INDEPENDENT: “TÜRK MÜHENDİSLER PETROL ÜRETİM VE SATIŞINDA IŞİD’E YARDIM ETTİ”



 
Independent gazetesi Ortadoğu muhabiri Robert Fisk, Suriye’nin kuzey doğusunda, Türkiye sınırında bulunan, petrol yataklarına sahip bölge Rumelian’dan yaptığı haberde, konuştuğu mühendislerden birinin Türk mühendislerin petrol üretimi ve satışında IŞİD’e yardım ettiğini söylediğini yazdı.

Kürtlerin kendi öz yönetimlerini ilan ettiği bölgede bu yönetimin şartlar nedeniyle sadece kendi ihtiyacına yetecek kadar petrol üretebildiğini de kaydeden Fisk, “Türkiye, Rumelian’a sınırını açmadı. Kürdistan Bölgesel Yönetimi de sınırını kapattı. Kamışlı’yla aradaki yolun yarısında Suriye hükümeti güçlerinin bulunuyor. Rumelian ise kuşatılmış bir bölge oldu” diye yazdı.

Rumelian yollarında Abdullah Öcalan’ın resimlerine ve üzerinde ‘Kobani IŞİD’in mezarıdır’ yazan pankartlara rastladığını da belirten Fisk, Kürtlerin Kamışlı’da çıkardığı, 20 sayfası Arapça, dört sayfası Kürtçe gazetenin yazarlarından Muhammed Kemal’in “Burada tam bir ekonomik kuşatma altındayız. Suriye yönetimi 40 yıldır Kürt halkını ve kültürünü inkar etti. Daha önceden çocuklarımıza Kürtçe ad bile veremiyorduk. Evet, eskiden iyi yaşadık ama özgürlüğümüz yoktu. Şimdi özgürlüğümüz var ama iyi yaşamıyoruz. Suriye’nin kuzeyinde ilan edilen yönetim demokratik ve çoğulcu oldu. Yönetimdeki yetkililerin yüzde 40’ı ise kadınlardan oluştu” şeklindeki sözlerini de aktardı.

Makileh kasabasındaki yerel yönetimin Enerji Komisyonu Başkan Yardımcısı’nın 30 yaşında bir kadın inşaat mühendisi olduğuna da şaşırdığını belirten Fisk, konuştuğu mühendislerden birine atfen Türk mühendislerin petrol üretimi ve satışında IŞİD’e yardım ettiğini söylediğini de aktardı.

 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

PAPAZIN BAĞI: BİR CENNET PARÇASININ HİKAYESİ...

ANKARA’NIN İKİ YÜZYILANA DAMGA VURMUŞ BİR TARİHİ YAPIT: ABİDİNPAŞA KÖŞKÜ

şarap,kadın,şiir...-şiir-