DEUTSCHE WELLE: “ANKARA’DA MUSUL ŞAŞKINLIĞI”


Deutsche Welle, Ankara’nın Irak Başbakanı El-İbadi’nin büyük Musul operasyonunun başladığını duyuran açıklamasının şaşkınlığını yaşadığı yorumunu yaptı.
Türkiye’nin, bir noktada operasyona dahil olabileceğine dikkat de dikkat çeken Alman yayın kuruluşu, “ ABD ve Fransız hava kuvvetlerinin Musul’un doğusuna yaptığı bombardımanın ardından alarma geçen Ankara, ABD ile kurduğu ilk temasta ‘Operasyon henüz başlamadı’ yanıtını almıştı. Bu yüzden Irak Başbakanı Irak El İbadi’nin operasyonun başladığına ilişkin açıklamasından yalnızca birkaç saat önce kameraların karşısına geçen Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ‘Bazı kuşatma faaliyetleri ve havadan bombardıman söz konusu ancak Musul operasyonu tam olarak başlamış değil’ demekten kaçınmadı. Operasyonla ilgili endişelerini dile getirirken ‘Biz, mezhepçi değiliz ancak Irak’taki yöneticilerin mezhepçi hareketlerini görüyoruz’ diyen Çavuşoğlu, Musul operasyonunun Şii milislerle değil, Irak ordusu ve yerel kuvvetlerle yapılması gerektiğine bir kez daha dikkat çekti. Çavuşoğlu’nun Şii milislerin Sünnilere saldırılarını hatırlatması da Irak hükümetine bugüne kadar yapılan uyarıların tekrarı niteliğindeydi. Öyle ki Çavuşoğlu, ‘İnsanları DEAŞ’la, Şii milisler arasında seçim yapmaya mecbur bırakmayın’ çağrısı yaptı. Türkiye’nin bölgedeki terörden etkilendiği için de Musul operasyonunda olmak istediğine dikkat çeken Çavuşoğlu, bu yüzden operasyona ortak katılımın Türkiye için önemli olduğunu vurguladı” şeklinde kaydetti.

Ankara’nın Çavuşoğlu’nun açıklamalarından birkaç saat sonra Irak Başbakanı Haydar El İbadi’nin büyük Musul operasyonunun başladığını duyuran açıklamasının şaşkınlığını yaşadığını belirten Deutsche Welle, “Irak’ın bölgeyi ‘felakete’ sürüklediğini düşünen Türk Dışişleri’nin Irak hükümetine ‘sert yanıtlar’ niteliğindeki hareket planını da harekete geçirmesi an meselesi. Irak Büyükelçisini geri çekmeyi de bu plana dahil eden Ankara, bölgedeki sivillerin korunmasına dönük özellikle Amerikan hükümetinden güvence almayı planlıyor. Musul’da 1 milyondan fazla sivil olduğunu hesap eden Türkiye, dünya kamuoyuna “Siviller zarar gördüğünde bunun sorumluluğu Amerika öncülüğündeki Irak ve koalisyon güçleridir” mesajı vermeye hazırlanıyor. Bu arada Başika kampındaki Türk askeri varlığının geri çekilip çekilmemesi Ankara’nın öncelikli gündem maddesi olacak. Devletin zirvesinin bu sorunun yanıtı için Ankara’da üst düzey toplantılar yapması bekleniyor” dedi.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

PAPAZIN BAĞI: BİR CENNET PARÇASININ HİKAYESİ...

ANKARA’NIN İKİ YÜZYILANA DAMGA VURMUŞ BİR TARİHİ YAPIT: ABİDİNPAŞA KÖŞKÜ

şarap,kadın,şiir...-şiir-