NEW YORK TIMES: “NATO MÜTTEFİKİ TÜRKİYE ABD’YE ZOR BİR ORTAK OLDUĞUNU KANITLADI”


Ankara ile Bağdat arasında yaşanan krize dikkat çektiği haberinde, Türkiye’nin Musul savaşına katılma çabası, Irak ile gerilimi alevlendirdiğini belirterek, “ABD için NATO müttefiki Türkiye, IŞİD, İSİL veya DAEŞ olarak da bilinen İslam Devleti ile mücadelede zor bir ortak olduğunu kanıtladı” diye yazdı.
Amerikan New York Times gazetesi, Türkiye’nin Irak’ta askeri varlığını sürdürmek için bazı stratejik gerekçelerinin olduğunu da kaydettiği haberinde, “Irak ile Türkiye arasındaki bir kavga, Irak’ın ikinci büyük kenti Musul’u İslam Devleti’nden geri almaya yönelik karmaşık askeri operasyonun dramatik bir jeopolitik yan gösterisi olarak ortaya çıktı.ABD için NATO müttefiki Türkiye, IŞİD, İSİL veya DAEŞ olarak da bilinen İslam Devleti ile mücadelede zor bir ortak olduğunu kanıtladı” dedi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Irak Başbakanı Haydar El İbadi’nin karşılıklı açıklamalarını da aktaran ABD’li gazete, “Türkiye ile Irak arasındaki çatlak, bir diplomatik kavgadan ibaret değil. Sadece Irak’ın değil aynı zamanda Suriye’nin de egemenliğinin çöküşünün keskin bir örneğidir. İslam Devleti, iki ülke arasındaki sınırları kaldırdı, Türkiye de her iki ülkeye, hükümetlerinden izin almadan asker konuşlandırdı” ifadelerini kullandı.

“Türkiye, İslam Devleti ile savaşmak için ABD ile birlikte çalışan Suriyeli Kürt müttefiklerine karşı çıktığı ve bazen de bombaladığı Suriye’de olduğu gibi Irak’ta da Musul için verilen savaşta bir rol oynamakta ısrar ederek Amerika’nın hedeflerine zarar verdi” diyen New York Times, “Bir yılı aşkın bir süre Amerikalı diplomatlar krizi sınırlandırmaya çalıştılar. Türkleri, Irak’ın egemenliğine saygı göstermeye ve İslam Devletine karşı mücadeleye ABD’nin liderliğindeki koalisyonun şemsiyesinin altında faaliyet göstererek yardımcı olmaya cesaretlendirdiler” değerlendirmelerinde bulundu.
Irak’ın karşı çıkmasına rağmen Türkiye’nin güçlerini Başika’ta tuttuğunu da belirten gazete şöyle devam etti:

“ABD, Türkiye’nin doğrudan Musul taarruzuna katılmayacağı yönündeki bir uzlaşıya aracı olmaya çalıştı. Türkiye, Irak’ın kuzeyinde askeri bir varlığı sürdürmek için bazı stratejik gerekçeleri var. Türkiye’nin güneydoğsundaki bir isyanı yürüten ve Irak’ın kuzeyindeki dağlarda üsleri olan PKK’ya karşı bir siper istiyor. Sünni bir güç olan Türkiye Irak’ın kuzeyindeki etnik Türkmenler ve Sünni Araplarını korumak ve Irak’da hakim olup bazı milis örgütlerini kontrol eden Şii İran’ın varlığına karşı koymak istiyor. Türkiye’nin rol oynama ısrararı nedeniyle Şii milis liderlerinin kendileri de Musul savaşına katılabilirler”.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

PAPAZIN BAĞI: BİR CENNET PARÇASININ HİKAYESİ...

ANKARA’NIN İKİ YÜZYILANA DAMGA VURMUŞ BİR TARİHİ YAPIT: ABİDİNPAŞA KÖŞKÜ

şarap,kadın,şiir...-şiir-