DEUTSCHE WELLE: “ANKARA, MUSUL’DAN KAÇAN MÜLTECİLERİ IRAK’TA TUTMAKTAN YANA”


 

Deutsche Welle, Türkiye ve mülteci krizini irdelediği haberinde, Ankara’nın Musul’dan kaçması muhtemel insanları yine Irak içinde tutmaktan yana olduğu yorumunu yaptı.


Uzmanların olası bir sığınmacı krizinde uluslararası toplumun Türkiye’yle işbirliği yapmasının şart olduğunu söylediğini ifade eden Alman yayın kuruluşu, “Musul operasyonunun başlamasıyla birlikte Ankara’nın tıpkı Suriye iç savaşında olduğu gibi yaşadığı en büyük iki sıkıntı ön plana çıkmaya başladı: Güvenlik ve sığınmacı sorunu. Suriye’de savaşın çok uzun sürmeyeceğini düşünüp ‘açık kapı politikası’yla sığınmacılara sınırları sonuna kadar açan Türkiye, bugün ülke içindeki 3 milyon Suriyeliye ‘güvenli bir hayat’ sunmak için formül üstüne formül geliştiriyor. Suriyeli sığınmacılar sorununda AB’den gerekli yardımı almadığından da yakınan Türkiye’nin bu sığınmacıların geleceği için ne yapacağı henüz tam olarak bilinmiyor. Hükümet kaynakları, sorunları çözmek için özel kaynak yaratılacağına dikkat çekiyor” şeklinde kaydetti.

“Suriyeli sığınmacılar deneyiminden yola çıkan Türkiye’nin bu kez Musul operasyonu için de büyük endişe yaşadığını söylemek mümkün. Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş’un Musul’dan gelecek sığınmacılar için hazır olduklarını söylemesi, yüklü miktarda insani yardımın yanı sıra sığınmacıların nerede tutulacağı dair planlara da işaret ediyor” diyen Deutsche Welle, “Kaynaklar bu planların başında sığınmacıların yine Irak içinde tutulması gerektiğine dair bilgilerin olduğunu aktarıyor. Türkiye, Irak’ın içinde sığınmacılar için güvenlikli bir bölge yaratılabilirse, bu bölgede insani yardımları hızlıca dağıtmak, gerekirse onlar için çadır kentler kurmak daha rahat olacak. Çünkü sınırın Türkiye tarafında sorun, büyük bir güvenlik riskini de beraberinde getiriyor. Aynı güvenlik riski Irak içinde de söz konusu değil mi? Hükümet kaynakları, riski Türkiye sınırının ötesinde azaltmanın daha çok mümkün olacağını, sığınmacıların özel olarak korunan bir bölgede tutulmasının daha hızlı hareket edilmesini sağlayacağını söylüyor. Bu yüzden sınır ötesinde güvenlikli bir bölge yaratmaya dönük diplomatik girişimler sürdürülüyor” dedi.

 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

PAPAZIN BAĞI: BİR CENNET PARÇASININ HİKAYESİ...

ANKARA’NIN İKİ YÜZYILANA DAMGA VURMUŞ BİR TARİHİ YAPIT: ABİDİNPAŞA KÖŞKÜ

şarap,kadın,şiir...-şiir-