DAILY TELEGRAPH: “PAPA, BİR DİPLOMATİK İKİLEMLE KARŞI KARLIYA”



Mimarlar Odası’nın Papa’ya ‘saraya girmeyin’ çağrısı yaptığına dikkat çeken İngiliz Daily Telegraph gazetesi, “Papa, bir diplomatik ikilemle karşı karşıya” diye yazdı.

Türk mimarların Papa’ya 29-30 Kasım 2014’te gerçekleştireceği Türkiye ziyaretinde yeni Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nı boykot etme çağrısı yaptığını aktaran İngiliz gazetesi, “Bu nedenle Papa, bir diplomatik ikilemle karşı karşıya. Papa, İstanbul ve Ankara’ya üç günlük bir ziyaret gerçekleştirecek. Papa’nın bu ziyarette İslamcı aşırıcılık ve Suriye ile Irak’ta Hıristiyanlara zulmü dile getirmesi bekleniyor. Papa 28 Kasım’da Ankara’ya varacak ve Vatikan’ın resmi seyahat programına göre, karşılama töreni ve Erdoğan’la buluşmak üzere doğrudan Cumhurbaşkanlığı Sarayı’na geçecek” ifadelerini kullandı.

“Türkiye’deki Mimarlar Odası Papa’dan planlarını değiştirmesini istedi. Mimarlar Odası, Papa’nın Versailles Sarayı’ndan üç kat büyük bu sarayı ziyaret ederse yasadışı bir yapıyı meşrulaştıracağını söyledi. Mimarlar Vatikan’a bir mektup göndererek Papa’ya davete katılmama çağrısı yaptı” diyen Daily Telegraph gazetesi, “Mimarlar Odası Başkanı Tezcan Karakuş konuyu tartışmak üzere Vatikan yetkilileriyle bir toplantı talebinde bulundu. Cumhurbaşkanlığı Sarayı 348 milyon dolara mal oldu ve  birçok Türk tarafından tarafından israf ve Erdoğan’ın otokrat yönetiminin sembolü olarak görülerek kınandı” ifadeleriyle haberini noktaladı.

 
BBC: PAPA, AK SARAY ZİYARETİNİ İPTAL ETMEYECEK”

Mimarlar Odası Ankara Şubesi yöneticilerinin Türkiye ziyareti sırasında Ak Saray’a gitmeme çağrısı yaptığı Papa Francesco’nun, cumhurbaşkanlığı sarayını ziyaret etmemesinin söz konusu olmadığı belirtildi.

Bbc Türkçe’nin aktarımına göre, mimarlar, Ak Saray’ın ilk yabancı konuğu olacak olan Papa Francesco’dan yapıyı meşrulaştırmamasını istedi. Ak Saray’ın inşa sürecinde yaşanan hukuksuzluklara ilişkin bir raporun da Papa’ya gönderildiği belirtildi.

BBC Türkçe’nin bu konudaki sorularını yanıtlayan Vatikan Basın Sözcüsü Peder Federico Lombardi, mektubun Papa’ya ulaşıp ulaşmadığından haberdar olmadığını söyledi. Peder Lombardi, bu tartışmanın Vatikan’la alakalı olmadığını da belirtti.

Vatikan Sözcüsü, Papa’nın ziyaret ettiği ülkelerin yetkilileri tarafından davet edildiği mekanlarda ağırlandığını vurgulayarak, Türkiye gezisi sırasında cumhurbaşkanlığı ziyaretini iptal etmesinin söz konusu olmadığını ifade etti.

Katolik Kilisesi’nin lideri olmasının yanı sıra Vatikan şehir devletinin de başkanı olan Papa, ziyaret ettiği ülkelerde hem dini temsilcilerle hem de siyasi otoritelerle görüşüyor. Papa Francesco’nun Türkiye ziyareti de Fener Rum Patriği Bartholomeos’un daveti üzerine gündeme gelse de, ancak Cumhurbaşkanlığı makamından yapılan davetle resmiyet kazanmıştı.

Papa Francesco, 28 Kasım’da Ankara’da Anıtkabir’i ziyaret ederek başlayacağı Türkiye gezisi sırasında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yanı sıra, Başbakan Ahmet Davutoğlu ve Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez’le de görüşecek. 29-30 Kasım’da ise İstanbul’da bulunacak olan Papa, burada da Ayasofya Müzesi, Sultanahmet Camii, Saint Espirit Kilisesi ve Fener Rum Patrikhanesi’ni ziyaret edecek.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

PAPAZIN BAĞI: BİR CENNET PARÇASININ HİKAYESİ...

ANKARA’NIN İKİ YÜZYILANA DAMGA VURMUŞ BİR TARİHİ YAPIT: ABİDİNPAŞA KÖŞKÜ

şarap,kadın,şiir...-şiir-