inin kadınlar ve çocuklar oluşturmaktadır (BMMYK, 2001).
9. Her yıl  10 –17 yaş grubunda olan 82 milyon kız çocuğu 18 yaşına basmadan evlendirilmektedir (UNFP)

* Türkiye’de...
 
*Kadın konukevlerine gelen kadınların yüzde 61`i fiziksel, yüzde 24`ü cinsel, yüzde 11`i duygusal, yüzde 4`ü ekonomik istismara uğramış.
*Türkiye’de yaşayan kadınların dörtte biri fiziksel şiddete uğramaktadır. Şiddete uğrayan kadınların dörtte üçü eşi tarafından şiddete maruz kalmaktadır. Cinayet sonucu ölen kadınların çoğu eşi tarafından öldürülmektedir.
*1995’te başkent Ankara’daki gecekondularda yaşayan kadınlar arasında yapılan bir araştırma kadınların % 97’sinin kocalarının saldırısına uğradığını ortaya koymuştur.
* Ankara’da yapılan başka bir kadın araştırmasına göre, kadınların % 64’ü kocalarından, % 12’si ayrıldıkları kocalarından, % 8’i birlikte yaşadığı erkeklerden ve % 2’si de kocalarının ailesinden şiddet görmektedir. % 60’ı ise kocalarının kendilerine tecavüz ettiğini söylemiştir.

*Kadınların işgücüne katılım oranı %27.

* Meclisteki milletvekilinin yüzde 5’ i kadın.

* Belediye başkanlarının sadece binde 5'i kadın.

* Türkiye'de kaymakamların yüzde 1,5’u kadın.

 * Hakim ve Cumhuriyet savcısı sayısı içindeki kadın oranı %18.

 * Din görevlilerinin sadece %3'ü kadın.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

PAPAZIN BAĞI: BİR CENNET PARÇASININ HİKAYESİ...

ANKARA’NIN İKİ YÜZYILANA DAMGA VURMUŞ BİR TARİHİ YAPIT: ABİDİNPAŞA KÖŞKÜ

şarap,kadın,şiir...-şiir-