AMERİKA’NIN SESİ: “BAĞDAT ANKARA’NIN ASKERİ TAARRUZUNU REDDETTİ”


Amerika’nın Sesi, ABD Savunma Bakanı Ash Carter’in Türkiye ziyareti ve Bağdat ve Türkiye gerilimini irdeledi.
Amerikan Kongresi’nin finansörlüğünü yaptığı Amerika’nın Sesi, Bağdat’ın Türkiye’nin Musul operasyonuna katılma ısrarına dikkat çektiği haberinde,“Türkiye ve Irak hükümetleri Türk askerlerinin Irak’taki varlığı nedeniyle kavga ettiler. Irak Başbakanı Haydar El İbadi, Türkiye’nin Irak’ın kuzeyindeki Musul kentini İslam Devleti’nin aşırı unsurlarından geri almaya yönelik askeri taarruza katılma talesini resmen reddetti” ddi.
El İbati’in, Türkiye’nin Sünni liderliği ile İbadi’nin Şii hükümeti arasındaki artan gerilimleri azaltmaya çalışan ABD Savunma Bakanı Ash Carter’in planlamayan ziyareti sırasında konuştuğunu belirttiği haberinde, “Türk Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Salı günü yıpranmış ikili ilişkileri dile getirerek Musul savaşında bir rol talep etti ve Irak’ta konuşlanmış olan Türk güçlerinin Bağdat’taki Şii hükümetinden emir almayacağı uyarısını yaptı” şekline kaydetti.
Bağdat’ta gazetecilere konuşan Carter’ın Musul savaşışındaki bir Türk rolünün zor bir konu olduğunu söyledi. İslam Devletine karşı taarruzda Irak’ın egemenliğinin başlıca konu olduğunu da vurguladığını belirten Amerika’nın Sesi şöyle devam etti:
“AshCarterve Erdoğan Cuma günü  Ankara’da IŞİD’i Irak ve Suriye’de yenme operasyonunda ABD ile Türkiye arasında askeri işbirliğinin artırılması gereğini görüşmek üzere bir araya geldiler. Türk ve Irak hükümetleri ise Sünni ve Kürt savaşçılarını eğitmek amacıyla geçen yılın sonundan bu yana Türkiye’nin sınırına yakın bir bölgede kamp kuran bin kadar tahmin edilen Türk askerlerinin varlığı konusunda kavga ediyor.


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

PAPAZIN BAĞI: BİR CENNET PARÇASININ HİKAYESİ...

ANKARA’NIN İKİ YÜZYILANA DAMGA VURMUŞ BİR TARİHİ YAPIT: ABİDİNPAŞA KÖŞKÜ

şarap,kadın,şiir...-şiir-