WALL STREET JOURNAL: “PAPA, MÜSLÜMAN VE HRISTİYAN KLİSELERİYLE DİYALOĞA VURGU YAPACAK”



Wall Street Journal gazetesi, asıl adı Jorge Bergoglio olan, Papa Franciscus’un  Türkiye ziyaretinde Papa’nın Müslümanlar ve diğer Hristiyan kiliseleriyle diyaloğa bağlılığına vurgu yapacağını yazdı.

Üç günlük ziyareti sırasında Papa’nın Müslümanlar ve diğer Hristiyan kiliseleriyle diyaloğa bağlılığına vurgu yapacağını belirten Amerikan Wall Street Journal gazetesi,  “Ziyaret sırasında Papa’nın, Müslüman liderlere uzanma ile son aylarda İslamcı köktendincilerin Hristiyanlara yönelik şiddetteki tırmanışı kınamayı sürdürme arasında bir denge kurması gerekecek” dedi.

‘Papa,  neyi başarmayı umuyor?’ sorusunu da soran ABD’li gazete, “Görüşmelerde inançlar arası diyaloğa vurgu yapacak. Fener Rum Patriği Bartolomeus ile güçlü bir kişisel bağı olan Papa, Ortodoks Kilisesi ile ilişkileri derinleştirmek istedi.S eyahat aynı zamanda Papa’ya, nüfusunun yüzde 99’u Müslüman olan bir ülkede Müslüman liderlerle konuşma fırsatını da veriyor” şeklinde kaydetti.

‘Vatikan ile İslam arasındaki ilişki sıkıntılı değil mi?’ sorusunuysa ABD’li gazete, “O şekilde  değil. 2. John Paul, Müslüman liderleriyle güçlü bir ilişkiyi tesis etti, dinler arası diyaloğa güçlü bir inancı vardı. Modern çağda camide dua eden ilk Papa da oldu. Papa Francis Hristiyan-Müslüman ilişkilere tüm kalbiyle desteklediğini de söylüyor” şeklinde yanıtladı.

CNN INTERNATIONAL: “ZİYARET, TÜRK KAMUOYUNUN İSLAMIN ELEŞTİRİLMESİNE NE KADAR TAHAMÜLLÜ OLDUĞUNU GÖRMEK AÇISINDAN SINAV NİTELİĞİNDE”

CNN International da “Papa ziyareti Türk kamuoyunun İslam’ın eleştirilmesine ne kadar tahammül ettiğini görmek açısından sınav niteliğinde” dedi.

Amerikan haber kanalı, “Ankara ve İstanbul’da küçük protestolar olsa da yetkililer, ABD Başkanı George W. Bush’un ziyareti için alınandan daha fazla güvenlik önlemi alındığını vurguladı. Papa, Erdoğan’a ‘Dinler arasında köprü olduğu için Türkiye’ye gerçekten gelmek istedim’ dedi. Papa ziyareti Türk kamuoyunun İslam’ın eleştirilmesine ne kadar tahammül ettiğini görmek açısından sınav niteliğinde” şeklinde kaydetti.

 

 

 

LE FIGARO: “PAPA’NIN ERDOĞAN TARAFINDAN KARŞILANMASI ÖNEMLİ BİR DİPLOMATİK İŞARET”

Le Figaro gazetesi ise, “Papa’nın Esenboğa Havaalanı’nda Erdoğan tarafından karşılanmasını önemli bir diplomatik işaret” diye yazdı.

Fransız Le Figaro, “Papa’nın Esenboğa Havaalanı’nda Erdoğan tarafından karşılanmasını önemli bir diplomatik işaret. Erdoğan ziyaretin dünya barışına katkıda bulunacağını söyledi” ifadelerini kullandı.

AGENCE FRANCE PRESSE: “ZİYARET, BEKLENENDEN AZ MESAFELİ OLACAK”

Agence France Presse, “Papa’nın, İslam’la şiddeti ilişkilendiren sözlerinin gölgelediği Türkiye ziyareti Başbakan Erdoğan’ın havaalanında kendisiyle görüşmeyi kabul etmesiyle beklenenden daha az mesafeli olacak” dedi.

Fransız haber ajansı, “Papa’nın, İslam’la şiddeti ilişkilendiren sözlerinin gölgelediği Türkiye ziyareti Başbakan Erdoğan’ın havaalanında kendisiyle görüşmeyi kabul etmesiyle beklenenden daha az mesafeli olacak. Papa, Erdoğan’la karşılıklı uzlaşmacı jestler yaptı. ‘Türk karşıtı’ olarak bilinen 16. Benediktus, net bir fikir değişikliğiyle Türkiye’nin AB üyeliğine destek verdi” ifadelerini kullandı.

FINANCIAL TIMES: “PAPA, ORTADOKS KLİSESİNE VE SURİYE SAVAŞINDAN KAÇAN HRİSTİYANLARA ODAKLANACAK”

Financial Times gazetesi ise Papa’nın Türkiye’ye yarın gerçekleştireceği ziyarette, Papa’nın Ortodoks kilisesi ile birlik tesis etmeye ve Suriye’nin savaştan etkilenen bölgelerinden kaçan Hristiyanların korunmasına odaklanmasının beklendiğini yazdı.

İngiliz Financial Times gazetesi, ‘Türkiye’deki Hristiyanlar Gerilimli Zamanlarla Karşı Karşıya’ başlıklı haberinde, “Hristiyanların oranı bir asırda yüzde 20’den yüzde 2’ye kadar indi. Modern Türkiye kimliğini tesis ederken gerçek din özgürlüğünü kucaklayabilecek  mi? sorusu hala yanıtsız. Papa Francis bu hafta buraya geldiğinde 100 yıl önce yüzde 20 olan Hristiyan nüfusunun bugün yüzde 2’ye düştüğü bir ülkeyi ziyaret edecek.  Papa ziyaretinde Suriye’nin savaştan etkilenen bölgelerinden kaçan Hristiyanların korunmasına odaklanacak” dedi.

1915 olayları, Türk-Yunan nüfus mübadelesi ve varlık vergisinin yanı sıra son yıllarda yaşanan Dink cinayeti ve Katolik papazların öldürülmesi gibi olaylara ile azınlıkların artan kaygılarına da dikkat çeken Financial Times, “Türkiye’de milliyetçilik yükseliyor. Hıristiyan azınlık Erdoğan döneminde Türk milliyetçiliğinin artmış olmasından endişe duydu. Buna karşın Erdoğan, Hristiyanları desteklemek için el konulan malların iadesini öngören yasa gibi bazı adımları attı ancak sürekli İslam kimliğini vurguladı” diye yazdı.

Bir papazın, “Türk toplumu İslamlaştırılıyor. Artık Türk olmak için Müslüman olmak lazım” şeklindeki sözlerine de yer veren İngiliz gazetesi, “2013 yılında laik bir cumhuriyet kuruldu ancak Türkiye’de ulus devlet tesis edilirken din Türk ulusal kimliğinin bir parçası haline geldi. Bu süreç Erdoğan’ın liderliği altında keskin biçimde hızlandı. Yeni camiler yapılırken Ruhban Okulu hala kapalı. Modern Türkiye, kimliğini tesis ederken, gerçek din özgürlüğüne kucaklayabilecek mi yada milliyetçilik bunu engelleyecek mi sorusunu ise hala yanıtsız” ifadeleriyle haberini noktaladı.

VATİKAN: “PAPA, TÜRKİYE’NİN KÜÇÜK KATOLİK TOPLULUĞUNU CESARETLENDİRECEK”

Vatikan, Papa Francis’in ziyaretinin , Türkiye’nin küçük Katolik topluluğu cesaretlendireceğini bildirdi.  Papa’nın Türkiye ziyaretine büyük önem verdiği belirtilen Vatikan tarafından atılan tweette “Papa Francis, Türkiye’nin küçük Katolik topluluğu cesaretlendirecek” denildi.

 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

PAPAZIN BAĞI: BİR CENNET PARÇASININ HİKAYESİ...

ANKARA’NIN İKİ YÜZYILANA DAMGA VURMUŞ BİR TARİHİ YAPIT: ABİDİNPAŞA KÖŞKÜ

şarap,kadın,şiir...-şiir-