ÜLKER, İNGİLİZ DEVİ UNITED BISCUITS’İ SATIN ALDI



Ülker, İngiliz devini 3,2 milyar dolara satın aldı

Hürriyet Planet’in haberine göre, Yıldız Holding, kökleri 184 yıl öncesine dayanan İngiliz bisküvi devi United Biscuits’i satın aldı. Satın almanın 3 milyar dolar karşılığında gerçekleştiği ifade ediliyor. Böylece Türkiye tarihinin şimdiye kadar ki en büyük yabancı şirket satın alması gerçekleşmiş oldu. 2010 yılından bu yana satış masasında olan Unites Biscuits’e Ülker’in yanında ABD’li Kellogg K.N ve Burton’s Biscuits de teklif vermişti.

Yıldız Holding, dünyanın altıncı büyük bisküvi üreticisi United Biscuits’i satın almasıyla dünyanın üç numaralı bisküvi şirketi konumuna yükseldi.  United Biscuits’in Avrupa’da 11, Nijerya, Suudi Arabistan ve Hindistan’da da birer olmak üzere toplam 14 fabrikası bulunuyor. Şirketin 7.171 çalışanı var.

Ülker Holding’ten yapılan açıklamada satın alma fiyatı ile ilgili bir rakam yer almadı ancak Reuters’a bilgi veren konuya yakın kaynaklar teklifin 3 milyar dolar civarında olduğunu söyledi. 

GUARDIAN: “ŞİRKETİN İŞÇİLERİ, UNITED BISCUITS’İN ÜLKER’E SATIŞINI İHTİYATLI BİR İYİMSERLİKLE KARŞILADI”

Guardian gazetesi, Ülker’in İngiliz bisküvi devi United Biscuits’i almasıyla ilgili haberinde şirketin dünyanın en büyük üçüncü bisküvi üreticisi olacağını yazdı. Gazete ayrıca, “Satış haberi, 4.600’ü İngiltere’de toplam 7,100 çalışanı bulunan şirketin işçileri arasında ihtiyatlı bir iyimserlikle karşılandı” dedi.

Ülkenin en büyük bisküvi üreticisi United Biscuits’in çok bilinen markalarından birine atfen ‘Türk şirketi 2 milyar sterline Jaffa Cakes üreticisini yedi bitirdi’ diyen İngiliz Guardian gazetesi, “Yıldız Holding, United Biscuits’i 2006’da 1.6 milyar sterline alan özel sermaye fonları Blackstone Group LP ve PAI Partners’a, Amerikan şirketi Kellog’s, rakip bisküvi şirketi Burton’s ve Çin yatırım şirketi Hony Capital’den daha iyi bir teklif sundu. Satış haberi 4.600’ü İngiltere’de toplam 7,100 çalışanı bulunan şirketin işçileri arasında ihtiyatlı bir iyimserlikle karşılandı” şeklinde kaydetti.

Gazete ayrıca; “Unite Sendikası’ndan Rhys McCarthy,’nin, “Satış haberi, United Biscuits’la ilgili bir süredir devam eden spekülasyonları sona erdirdi. Bu anlaşmanın şirketin çalışanlarının geleceğiyle ilgili belirsizliği ortadan kaldıracağını umuyoruz. Önümüzdeki haftalarda, United Biscuits’in pazar lideri olarak kalabilmesi için, şirketin yeni sahiplerinden işgücü ve yeni yatırımlar konusunda güvenceler isteyeceğiz. Ayrıca, yönetimle olan saygıya dayalı ilişkimizin değişmeyeceği ve şirketin yeni Türk sahiplerinin United Biscuits’te bağımsız sendikaların oynadığı rolü bildikleri konusunda da güvence isteyeceğiz” şeklindeki sözlerine de yer verdiği haberinde,  2010’da Amerikan gıda devi Kraft’ın İngiliz çikolata üreticisi Cadbury’yi aldıktan sonra iki yıl yıl süreyle kimsenin işten çıkarılmayacağı sözünü verdiğini ancak bir yıl sonra 200 kişinin işine son verdiğini de anımsattı.

INDEPENDENT: “SATIŞ, 2010’DEN BERİ SATMAYA ÇALIŞAN SAHİPLERİ İÇİN TÜRK LOKUMU GİBİ OLDU”

Independent gazetesi de United Biscuits’i  Ülker’in satın almasına dikkat çektiği haberinde, “Satış, 2010’dan beri satmaya çalışan sahipleri için Türk lokumu gibi oldu” diye yazdı.

İngiliz gazetesi, “Satış, 2010’dan beri satmaya çalışan sahipleri için Türk lokumu gibi oldu. Kuzey Amerika, Çin, Orta Doğu ve Kuzey Afrika’da büyük bir varlık gösteren Ülker, United Biscuits (UB) markalarını bu pazarlara taşıyabilir ve kendi markalarını da UB’nin yerleşik pazarlarına getirebilir” ifadelerini kullandı.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

PAPAZIN BAĞI: BİR CENNET PARÇASININ HİKAYESİ...

ANKARA’NIN İKİ YÜZYILANA DAMGA VURMUŞ BİR TARİHİ YAPIT: ABİDİNPAŞA KÖŞKÜ

şarap,kadın,şiir...-şiir-