FINANCIAL TIMES: “DOĞU AKDENİZDE TÜRKİYE KARŞITI BLOK YÜKSELİŞTE”


 

Güney Kıbrıs Rum Kesimi’nde Yunanistan ve Mısır’ın da katılımıyla düzenlenen ve Kıbrıs gazının ihracatının hızlandırılmasına dikkat çeken Financial Times, “Doğu Akdeniz’de Türkiye karşıtı bir bloğu yükseliyor” dedi.

Lefkoşe’deki enerji bakanları düzeyinde yapılan üçlü  toplantıyı ele alan Financial Times gazetesi,  “Mısır ve Kıbrıs (Rum Kesimi) enerji işbirliğini derinleştirirken Doğu Akdeniz’de Türkiye karşıtı gibi görünen bir blok yükseliyor, bu da ABD’nin bölgenin gaz buluşlarının bölgesel gerilimleri azaltabileceği umutlarını zedeliyor. Bölgedeki gaz rezervleri Rum Kesimi ile Ankara arasında sert bir tartışma tetikledi. Lefkoşe’deki bakanlar toplantısı iseTürkiye’nin birçok komşusu ile ilişkilerinin bozulduğu bir dönemde bu tür toplantılardan sadece sonuncusu. Türkiye’nin İsrail ile ilişkileri iyice zayıflarken Güney Kıbrıs Rum Kesimi ve Mısır  İsrail ile bağlarını güçlendirdi” dediği haberinde, bir uzmanın ‘Bu, Türkiye’nin bölgede ittifakları tesis etme kabiliyetinin nasıl zayıfladığının göstergesidir’ şeklindeki sözlerine de yer verdi.

“Ankara’nın İslamcı hareketleriyle bağları, birkaç ülkedeki statükoya tehdit olarak görülüyor” diyen Financial Times, “Kahire ile Ankara arasındaki ilişkilerin geçen yıldaki askeri darbeden bu yana keskin bir biçimde bozuldu. Ankara, Kıbrıs bölgesindeki gaz rezervlerinin Kıbrıslı Türklerle anlaşarak işletilmesi gerektiğini ve Türkiye’nin en mantıklı pazar olduğunu söylüyor ama gaz kıtlığı yaşayan Mısır alternatif bir pazar olarak ortaya çıktı” ifadeleriyle haberini noktaladı.

 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

PAPAZIN BAĞI: BİR CENNET PARÇASININ HİKAYESİ...

ANKARA’NIN İKİ YÜZYILANA DAMGA VURMUŞ BİR TARİHİ YAPIT: ABİDİNPAŞA KÖŞKÜ

şarap,kadın,şiir...-şiir-